WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Passend printje: dit behang sluit aan bij jouw woonstijl

Behang kan wonderen doen voor je interieur. Het is een simpele en relatief snelle manier om een ruimte net wat meer sjeu te geven. Door in plaats van een effen verfkleur de muur van een print te voorzien, zet je gelijk een fijne sfeer neer. Maar hoe kies je nou een passende print? Met deze tips vind je het dessin dat past bij jouw woonstijl.

Het effect van behang

Ieders karakter verschilt, en daarmee verschilt ook ieders interieur. Een fijn thuis ademt jouw stijl en smaak, en voelt als een warm bad bij binnenkomst. Prints aan de muur kunnen daaraan bijdragen. In de vorm van foto’s, tekeningen en kunst, maar ook in de vorm van smaakvol behang. Het turnt een muur in een handomdraai om van koel en ietwat saai, naar warm, uniek en persoonlijk. En oubollig? Dat is behang allerminst. Kijk de stijl af van Dennis en Eline, en haal behang op een persoonlijke manier in huis.

LEES OOK
Bekijk de make-over die Eva bij Dennis en Eline in Hoofddorp deed

Vintage

Denk je aan vintage, dan denk je aan kleur, verrassende vondsten en een interieur dat lef uitstraalt. Bij deze woonstijl mag het dessin op de muur best opvallend en gewaagd zijn. Kies voor kleuren als warmgrijs, donkergrijs, okergeel of smaragdgroen, om die gewilde vintage uitstraling te behouden. Vind je kleur alleen niet genoeg? Ga dan voor een behang met kleur én print, in ronde of rechthoekige vormen. Om het geheel niet te schreeuwerig te maken, kun je de kleur uit het behang terug laten komen in accessoires in huis. Ga voor kussens in hetzelfde kleurenpalet of een bank die in het behang lijkt op te gaan. Zo is het ondanks de drukke kleurkeuze rustig aan het oog.

Design

Het hart van liefhebbers van een design woonstijl klopt sneller van een strak en opgeruimd interieur met veel aandacht voor designproducten en hightech apparatuur. Het kleurenpalet van deze woonstijl bestaat uit naturel, zwart- en wittinten met her en der felgekleurde accenten. Terwijl behang eerder stoffig dan hip klinkt, sluit het met het juiste printje perfect aan bij deze woonstijl. Kies voor grafische, minimalistische prints die strak ogen, wanneer je de muur wilt voorzien van een dessin. Om het futuristische tintje te behouden, kun je de stijl benadrukken door een strak designmeubel tegen de muur te plaatsen.

Basic behang

Een basic interieur klinkt wellicht saai of onpersoonlijk, maar dat is het allerminst. Basic betekent namelijk meer dan standaard, en staat ook voor organisch en kalm. Terug naar de basis, zonder al te veel poespas en tierlantijntjes, dát is deze woonstijl. En toch past daar een behangetje prima bij. Kies bijvoorbeeld voor een behang met een linnenlook, in naturel, grijs- en wittinten. Een houten lijst met een eveneens natuurlijke prints zoals palmbladeren of organische vormen maakt het geheel af.

Stylist Eva: “Kies voor kleuraccenten in hetzelfde pallet als het behang. Dat maakt een mooi geheel.”

LEES OOK
Doe de woontest: welke woonstijl past bij jou?

Industrieel

In een industriële woning passen muren met een wat grove uitstraling en een onafgewerkte look erg goed. Niet ieder huis is van dergelijke muren voorzien, en daar komt een behangetje goed bij van pas. Je kunt ermee namelijk die gewilde industriële, stoere uitstalling creëren. Denk hierbij aan een behang in een betonlook, of een dessin dat oogt als stoere houten planken. Blijf uit de buurt van kleur, en kies voor deze woonstijl uit kleuren als zwart-, wit- en grijstinten. Een felgekleurd accent past dan juist weer wel. Een robuuste vintage lockerkast, een opvallende ijzeren lamp of een grote plant in sloophouten pot maken het geheel af.

Romantisch

Liefhebbers van een romantisch thuis kunnen hun hart ophalen met behang. Het romantische van deze woonstijl zit ‘m in details en kleuren, zoals romantisch roze, pastel, bloemen, krullen en fijne lijnen. Kies bijvoorbeeld voor een opvallend en sfeervol behang met bloemen, waarmee een ruimte direct romantiek en knusse warmte uitstraalt. Houd de rest van de muren rustig, maar laat het opvallende dessin samenkomen met muurverf in dezelfde – maar dan zachtere – kleur voor een warm en smaakvol geheel.

Landelijk

Een landelijk interieur is eenvoudig en robuust en er komen veel pure vormen en natuurlijke materialen in terug. Met het oog op kleur passen hier zand, leem, grijs- en groentinten uit de natuur het beste bij, met blauwe, rode en zelfs voorzichtige oker accenten. Dessins op de muur passen erg goed bij de landelijke woonstijl en mogen best opvallend zijn. Kies voor dessins die geïnspireerd zijn op de natuur, zoals bloemen, bladmotieven of vogels, om het landelijke te omarmen. Van minimalistische bladmotieven in zachte groentinten tot opvallende kraanvogels met speelse kleuraccenten, bij deze woonstijl kun je je creativiteit de vrije loop laten.

Klassiek

In een klassiek interieur zul je echter níet zo snel prints terugzien. Deze woonstijl ademt luxe en herken je vooral aan donkere kleuren als grijs-, zwart- en bruintinten. Ook luxe stoffen als fluweel, linnen en doorleefd leer zie je er veel terug. Omschrijft dit jouw stijl, en wil je tóch graag in de weer met behang? Ga dan voor subtiel. Een fijn lijntje of een zacht behang met relief in lichte grijstint omarmt de klassieke woonstijl en zal moeiteloos blenden met de rest van de ruimte. Een paar typisch klassieke items, zoals een antieke tafel of een ietwat verweerde kroonluchter maken het geheel af.

nog meer: Weer verliefd op je huis