WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

5 tegelpatronen en het effect op een ruimte

Tegels voegen veel sfeer toe aan een ruimte als de badkamer of keuken. Of het nou tegen de muur of op de vloer is: je kunt alle kanten op. Tegels heb je in allerlei maten en soorten en dus kan een keuze maken lastig zijn. Maar met alleen het uitkiezen van de tegel ben je er nog niet, want ze moeten ook nog gelegd worden. Een legpatroon is misschien net zo belangrijk voor de ruimte, als voor het soort tegel. Dit zijn tegelpatronen en dit doen ze voor een ruimte.

Op zoek naar mooie tegels voor binnen? Shop hier de vtwonen collectie.

vtwonen 08-2021 | witte tegels in de badkamer met wit bad en goud
Wandtegel Marrakesh, kleur Nieve, glans, 6,5×40 cm. Bad Tub. Badmengkraan Flame, kleur Bronze, vrijstaand. Vloertegel Mold XL Cement, 90×90 cm. M.m.v. hkliving.nl (kruk en witte vaas), vtwonen.nl (wafelhanddoek van Marc O’Polo, muurverf kleur Flax).

Gestapeld

Dit tegelpatroon is misschien wel het meest standaard, maar dat maakt ‘m zeker niet saai. De naam zegt het eigenlijk al, maar een gestapeld tegelpatroon houdt in dat alles netjes recht naast, en op elkaar gelegd wordt. Dit kan bij zowel vierkante als rechthoekige tegels worden toegepast en zorgt te allen tijde voor een strakke en rustige look. 

Dit tegelpatroon heeft zo zijn optische voordelen. Zeker als je rechthoekige tegels inzet. Deze kunnen, als ze in de lengte worden gelegd, een ruimte optisch vergroten. Worden de tegels in de breedte gelegd, dan kan een lange ruimte juist optisch verkort worden. Hetzelfde geldt als dit tegelpatroon op de muur wordt toegepast. Het kan een muur hoger doen aanvoelen dan hij daadwerkelijk is. 

LEES OOK
Showstelers: zo kies je een spannend tegelspel voor de badkamer

Halfsteens

Een van de meestgebruikte tegelpatronen is een halfsteens verband. Halfsteens is een tegelpatroon waarbij elke rij tegels een halve lengte verspringt ten opzichte van de andere rij. Dit veelgebruikte tegelpatroon wordt daarom ook wel metselverband genoemd, omdat het – wanneer de tegels liggend worden gelegd – doet denken aan een bakstenen muur. 

Dit tegelpatroon is net iets speelser en interessanter dan het recht-toe-recht-aan gestapelde tegelpatroon, maar doorbreekt de optische voordelen. 

Wildverband

Je kunt tegels ook in een wildverband leggen. Dit is een variant op het halfsteens tegelpatroon, alleen verspringen de tegels geen halve tegel, maar juist willekeurig. Perfect als je een unieke tegelwand wilt creëren in de badkamer of keuken. 

Visgraat

Een klassieker die niet meer weg te denken is uit het interieur: de visgraat. Het legpatroon wordt veel teruggezien bij het leggen van houten of houtlook vloeren, maar ook tegels kunnen op deze manier gelegd worden. Visgraat geeft een ruimte vaak in een klap een luxe gevoel. Let wel op waar je de visgraat toepast: in een kleine en smalle ruimte kan dit een overkill zijn.

LEES OOK
Steengoed van vloer tot wand: ontdek de nieuwe vtwonen collectie tegels

Hexagon

Steeds vaker spotten we hexagon tegels in badkamers en keukens. Deze tegels kun je eigenlijk maar op een manier leggen door de zes hoeken die de tegels hebben. Deze sluiten perfect op elkaar aan en zorgen gegarandeerd voor een sfeervol en chic geheel die vaak net een tikje unieker is dan een gewone recht-toe-recht-aan-tegel. 

Met hexagon tegels in verschillende kleuren kun je ook een heel speels geheel creëren. Of kies voor een accenttegel in bijvoorbeeld goud om hier en daar een extra touch toe te voegen aan muur of vloer. Met deze Marrakech hexagon tegels kun je zelfs een optische illusie in de badkamer of keuken leggen. 

Tegelpatronen combineren kun je leren

Om badkamer of keuken van een unieke uitstraling te voorzien, kun je tegels en tegelpatronen met elkaar combineren. Zo kun je met grote tegels een ruimte optisch vergroten en met een aantal kleine tegels extra sfeer toevoegen. Of wissel tegels met een print of opdruk en effen tegels met elkaar af voor extra speelse details in de keuken of badkamer. Kortom: de opties zijn eindeloos. Het hoeft in ieder geval alles behalve saai te worden! 

LEES OOK
Tegels waar je niet bij kunt? Zo wordt schoonmaken wel heel makkelijk

Moois voor de badkamer…

nog meer: Wooninspiratie