WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een inspiratiewand voor je thuiskantoor: zo doe je dat

Het doet misschien denken aan een detectiveserie: een wand vol post-its, foto’s en aantekeningen. Dat detectives hun denkwerk op die manier aanvliegen, in elk geval in series, heeft een belangrijke reden: het laat je out of the box denken. En dat is niet alleen handig als je een misdaad op wilt lossen, iedereen heeft baat bij een inspiratiewand. Of het nu gaat om het plannen van je volgende reis, je persoonlijke carrièreplan of dat ene project op je werk.

vtwonen 07-2021 | Karin bezig met doeken in het atelier
Karen in haar werkkamer op de eerste etage. Eames-tafel Vitra. Potten Rivièra Maison. Gele vaas gekocht bij een sociale werkplaats. Mand meegenomen uit Zuid-Afrika. Telefoonhoorn Native Union. Aan de muur hangen (met de klok mee) een citroenkunstwerk dat Karen maakte van plastic afval, een werk van Antoinette Gispen, het beeldmerk van Lemonwise (de W) en een geborduurde leus: If life gives you lemons, make lemonade. Foto visual merchandising Lemonwise. Stoel Marktplaats.

Ideeën op de muur

Eigenlijk is het heel simpel: in een grote ruimte, ga je groter denken. En wanneer je je denkwerk dus op de muur zet in plaats van in een klein notitieboekje, zou je zomaar eens op ideeën kunnen komen die anders achterwege blijven. Bovendien zorgt zo’n inspiratiewand – of gewoon een groot whiteboard – ervoor dat je het staand kunt bekijken, terwijl je met een notitieboekje vaak achter je bureau blijft zitten.

Door er even bij te gaan staan, geef je je creativiteit een flinke boost, is de algemeen geldende regel. Je komt in beweging, en dat kan je net de originele invalshoek geven die je nog miste. Daarnaast kun je letterlijk even afstand nemen van je brainstormsessie. Je staart jezelf dan niet snel blind op één detail, maar weet met een paar stappen naar achteren een fijne helikopterview te bereiken. 

Whiteboard of prikbord

Je kunt kiezen voor grote muren vol whiteboards, maar op een groot (maar dan écht groot) prikbord kun je natuurlijk ook al je ideeën kwijt. Een prikbord past misschien iets beter in een rustieke omgeving en je wilt natuurlijk wel dat je brainstormsessie een opfleuring is van je interieur.

Ook leuk: een wand vol krijt- en magneetverf. Die kun je dan mooi combineren met rollen papier, die je van boven tot beneden kunt vullen met je hersenspinsels. Welke ondergrond je ook kiest, op de inspiratiewand kun je al je ideeën kwijt: teksten of foto’s die jou inspireren, een quote die jou motiveert, een foto van je einddoel – want visualiseren helpt – of dat ene kunstwerk waar je naar kunt blijven kijken.

nog meer: werkkamer