WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

No strings attached: zo maak je een huurwoning toch persoonlijk

De stijgende hypotheekrente, of iedere keer weer achter het net vissen als je een mooi bod op een huis hebt gedaan: misschien overweeg je steeds vaker om een huis te gaan of blijven huren in plaats van te kopen. Een huurwoning biedt dan ook zeker voordelen ten opzichte van een koopwoning. Al was het alleen maar om de optie van op dat tropische eiland te gaan wonen, open te kunnen laten staan. Alleen: hoe kun je een huurwoning zo veel mogelijk naar je persoonlijke smaak stylen?

Haal buiten naar binnen met raamdecoratie in natuurtinten

Vrije vogel in een huurwoning

We benoemden het hierboven al even kort: het grootste voordeel van huren vs. kopen, is dat je flexibel bent en je huurcontract op kunt zeggen wanneer je wilt. Een nieuwe liefde met een mooi huis of een droombaan in het buitenland? Geen hoge rente of een tegenvallend aanbod van huisbezichtigingen die je kunnen tegenhouden: binnen een maand of twee lever je je sleutel in, op naar je nieuwe plek! 

Oeps, lekkage

Een ander groot voordeel van huren is dat de kosten voor onderhoud en reparaties in de meeste gevallen voor de verhuurder zijn. Dus wanneer je klachten krijgt van je onderbuurvrouw omdat haar plafond lekt, dan is dit vaak zo geregeld met je verhuurder en kan je spaarpot intact blijven.

Financiële voordelen van een huurwoning

Wat ook fijn is als je een woning huurt, is dat je niet verplicht bent een opstalverzekering af te sluiten. Daarnaast kun je, afhankelijk van je inkomen, in aanmerking komen voor huurtoeslag. En verandert de huiswaarde? Dat is natuurlijk vervelend voor de verhuurder, maar hier heb je als huurder minder last van. 

Huurwoning omtoveren tot persoonlijke plek

Oké, je bent erover uit: je gaat op zoek naar een fijne huurwoning, of misschien heb je er zelfs al een gevonden. Helaas is het vaak zo dat je niet al te veel in een huurwoning mag veranderen, maar ook een woning die je niet naar hartenlust kunt verbouwen, kun je makkelijk omtoveren tot een persoonlijke plek. 

Keuken en badkamer pimpen

Het is soms knap lastig om door een oude keuken of badkamer heen te kijken als het huurhuis geen opknapbeurt heeft gekregen. Gelukkig zijn er trucs die je kunnen helpen de woning toch eigen te maken. Vervang bijvoorbeeld oubollige handgrepen in de keuken – bewaar ze wel goed – en haal een paar deuren uit de keukenkastjes. Voor de badkamer geldt: poetsen, poetsen, poetsen. Met name alle voegen, voor een echt fris gevoel én uitzicht als je onder de douche vandaan stapt. Met wat mooie accessoires geef je de badkamer al snel een andere look. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze zachte badmatgouden spiegel en luxe ogende wasmand?

LEES OOK
Creëer een persoonlijk interieur met 4 praktische tips

Een lik verf

Ga aan de slag met de oude, vertrouwde verfkwast. In de meeste huurhuizen mag je de muur verven mits je het weer in de originele staat oplevert. Laat het feit dat-ie op een dag weer wit geverfd moet worden, je niet tegenhouden om een muur te voorzien van een mooie kleur. Ook een huurhuis moet voelen als je persoonlijke paleis. Met een kleur op de muur waar je gelukkig van wordt, kom je daar weer iets dichter bij in de buurt.

Investeren in raambekleding en behang

Misschien heb je helemaal geen zin om te investeren in een (rol)gordijn op maat. Toch is het de investering waard. Mooie, passende raambekleding kan een ruimte gepolijster en persoonlijker doen aanvoelen. Het transformeert de kamer meteen. Hetzelfde geldt voor behang. Al is het maar een accentmuur of twee: met (vervangbaar) behang maak je een wereld van verschil. Bovendien kun je het er weer makkelijk afhalen wanneer je een nieuwe stek hebt. Maak het geheel af met mooie meubels en accessoires. En ach, die koopwoning kan altijd nog. 

beige gordijnen

Shop moois voor in huis…

nog meer: Wooninspiratie