Aan de slag!
IJsfanaten opgelet: om de edele kunst van het ijs maken onder de knie te krijgen, is een aantal handige tools om in huis te hebben. Een vriezer en een sterke keukenmachine of blender vormen de basis, de hiernaast genoemde keukenvrienden zijn een fijne aanvulling. Haal ook alvast de basisingrediënten in huis.
Handige tools
Kleine sauspan en grotere pan
Oven
Garde
IJsschep
Maatlepels
Thermometer
Weegschaal
Zeef
LEES OOK
Happy hangout: 6x vakantiegevoel in de tuin
Zo maak je een Galiameloensorbet met vegan lemoncurdswirl
Voor 6 bollen ijs
Bereidingstijd lemoncurd: 20 min.
Wachttijd lemoncurd: 4-6 uur + 10 minuten
Bereidingstijd ijs: 20 min. Wachttijd ijs: 20 min.
In de vriezer: 2 uur (met ijsmachine) of 8 uur
(zonder ijsmachine)
Ingrediënten
Voor de lemoncurd
30 g ongebrande cashewnoten
sap van 3 biologische citroenen
rasp van ½ biologische citroen
110 g suiker • 25 ml water
Voor het ijs
200 ml water
100 g suiker
1 kleine galiameloen (500 g), in stukjes
sap van 1 biologische citroen
fijngemalen zeezout
1 el johannesbroodpitmeel (optioneel)
Zo maak je de lemoncurd
Week de cashewnoten 4-6 uur in koud water.
Pureer de uitgelekte cashewnoten, citroensap en -rasp, suiker en water in de keukenmachine of blender tot een gladde massa.
Doe het mengsel in een sauspan. Laat dit op middelhoog vuur 10 minuten al roerend indikken. Laat afkoelen.
Zo maak je het ijs
Doe het water en de suiker in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat afkoelen.
Doe de galiameloen, het citroensap, een snuf zeezout en het johannesbroodpitmeel in de keukenmachine en pureer tot een egale massa. Voeg het suikerwater toe en meng goed.
Met ijsmachine: bereid het ijs volgens de instructies van de ijsmachine. Schep het ijs in een luchtdichte vriezerdoos, swirl de lemoncurd erdoor en zet het minimaal 2 uur in de vriezer. Zonder ijsmachine: volg onderstaande stappen en swirl de lemoncurd er op het laatst door. Zet het ijs gedurende 7-8 uur in de vriezer.
Zonder ijsmachine: Giet de basis voor het ijs in een luchtdichte vriezerdoos en vries dit in. Breek na een halfuur de ijskristallen met een staafmixer en een vork voor de zijkanten. Herhaal dit 3-4 keer (zet een wekker!) tot het ijs romig is. Afhankelijk van hoe koud de vriezer is, kan dit ook vaker nodig zijn.
LEES OOK
La dolce vita: zo creëer je een weelderige mediterrane tuin
Zo maak je Limonadelolly’s meteetbare bloemen
Voor: 6 ijsjes van 65 ml of 4 ijsjes van 90 ml
Bereidingstijd: 10 minuten
In de vriezer: 4-6 uur
Ingrediënten
400 ml water (gekookt en afgekoeld)
3 el citroenlimonadesiroop
12-18 eetbare bloemen (bijvoorbeeld viooltjes, dillebloemen, rozen)
Zo maak je de limonadelolly
Meng het water met de citroenlimonadesiroop.
Vul de ijsvormen met het mengsel en verdeel de eetbare bloemen over de ijsvormen. Met het stokje kun je de bloemen goed verdelen.
Plaats de stokjes erin en zet de ijsjes 4-6 uur in de vriezer.
Idee: in plaats van ijsjes maak je met dit recept ook prachtige ijsblokjes. Leuk voor in een kan water of cocktail.
Meer recepten
De recepten en (twee laatste) foto's komen uit het boek IJs van Marleen Visser, uitgeverij Becht. Meer overheerlijke ijsrecepten lezen? Haal het boek Ijs hier in huis.
LEES OOK
Checklist: zo blijft het huis vakantieproof achter
Shop de stijl…
Bron: vtwonen zomerboek 08-2020 | Beeld 1: fotografie Nicolas Vahé via Societyoflifestyle.com. Beeld 2 en 3 fotografie en recepten Marleen Visser | uit boek IJS van Marleen Visser, uitgeverij Brecht