Lijsten en prints ophangen: dat doe je zo

Muurverf Camouflage van Flexa en Vintage blauw van Karwei. Posters Desenio, tafel Karwei, kandelaar rechts groothandel. Speaker Harman Kardon, schedel spaarpot Kare Design. Planthanger Intratuin. Leger munitiekist, telmachine en kandelaar links van de kringloop.  Beeld vtwonen DIY special 4 | Fotografie Ton Bouwer | Productie en tekst Monique van der pauw
Beeld vtwonen DIY special 4 | Fotografie Ton Bouwer | Productie en tekst Monique van der pauw

Een dierbare foto, grappige quote, poster of bijzonder schilderij: ze verdienen het om bekeken te worden. Maar hoe creëer je die perfecte art wall? Even over die witte muur drempelvrees heen stappen en je hebt in no time een verfijnde galeriewand. Met deze tips kun je zelf je schilderijen of lijsten aan de muur hangen.

Lees verder onder de advertentie

Stap 1: Kies voor één geheel

Varieer met afbeeldingen (en fotolijsten) in verschillende formaten. XL, klein en alles daartussenin: juist de combinatie maakt het geheel speels. Bang dat het te druk oogt? Trek één lijn met het materiaal (bijvoorbeeld hout) of kies voor een vorm die steeds terugkeert (rechthoekig). Maak er meer een geheel van door de prints of foto’s op elkaar af te stemmen, zo kun je alleen zwart-wit of sepia foto’s ophangen. Of kies één thema: hang alleen maar tekeningen, foto’s en posters van, bijvoorbeeld, bloemen op.

Stap 2: Bepaal de compositie

Vind je het lastig om de juiste compositie te bepalen? Een goede richtlijn voor een speels effect is vanuit het midden starten met de grootste lijst. Werk hier nonchalant omheen en houd een denkbeeldige cirkel voor ogen. Ben je meer van de rechte lijnen, kies dan voor een strakkere collage. Trek een horizontale lijn van schilderstape in het midden van de wand. Je kunt lijsten van hetzelfde formaat en dezelfde kleur onder en boven deze lijn ophangen. Let erop dat de lijsten recht boven elkaar hangen voor die typische museumlook.

“Een goede richtlijn is vanuit het midden starten met de grootste lijst.”

Lees verder onder de advertentie
Op de muur krijtverf, posters in frame van My Deer Art Shop, plaid, kussen, kleed van geweven leer (). Veldbed met canvas zitting () Beeld

Stap 3: Ophangen maar!

Oké, het is even slikken dat eerste gat in die kraakheldere wand. Maar voor je het weet heb je de smaak te pakken. Een handige manier om de gaten op juiste plek te boren is alle lijsten die je wilt ophangen over te trekken op (patroon)papier. Knip ze uit en hang de vellen papier met een stukje schilderstape aan de wand. Teken de plek waar het gat moet komen af op het papier en boor er dwars doorheen. Papiertjes wegtrekken et voilà: de lijsten kunnen aan de wand. Een smalle wandplank is ook een idee; er kan veel op en het scheelt flink wat boren. Een grote plaat van mdf (eventueel behangen of geschilderd) tegen de wand is ook een goede optie voor wie beschadigingen wil voorkomen.

Stap 4: Geen gedoe

Wie zegt dat een lijst altijd aan de muur moet hangen? Op de grond, nonchalant leunend tegen de wand, komt ie ook goed tot zijn recht. Zet er meer naast elkaar of laat ze een klein beetje overlappen voor dat artistieke ateliergevoel. Een andere manier is helemaal geen lijsten gebruiken, losse prints zijn ook goed met washitape (Japanse papiertape) op een gladde ondergrond te bevestigen. En wil je een foto echt de aandacht geven, zorg dan voor een mooie achtergrond. Hang de prints op grote vellen aquarelpapier om een bijzonder passepartout te maken.

Lees verder onder de advertentie

Meer inspiratie nodig? Lees hier hoe je kunst betrekt bij je interieur.

Artworks shoppen…

Bron: foto 1: vtwonen 13-2018 | Fotografie Jeroen van der Spek | Styling Cleo Scheulderman | foto 2: vtwonen 04-2017 | Fotografie Sjoerd Eickmans, styling Marianne Luning | Tekst Seline Steba

Lees verder onder de advertentie