Het belang van een opgeruimde werkplek
Ook als je graag spullen om je heen verzamelt en écht altijd alles kunt vinden, is het fijn om structuur aan te brengen in de thuiswerkplek. Anders vermengen de stapels papieren van het werk zich al snel met reclamefolders en knutselspullen van de kinderen en is de chaos een feit.
Een opgeruimde werkplek zorgt ervoor dat je meer structuur kunt aanbrengen in het werk en probleemoplossender kunt denken. Rommel leidt onbewust af, ook als je er geen last van denkt te hebben. Bovendien kun je zo meer tijd besteden aan de nodige werkzaamheden in plaats van aan het zoeken naar een pen, koptelefoon of die ene factuur. Het scheelt op een dag zeker een half uur tijd én behoorlijk wat stress.
Zo houd je de werkplek netjes
Van een echte chaoot veranderen in de nieuwe Marie Kondo is lastig. En misschien zelfs iets te hoog gegrepen, maar wie weet blijkt een opgeruimd bureau toch beter voor je te werken dan je dacht. Daarom een aantal tips:
Gebruik zo min mogelijk papier. Bundel het papier dat je wel gebruikt in mappen of notitieboeken.
Gebruik postbakken of mappen voor het stellen van prioriteiten en pak dat wat je nodig hebt er pas bij als je met die taak aan de slag gaat.
Werk met to do-lijsten om het punt hierboven te waarborgen.
Neem de tijd om op te ruimen. Dit zorgt niet alleen voor een opgeruimde werkplek, maar biedt je ook de tijd om te switchen van taak naar taak of van werkdag naar vrij zijn.
Zorg dat er tijdens werktijden geen privéspullen blijven slingeren en andersom. Dit leidt tijdens het werken af en zorgt er 's avonds voor dat je onbewust met werk bezig blijft.
Maak het bureau, de eettafel en opbergers met regelmaat schoon.
Zo min mogelijk papier
Dé manier om die stapel naast je te laten slinken is om zo min mogelijk te printen en te digitaliseren wat je nog wel op papier binnenkrijgt. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook de truc om orde op zaken te stellen. Maak mappen op de computer met duidelijke namen voor de vindbaarheid en geef mails meteen bij binnenkomst een label met de prioriteit. Oftewel: moet het vandaag, deze week of later worden gefikst?
Labelen is stiekem best leuk, geeft overzicht en jawel.. rust. Binnengekomen papieren post leg je oldschool in brievenbakjes op het bureau. Zijn de taken afgehandeld? Dan hop, in de papierbak ermee.
To do-lijsten (papier of digitaal)
Vergeet losse post-its en maak een to do-lijst in een notitieblok. Deze bundel raak je minder snel kwijt en biedt de fijne mogelijkheid om afgeronde werkzaamheden een voor een af te strepen. Liever digitaal afvinken? Download een app zoals Todoist of TickTick.
Alle tijd om op te ruimen
Wanneer je iedere dag het bureaublad of de hoek van de tafel opruimt, is het zo gebeurd én wordt het een routineklus. Binnenkort hoef je er niet eens meer bij na te denken. Maak er iedere dag vijf minuten tijd voor en neem ook meteen de digitale opstapelingen mee. Gooi ongeopende nieuwsbrieven - die je toch niet gaat lezen - in de prullenbak en zet wat een tijdelijke plek op het bureaublad heeft gekregen in de juiste map. Dat geldt voor fysiek en online opruimen hetzelfde. Als je de computer dan afsluit, heb je ook echt alle ruimte om vrij te zijn.
Post opruimen
Krijg je nog altijd nieuwsbrieven van websites waar je niets meer mee doet of belandt dat gratis magazine elke maand weer ongeopend in de prullenbak? Schrijf je direct uit. Zo houd je de postvak fysiek en online opgeruimd.
Opbergen in lade, trolley of ladeblok
Blijven er nog spullen liggen waarvoor je geen plek kunt bedenken? Of is dat beetje rommel voor jou juist nodig om creatief te kunnen zijn? Berg ook deze overblijfselen aan het einde van de werkdag op in een trolley of ladeblok. Jij blij, je hoofd blij, eventuele huisgenoten blij.
Voorkom werkchaos
Een extra tip van opruimgoeroe Marie Kondo: vraag je af of je niet te veel vergaderingen bijwoont waar je niks te zoeken hebt. En word je nog blij van alle werkzaamheden? Ook dit kan een reden zijn van onrust in je hoofd, een slechte focus en daardoor een rommelige manier van werken.
Schone werkplek
Een opgeruimde werkplek is fijn, maar een schone is nog veel fijner. En als alles aan de kant is, is schoonmaken ook nog eens veel makkelijker. Dát zorgt er dan weer voor dat je minder geneigd bent spullen te laten slingeren. Want nu het eenmaal spic en span is, wil je dat graag zo houden.
LEES OOK
Psychologen bewijzen: dit is waarom opruimen dus echt gelukkig maakt