WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De woonkamer verwarmen met kaarsen: verstandig of niet?

Elektrische dekens, dikke velours gordijnen en plaids: nu de energiekosten de pan uit rijzen zoeken we massaal naar manieren om ons huis (en onszelf) te verwarmen. Iets minder snel denk je misschien aan kaarsen. Is dit een effectieve manier om een sfeervolle manier warmte te geven aan een ruimte of is het beter om dit niet te doen?

kaarsen

LEES OOK
Bespaar op je energiekosten: hier kun je de mooiste plaid kopen 

Elektrische kachel vs. kaarsen

Of je nu een dikke stompkaars, smalle dinerkaars of waxinelichtjes gebruikt: het verwarmingsvermogen van kaarsen blijft hetzelfde. Uiteraard bepaalt de dikte en de lengte wel de houdbaarheid van de kaars. Uit onderzoek is gebleken dat een kaars ongeveer gelijk staat aan 80 Watt. Een elektrische kachel daarentegen verwarmt met een vermogen van 1600 Watt. Je hebt dan ongeveer 20 kaarsen nodig om een ruimte te verwarmen. Met twee of drie kaarsen heb je dat warme plaid dus alsnog nodig…

Is het veilig?

Kaarsen branden brengt altijd een risico met zich mee. Helemaal als je kleine kinderen of dieren in huis hebt. Zij kunnen er tegenaan stoten zodat de kaarsen vallen. Boven even de was doen? Blaas dan ook de kaarsen uit; je weet maar nooit.

kaarsen

Hoe zit het met de gezondheid?

Af en toe een kaars branden kan geen kwaad. Dit is niet meteen schadelijk voor de gezondheid. Maar als je regelmatig kaarsen gaat branden, om het huis te verwarmen, kan dit wel het geval zijn. Kaarsen branden namelijk op een lage temperatuur waarbij er fijnstof vrijkomt. Dit zie je niet, maar het is wel degelijk schadelijk voor je gezondheid. Het kan bijvoorbeeld leiden tot astma of andere problemen aan de luchtwegen.

LEES OOK
3x elektrische dekens waar we warm van worden (en blijven)

Bloempotkachel

Heb jij er al van gehoord? Een zogenaamde ‘bloempotkachel’. Men neme een terracotta bloempot, zet deze op z’n kop met een paar waxinelichtjes eronder et voilà: een kachel in klein formaat. Op het eerste gezicht denk je misschien dat dit een goedkoper alternatief is van de ‘gewone’ verwarming. Maar wie wel eens een waxinelichtje heeft aangestoken, weet dat je de warmte al op zo’n 40 centimeter afstand van de vlam niet of nauwelijks meer voelt. Dus of dít nou de manier is om een ruimte te verwarmen…

And the answer is…

Al met al kunnen we concluderen dat kaarsen met name geschikt zijn voor de sfeer in huis maar minder effectief zijn om de hele woonkamer te verwarmen. Als je jezelf of een ruimte wilt opwarmen, moet je het dus vooral moeten zoeken in plaids, elektrische dekens en ja… af en toe toch die verwarming aan.

Voor meer warmte…

nog meer: Wooninspiratie