WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

4 belangrijke do’s en don’ts voor iedere kleine ruimte in huis

Er hangen een boel voordelen aan wonen in een klein huis. Het is betaalbaarder, duurzamer en moedigt je aan meer tijd in de buitenlucht door te brengen. Met minder opbergruimte kijk je ook kritischer naar wat je hebt en is er geen plek voor rommel.

Een plan

Allemaal leuk en aardig, maar ja: je moet wel uitdokteren waar je alles laat. We willen allemaal wel bewuster leven, maar graag wel in comfort. Daarom is het een goed idee om voor iedere kamer een plan te hebben wanneer je klein woont.

1. De badkamer

Veelvoorkomend probleem: Een kleine badkamer voelt nog kleiner met een douchegordijn. Een douchegordijn is in feite een zachte muur die de ruimte benauwder maakt.

De indeling die het probleem oplost: Als je een bad hebt, kun je die het best behandelen als een inloopdouche. Ga voor een doorzichtig douchegordijn. Als je door een douchegordijn heen kunt kijken, oogt de ruimte al veel ruimer. Als je je zorgen maakt om zeep- en watervlekken, kun je het gordijn in de was gooien.

Belangrijke don’t: Vermijd uit de kluiten gewassen wastafels. Ga liever voor een vrijstaande wastafel en hang glazen planken en een medicijnkastje op als opbergruimte.

2. De keuken

Veelvoorkomend probleem: Een klein aanrecht en te weinig opbergruimte.

De indeling die het probleem oplost: Investeer in een kwalitatieve snijplank die je over het fornuis kunt leggen. Het is een mooie en praktische oplossing voor een gebrek aan oppervlakte in de keuken. Zet een draaiplateau neer waarop je keukengerei kwijt kunt.

Belangrijke don’t: Zet geen lijvige apparaten in de keuken. Installeer, als het kan, de magnetron boven het aanrecht. Als er een apparaat is dat je weinig gebruikt (we kijken naar jou keukenmachine), berg het dan op.

3. De woonkamer

Veelvoorkomend probleem: Niet weten waar je alles neer moet zetten.

De indeling die het probleem oplost: Een kleine ruimte kan er een stuk uitnodigender uitzien wanneer je als het op meubels aan komt het credo ‘meer is meer’ omarmt. Maak de kamer gelaagder met persoonlijke bezittingen, boeken en bloemen. Zo ademt het persoonlijkheid en warmte.

Belangrijke don’t: Zet meubels niet tegen de muur in een poging de ruimte groter te doen lijken. Je kunt een ruimte toch niet groter maken, dus je kunt maar beter werken met wat je hebt. Zet meubels ín de kamer voor een knus, vol resultaat.

4. De slaapkamer

Veelvoorkomend probleem: Een kamer volgebouwd met meubels en spullen.

De indeling die het probleem oplost: Cureren is cruciaal wanneer je weinig plek tot je beschikking hebt. De Marie Kondo-hetze komt daarin goed van pas. Kijk goed naar de dingen die je echt nodig hebt en wat je écht mooi vindt. Schaf dan meubels aan die perfect aansluit bij die spullen, zodat je niet op zoek hoeft naar extra opbergruimte. Ga tot slot voor meubels op pootjes. Als je de onderkant van meubels kunt zien, oogt de ruimte groter dan-ie is.

Een belangrijke don’t: Te weinig zitplek. Denk na over de functie van de meubels in de kamer. Heb je echt twee identieke nachtkastjes nodig of volstaat een simpele plank? Dat kan helpen om een plek te creëeren waar je kunt zitten, zoals een bankje aan het voeteneind of een stoel in de hoek.

Bron: vtwonen 08-2018 | Fotografie Tjitske van Leeuwen | Styling Marianne Luning

nog meer: Wooninspiratie