Maak het huis winterklaar met deze 5 snelle tips

Donkergroene velours bank Flynn € 579,- (sofacompany.nl). Bijzettafel van Zuiver € 69,95, vacht van IJslands schaap € 109,- (Loft). Groen schaaltje Tamgroute van Household Hardware € 10,50 (vtwonen.nl). Hoge metalen kandelaar € 14,99, groen kussen met franje € 9,99 (H&M). Wijnglas Hederlig € 1,29 (Ikea). Grijze karaf Tuit € 39,50 (In-Petto). Grijs velours kussen € 29,95 (MrsBloom). Spiegel Picturesque Mirrors van ontwerpster Tjimkje de Boer, 70×140 cm € 1925,- (tjimkje.com). Beeld vtwonen 12-2017 | Fotografie Sjoerd Eickmans, styling Moniek Visser
Beeld vtwonen 12-2017 | Fotografie Sjoerd Eickmans, styling Moniek Visser

Terwijl de temperatuur al eerder winters en koud aanvoelde, is het 21 december pas officieel winter. Dé tijd van binnen zijn en genieten van knusse taferelen binnen. Om de komende maanden zorgeloos door te komen, is er nog wel werk aan de winkel. Met deze 5 snelle tips maak je het huis winterklaar en kom je niet voor verrassingen te staan.

Lees verder onder de advertentie

1. Isolatie controleren

Met het oog op de winterkou én stijgende energierekening is het allereerst van groot belang om te kijken hoe het met de isolatie staat. Tocht het ergens? Sluit een raam niet goed? Komt er koude lucht onder de deur door? Pak dit dan gelijk aan. Stijlvolle tochtwering maakt al groot verschil, net als tochtstrips bij de ramen. Kleine kieren kun je ook vullen met een siliconenkit. Mochten ramen echt niet goed sluiten, dan is het aan te raden om deze te laten vervangen. Het is een flinke uitgave, maar scheelt een hoop. Zowel qua kou als kosten.

2. Verwarmingsketel nakijken

Met dalende temperaturen wil je niet plots in de steek gelaten worden door de verwarming. Maak je huis winterklaar en controleer de ketel. Door deze goed te onderhouden verbeter je de werking, verleng je de levensduur en verklein je de kans op storingen aanzienlijk. Controleer of de waterdruk nog juist is, check de waarden van koolmonoxide, koolstofdioxide en zuurstof en controleer ook de onderdelen die snel slijten. Dit zijn onder andere de brander, sensoren en warmtewisselaar. Klinkt dit allemaal als abracadabra? Dan kun je de ketel ook laten controleren. De kosten hiervoor liggen tussen de € 50 en € 100,-.

3. Radiatoren ontluchten

Om het huis winterklaar te maken is het ook slim om alle radiotoren in huis goed te ontluchten. Waarom? Zo worden ze weer sneller en beter warm en hoef je minder lang te wachten op een verwarmd huis in de winter. Nog een pluspunt: door ze jaarlijks te ontluchten voorkom je ook dat typische en vooral storende borrelende of tikkende geluid in de cv-installatie.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Zo houd je het licht en sfeervol tijdens de wintermaanden

beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen 11-2021 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 11-2021 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

“Een goede voorbereiding is het halve werk, ook bij het winterklaar maken van het huis”

Lees verder onder de advertentie

4. Controleer het dak

Je wilt er deze winter natuurlijk droog en warm bij zitten. En dus is het controleren van het dak geen overbodige luxe. Kijk allereerst of de dakpannen nog goed liggen en ook goed aansluiten. Wanneer ze scheef liggen zorgt dit namelijk al snel voor een lekkage. Bij platte daken zonder dakpannen is het controleren op slijtage van de dakbedekking een moetje. Ligt er veel blad of mos op het dak? Verwijder dit dan. En maak ook alle dakgoten vrij van vuil en takken.

5. Voorkom bevroren waterleidingen

Wanneer de leidingen te koud worden bevriest het water erin. Bevroren water zet uit waardoor de leidingen kunnen beschadigen. Voorkomen is in dit geval dus zeker beter dan genezen. Laat de thermostaat niet lager dan 14 graden komen, sluit buitenkranen af en laat de kraan bij extreme kou ’s nachts het liefst zacht druppelen. Voorkom tocht en pak de watermeter goed in met isolerend materiaal. Denk hierbij aan een simpele deken of gebruik bubbeltjesplastic of een vuilniszak met proppen kranten.

Tot slot: heb je tijd over? Benut de tijd die je de komende periode binnenshuis besteedt dan extra goed, door allerlei binnenschilderwerk op te pakken. Buiten schilderen kan alleen als de temperatuur het toelaat en het niet regent, maar binnenwerk kan juist nu goed gedaan worden. Dan kun je in de lente de klusjes buitenshuis weer oppakken.

Lees verder onder de advertentie

Winterse warmmakers…

Bron: beeld 1: vtwonen 12-2017 | fotografie Sjoerd Eickmans | styling Moniek Visser | beeld 2: vtwonen 11-2021 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans