WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Eenmaal, andermaal… Hierom zijn veilingen ook jouw nieuwste hobby

Vergeet de rommelmarkt, Catawiki en de plaatselijke kringloop. Ga net als Anna van vtwonen over op het echte werk: veilingen. “Alsof je door een rommelig museum loopt en alles mag shoppen.” Misschien moet je even over een drempel, maar als je weet hoe het werkt, heb je er een nieuwe hobby – of verslaving – bij.

vtwonen 10-2019 | Parijs appartement keukentafel marmer | pareltjes scoren op veilingen
De vintage Knoll tafel is gekocht op een veiling, stoelen zijn van The Cool Republic, net als de rotan lamp. Het porseleinen plafondlampje is van Zangra.

Niks engs aan

Bij veilingen denk je vaak aan loeidure spullen waarvan je ineens de hoogste bieder blijkt te zijn omdat je net op het verkeerde moment je hand omhoogstak. Maar vergis je niet, veilinghuizen zijn met hun tijd meegegaan en combineren het online en real-life shoppen op een ideale manier met elkaar. Zo voorkom je miskopen doordat de staat slechter bleek te zijn dan de foto liet zien. Je kunt weer even ouderwets schatzoeken. En ze hebben van alles: van antieke kasten tot vintage posters en van juwelen tot mid-century design.

Zó werkt een veiling

Mede door corona verlopen bijna alle veilingen online en daarmee is de drempel ook meteen lager geworden. Je krijgt ruim de tijd om alle objecten (of ‘kavels’ om in veilingtermen te blijven) te bekijken, en dat doe je dus gewoon vanuit huis. Heb je iets moois gezien en wil je gaan bieden, dan moet je je eerst registreren. Alle veilinghuizen hebben hun eigen spelregels. Neem de tijd om deze te lezen, maar voor de meeste veilingen geldt dit:

  • Je kunt online het aanbod bekijken van de eerstvolgende veiling om te zien of er iets van je gading bijzit. Wil je echt gaan meebieden, dan moet je je eerst registreren als klant door middel van een aanmeldformulier. Meestal kun je je tot 1 uur voor het aflopen van de biedtijd nog registreren.
  • Voordat het bieden start, organiseren een aantal veilinghuizen kijkdagen, zodat je de spullen in het echt kunt zien.
  • Het bieden verloopt online en er is altijd een start- of richtprijs. Meebieden gaat met een biedknop en loopt zolang de kavel op de site staat. Het wordt pas echt spannend als de tijd afloopt. Wordt er in de laatste vijf minuten nog een bod gedaan? Dan komt er vijf minuten extra tijd bij om andere bieders de kans te geven om te reageren.
  • Heb jij het hoogste bod gedaan? Je bod is bindend en kan dus niet teruggetrokken worden.
  • Over het bod wordt zogenaamd opgeld berekend, vaak is dit 29%. Dit bedrag komt dus bovenop de verkoopprijs.

LEES OOK

Zo scoor je de pareltjes van Marktplaats

Tips van de pro

Content specialist Anna kunnen we inmiddels een echte veilingpro noemen en geeft je graag nog een paar adviezen. Doe er je voordeel mee.

  • ‘Het leuke van veilingen is dat je spullen eerst in het echt kunt bekijken. Als je de mogelijkheid hebt om langs te gaan, moet je dat écht doen. Op een foto zie je vaak de staat van het product niet goed. Dan lijkt een stof levendig, maar is het dof. Of ziet een stoel er stevig uit, maar blijkt de poot te wiebelen.’
  • ‘Laat je niet gek maken door het bieden. Neem van tevoren een prijs in je hoofd en bied niet hoger dan dat.’
  • ‘Ga (digitaal) naar binnen met een redelijk duidelijk idee van waar je naar op zoek bent. Het aanbod kan overweldigend zijn. Máár: sta open voor leuke ontdekkingen. Soms kom je opeens een parel tegen waarvan je niet wist dat je ernaar op zoek was totdat je hem zag!’
  • ‘Onthoud dat er bij een veiling altijd een veilingvergoeding wordt berekend bovenop het bedrag dat je hebt geboden. Dit percentage verschilt per veilinghuis en kan oplopen tot wel 30%. Dus reken dat mee wanneer je een maximaal bedrag met jezelf afspreekt. Een bod is bindend, dus wanneer je het hoogste bod hebt, moet je het item kopen en de bijbehorende kosten betalen.’
  • Hier vind je een lijst met veilinghuizen in Nederland.

nog meer: Wooninspiratie