WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Moodboard maken: tips, tricks en fijne inspiratie

Ga je verhuizen, wil je de boel even lekker helemaal anders doen of vind je het gewoon fijn om jezelf onder te dompelen in interieurinspiratie? Een moodboard maken helpt bij het ontdekken van je stijl en het toepassen ervan in het interieur. Met deze inspiratietips kun je meteen aan de slag.

vtwonen-vtwonencollege-basiscursus-online-interieur-3

Waarom een moodboard maken?

Een moodboard is ideaal om uit je hoofd te komen en te verbinden met je verbeeldingswereld. Je kunt ‘m op verschillende manieren maken, net wat bij je past. Op een groot vel papier, bijvoorbeeld. Of op canvas. Maar als je niet zo van knutselen houdt, of als het gewoon je voorkeur heeft, kun je ‘m ook online maken. Ben je klaar om je stijl tevoorschijn te toveren en creatief aan de slag te gaan?

Digitaal moodboard

Een van de voordelen van een online moodboard is dat je ‘m altijd kunt aanpassen als je daar zin in hebt. Je hebt ook geen tijdschriften nodig om plaatjes te vinden. Deze manier van werken is fijn voor mensen die precies weten welke stijl, materialen of meubels ze op hun moodboard willen terugzien. Typ je zoekwoord in op Google of Pinterest en je wordt overspoeld met duizenden afbeeldingen. Kies je favorieten en plak ze op je moodboard.

Websites en apps

Om orde in de chaos te scheppen is het fijn om een plek te hebben waar je al deze inspiratie verzamelt. Een praktische app is Canva. Canva is een ware walhalla voor creatievelingen, omdat je ontwerpen zo uitgebreid kunt maken als je zelf wilt. Je vindt er honderden sjablonen in verschillende formaten waarmee je aan de slag kunt, maar je kunt ook helemaal from scratch beginnen met je eigen ontwerp. Sleep afbeeldingen, stickers, illustraties en tekst in je creatie om het af te maken. Fijn is dat je een moodboard zowel op desktop als mobiel kunt aanpassen en bekijken. Een andere tool om een online moodboard te maken is Gomoodboard.com. De naam van de website spreekt voor zich en is geheel gemaakt voor het maken van moodboards. Je sleept je eigen afbeeldingen in een format en kunt ze naar wens aanpassen.

Klassiek moodboard: knippen en plakken

Voor de liefhebbers van tijdschriften, knippen, knutselen en plakken is het maken van een fysiek moodboard waarschijnlijk de beste keuze. Laat je creativiteit stromen door eerst eindeloos door je favoriete tijdschriften te bladeren en de foto’s die je aanspreken uit te knippen. Maak daarna een selectie van plaatjes die je écht mooi vindt en plak deze op een canvas doek, een vel papier of een houten bord. Ben je écht in een creatieve bui, teken of schilder dan ook op je moodboard om hem helemaal eigen te maken.

vtwonen college

Kom je er niet helemaal uit? Meld je aan voor de online basiscursus van vtwonen college. Tijdens deze uitgebreide cursus leer je van vtwonen-stylisten onder andere hoe je een moodboard maakt, een lichtplan opstelt, kleuren en materialen kiest en een ruimte indeelt. Met video’s, heldere uitleg en werkboeken krijg je in acht modules alle handvatten die je nodig hebt om met je eigen interieur aan de slag te gaan. Meer informatie over de vtwonen college basiscursus vind je hier.

nog meer: Woonhacks