WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Citytrip Utrecht: bruisende en borrelende stad

Ontdek het altijd bruisende en borrelende Utrecht, ideaal gelegen in het midden van het land. Natuurlijk bezoek je het Rietveld Schröderhuis en beklim je de Dom, maar Utrecht heeft ook heel veel meer te bieden. Van koffiebar tot hotel, wij zetten onze favorieten op een rijtje.

vtwonen 04-2020 | Utrecht centrum kerk
vtwonen 04-2020 | stadsbeeld Utrecht

Sweet dreams

Slapen in de binnenstad is het allerleukst. Mother Goose Hotel is wat je van de naam moeder de gans verwacht: gezellig! Het hotel zit op een leuk plein en elke verdieping kreeg zijn eigen tint: zwart, bruin, wit en grijs (Ganzenmarkt 26). Het ronduit coole hotelconcept van BUNK is te vinden in een verbouwde kerk. Inchecken doe je zelf en de service is minimaal, maar vriendelijk. Daardoor overnacht je voor een schappelijke prijs op een toplocatie (Catharijnekade 9). Mary K. werd verkozen tot duurzaamste hotel van Nederland en is een plaatje om te zien (Oudegracht 25). Fris, kleurrijk en centraal is hotel Cozy Pillow (Steenweg 13). Nieuwkomer The Hunfeld wordt gerund door dezelfde groep als het Mother Goose Hotel, is strak Scandinavisch ingericht en staat aan een bruisend plein (Mariaplaats 4).

vtwonen 04-2020 | mother goose hotel Citytrip Utrecht
Mother Goose
vtwonen 04-2020 | Mary K restaurant hotel Utrecht
Mary K
vtwonen 04-2020 | the Hunfeld hotel Utrecht
The Hunfeld

Doe maar gewoon

Voor niets-aan-de-hand-cafés voor de hele dag is de Mariaplaats de perfecte locatie. Café Jozef is altijd gezellig en heeft een mooi terras – top voor rokjesdag (Mariaplaats 50). Café Elize is een stukje Frankrijk onder de Dom, compleet met bistrotafels en klapstoelen voor de deur (Mariaplaats 44). Een deur verder zit Le Jardin. Niet te missen dankzij de blauwe kleur van het pand en de enorme verzameling planten voor de deur. Everything green geldt ook voor het menu dat overwegend plantaardig en Frans georiënteerd is (Mariaplaats 42).

vtwonen 04-2020 | Jozef restaurant Utrecht
Café Jozef
vtwonen 04-2020 | Jozef restaurant Utrecht
Café Jozef
vtwonen 04-2020 | Cafe Elize restaurant Utecht
Café Elize

Een must-see

De Voorstraat is een leuke winkelstraat met veel duurzame winkels. De Westerkade en het industriële gebied rondom de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) is een creatief deel van de stad. Hier vind je onder andere Aziatisch restaurant LE:EN (Heuveloord 140), WT Urban Kitchen (Heuveloord 25a) en het prachtige De Zagerij (Rotsoord 7a). Een gezellige route tref je als je aan het einde van de Oude Gracht doorloopt naar de Twijnstraat en het Museumkwartier. Met kids? Het Nijntje Museum (Agnietenstraat 2) is verrassend leuk. Leuk als de zon schijnt, is stadsstrand Strand Oog in Al (oftewel Soia, Kanaalweg 199).

vtwonen 04-2020 | LEEN restaurant Utrecht
LE:EN
vtwonen 04-2020 | WT Urban restaurant Utrecht
WT Urban
vtwonen 04-2020 | Zagerij restaurant Utrecht
De Zagerij

Omfiets-koffie

De favoriete koffiezaak van vele Utrechters is The Village Coffee & Music. Niet zo gek, want ze branden hun eigen bonen, de flat white is er bovengemiddeld en de sfeer altijd fantastisch (Voorstraat 44-46). Ook een fraaie en goede koffiezaak is Blackbird coffee & vintage. Aan de muur hangen fietsen en het gros van de verzameling vintage stoelen en -banken waarop je zit, is te koop (Oudegracht 222). Kijk voor goede koffie uit naar een van de 30ml Coffee Roasters. Er zijn vier vestigingen in Utrecht, maar die aan de Nachtegaalstraat is onze favoriet (Nachtegaalstraat 61). Koffie Leute Bauhaus, een grote retro zaak, heeft overal gezellige hoeken om je in terug te trekken, al dan niet met een bordspelletje dat hier en daar is neergelegd op de tafels (Westerkade 30). Iets uit de route ligt De Utrechtse Boekenbar. De huiskamerstijl boekenzaak is modern en arty en de kleine, aansluitende koffietent fijn. Goedgemutste eigenaar Tim kun je kennen als de Utrechtse boeken BN’er uit DWDD (Westerkade 2). Blijf je liever in de luwte? Black Brew is een goede, relaxte koffiebar in een rustige woonwijk (Willemstraat 55).

vtwonen 04-2020 | Black Brew Utrecht
Black Brew
vtwonen 04-2020 | The Village Utrecht
The Village
vtwonen 04-2020 | Koffie Leute Brauhaus Utrecht
Leute Bauhaus

Shoppen, shoppen, shoppen

Ontwerpster Joline Jolink opende onlangs een winkel in Utrecht. Hét adres voor een tijdloze outfit (Voorstraat 41). In de Puha Shop stellen Nederlandse ontwerpers hun verrassende kleding, interieuritems en accessoires ten toon (Voorstraat 48). Grote kans dat je bij Zolamanola vindt wat je zoekt. In de rekken hangen merken als APC, Masscob en Marant (Springweg 10). De tijd dat een conceptstore hoe dan ook een hit was, is wel voorbij. Behalve als alles klopt, zoals bij Studio Jux (Twijnstraat 7). Of bij Mus conceptstore. Voor Mus(t)haves om aan te trekken en om in of op de kast te zetten (Lijnmarkt 32-34). Shoppen en de dag afsluiten met een glas bubbels, daar is niks mis mee, vinden de eigenaars van House of Fred. De kledingzaak verkoopt merken als Closed en Summum. De roze champagnebar zit achterin de zaak (Steenweg 13).

vtwonen 04-2020 | Hutspot Utrecht Winkel
Hutspot
vtwonen 04-2020 | Domestic Botanist
Domestic Botanist
vtwonen 04-2020 | Zolamanola
Zolamonala

Plant aardig

Pionier op het gebied van de hippe, plantaardige keuken is Gys (Amsterdamsestraatweg 113). Jonger is plantaardig restaurant Vanplanten. Niet alleen leuk vanwege het lekkere eten, maar ook omdat de eigenaar een paar kringloopzaken in de stad runt. Tweedehands vondsten kreeg een plaats in Vanplanten en ‘mogen’ mee naar huis (Surinamestraat 5). Buurt- restaurant Bar Clara is vooral groen in de letterlijke zin van het woord. Op de kaart gerechten uit Peru, Japan, Mexico én Korea. Blijf vooral plakken tijdens een spontane karaokeavond (F.C. Dondersstraat 2). Alles bij Broei is 100% vegetarisch, maar daar merkt zelfs de verstokte carnivoor niks van (Oosterkade 24).

vtwonen 04-2020 | Broei Utrecht
Broei Utrecht
vtwonen 04-2020 | Whakamarie
Bar Clara
vtwonen 04-2020 | Gys Utrecht
Gys

Mee naar huis

Kaarsen, prints, designbanken… je shopt ze bij Rachmaninoff Wonen (Vismarkt 20). Keck & Lisa Wonen is dé plek voor Scandinavische lampen en de leukste cadeautjes van onder andere Marimekko, Hay, Muuto en Ferm Living (Oudegracht 218). Bij Live Today is de kans groot dat je met een tas vol mooie accessoires naar buiten loopt (Minrebroederstraat 6). Het knusse Rood & Bloem is een plantenzaak met precies de goede lichtblauwe gieter en droogbloemenboeket (Springweg 14). Daen’s is een planten-, kleding- en ontbijt/lunchzaakje ineen. Aardige mensen, fijne vibe. (Korte Minrebroederstraat 13).

vtwonen 04-2020 | Live-Today Utrecht
Live Today
vtwonen 04-2020 | Olivier
Olivier
vtwonen 04-2020 | Keck Lisa
Keck & Lisa

Tot de laatste kruimel

Aan het Neude werden twee zaken geopend in het voormalige postkantoor: stadscafé Meneer Potter voor de hele dag en restaurant Noda voor internationale gerechten en een prachtig uitzicht over de Oudegracht (Potterstraat). Jack Rabbit zit even verderop. Hier Aziatische en mediterrane gerechten en een dijk van een terras. (Neude 29). The Streetfood Club heeft goed eten en vriendelijke bediening (Janskerkhof 9). Bij De Keuken van Keek scoor je 100% biologisch brood. Verderop zit hun filiaal waar je uitgebreid kunt ontbijten en lunchen (Oudegracht 362). De Pomp was vroeger tankstation. Waar voorheen de pompen stonden, zit je nu op een ruim terras (Croeselaan 122). Op de creatieve broedplaats die Vechtclub XL is, wordt bier gebrouwen, runnen kleine ondernemers hun zaken en schuif je aan bij het originele De Klub (Europalaan 2B). Bij restaurant Don Kounosuke serveren ze authentieke Japanse gerechten (Westerkade 27).

vtwonen 04-2020 | Streetfood Club Utrecht
Streetfood club

vtwonen 04-2020 | Jack Rabbit
Jack Rabbit
vtwonen 04-2020 | Streetfood Club Utrecht
Streetfood Club

Nog eentje dan

Een laatste afzakkertje haal je bij Belgisch Biercafé Olivier. Hier is het standaard gezellig (Achter Clarenburg 6A). Bij Luc mag je de hele dag aanschuiven, maar in de avonduren is het er het gezelligst (Voor Clarenburg 8). Aan wijnbars geen gebrek, maar de beste is Talud9. Perfect voor een glas koele wijn en een hap aan de bar (Donkere Gaard 9).

vtwonen 04-2020 | Utrecht gracht
vtwonen 04-2020 | Mother Goose Utrecht

Bekijk hier al onze andere favoriete hotspots!

Maartje Diepstraten

Maartje Diepstraten | vtwonen | Barts Boekje | Hotspots

Maartje Diepstraten en haar team spotten de leukste & nieuwste adressen voor Barts Boekje, een up-to-date adressensite. En nu dus ook voor vtwonen! Volg haar op Instagram of bartsboekje.com.

nog meer: Wooninspiratie