Hallo winter: zo kun je koude tocht verhelpen

beeld vtwonen Beeld

Frisse lucht is fijn, maar tocht is niet wat je wil en al helemaal niet nu het buiten steeds kouder wordt. Bovendien is het zonde om te blijven stoken als er vanuit allerlei hoeken en gaten toch koude lucht blijft doorstromen. Met deze tips kun je tocht verhelpen.

Lees verder onder de advertentie

Tocht opsporen

Voel je koude lucht maar weet je niet precies waar het vandaan komt? Dan is het handig om de plek waar het tocht op te sporen. Je kunt natuurlijk alle kozijnen langs gaan met je handen, maar om zeker te weten of ergens nu wel of geen tocht vandaan komt is er een handig trucje: ga met een aansteker of waxinelichtje langs de plek waar de tocht vermoedelijk vandaan komt. Wappert het vlammetje? Hebbes, tochtplek gevonden.

Frisse lucht in plaats van tocht

Het voelt een beetje tegenstrijdig, maar af en toe je raam open zetten kan er juist voor zorgen dat je huis uiteindelijk sneller warm wordt. Frisse lucht is namelijk vaak droger dan binnenlucht en droge lucht warmt sneller op. Zo kun je met frisse lucht tocht verhelpen.

Door slim te stylen kun je een interieur ook warmer laten voelen. Een kleur waar je misschien niet meteen aan denkt maar die wél voor een warme sfeer zorgt: wit. Met deze 4 tips stel je een warm wit interieur samen.

Lees verder onder de advertentie

Tochtstrip

Je deur is meestal één van de plekken waar koude lucht doorheen komt. Een tochtstrip of dorpelprofiel biedt de oplossing. Je plaatst hem onder de kier van de deur, waardoor je binnen no time verlost bent van kou.

Zelfklevende tochtband

Handig en snel! Je plakt een tochtband in de sponning van je raam of deur. Als deze vast zit is de tochtband nauwelijks zichtbaar. Voordat je de tochtband opplakt moet je de ondergrond met wasbenzine of spiritus schoonmaken. Iets minder duurzaam dan de tochtstrip, maar wel erg makkelijk!

Grof geschut

Werkt het bovenstaande toch nog niet goed genoeg? Ga dan over op intensievere maatregelen. Denk hierbij aan het vervangen van je kozijnen of het plaatsen van dubbel glas. Dat kost misschien wat meer, maar is op de lange termijn de investering zeker waard!

Lees verder onder de advertentie

Shop de stijl…

Bron: Foto: vtwonen 03-2020 | Productie InsideHomepage | Styling Myla Griese | Fotografie Louis Lemaire