WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De wasmachine schoonmaken is makkelijker dan je denkt

De wasmachine maakt jouw kleding en handdoeken altijd lekker schoon, maar wie geeft de wasmachine af en toe eens een goede reinigingsbeurt? Wanneer je dit regelmatig doet, weet je zeker dat de wasmachine langer meegaat en bacteriën geen schijn van kans krijgen. En de wasmachine schoonmaken, dat is makkelijker dan je denkt!

waskast wasmachine droger

Schone wasmachine betekent een schone was

Als je niet wilt dat de was viezer uit de machine komt dan het er in ging, dan is het af en toe reinigen van de wasmachine een must. Wanneer het hier tijd voor is, herken je vaak aan de muffe lucht die ineens uit de trommel komt na het wassen. Wat je ruikt zijn resten wasmiddel gemengd met bacteriën en stof: een ideale broedplaats voor vetluis. Dit zijn kleine beestjes die van het vet uit jouw kleding en handdoeken leven. Ieuw!

Wassen op 90 graden

Om te beginnen kun je de wasmachine eens aanzetten zonder was erin. Giet een half kopje soda in de lege trommel om de boel grondig te reinigen. De beste temperatuur hiervoor is 90 graden, want daarmee worden vetluis en restjes wasmiddel weggespoeld. Doe dit eens in de zoveel tijd om nare geuren te voorkomen.

LEES OOK
7x zo kom je door je berg was heen

Wasmachine reinigen met vaatwastablet

Niet alleen soda helpt bij het reinigen van de wasmachine, ook een vaatwastablet doet wonderen. Leg twee vaatwastabletten in de lade voor het vloeibaar wasmiddel en zet een kookwas – dit is 90 of 95 graden – aan. De machine wordt er blinkend schoon van en de trommel geurt daarna weer fijn. Ook de combinatie van een flinke scheut azijn en een kookwas lossen vet, vuil en kalk snel en goed op.

De randen van de trommel schoonmaken

De wasmachine wordt pas echt weer helemaal schoon als je ook het rubber rondom de randen van de trommel meepakt. Dit kun je doen met een natte vaatdoek, maar droge keukenrol volstaat ook. Vergeet ook het rubber rondom de deur niet, omdat hier veel resten opgehoopt wasmiddel zitten. Zo voorkom je meteen dat deze vieze resten op de schone was terechtkomt.

Zeepbakje van de wasmachine reinigen

Het bakje waarin je wasmiddel en wasverzachter schenkt moet ook zo nu en dan ook opgefrist worden om schimmelplekken te voorkomen. Ook voor deze klus is soda of natuurazijn doen je beste vriend. Verdeel een kopje soda of natuurazijn over de verschillende vakjes, alsof het wasmiddel is. Zet de wasmachine op 60 graden en laat de boel lekker doorspoelen. Weg bacteriën!

LEES OOK
Beddengoed wassen: zo ga je te werk

Filter en zeef reinigen

Misschien wist je niet eens dat ze bestonden, maar elke wasmachine heeft ook een filter en zeefje in de toevoerwaterslang. Pak voor de zekerheid het onderhoudsboekje van de wasmachine erbij om te kijken waar je ze kunt vinden en hoe je ze kunt schoonmaken. Check regelmatig of er vuil is blijven zitten en spoel de filter en zeef goed om.

Wasmachine onderhouden

Naast het regelmatig schoonmaken, kun je de levensduur van de wasmachine ook verlengen met een paar heel simpele handelingen:

  • Haal na het wassen de natte was zo snel mogelijk uit de trommel, dit is namelijk een ideale voedingsbodem voor bacteriën.
  • Gebruik niet teveel wasmiddel en vooral niet te vaak vloeibaar wasmiddel. Kijk op de verpakking hoeveel er nodig is, dit is vaak veel minder dan je denkt.
  • Ze na het wassen altijd de deur en de lade voor het wasmiddel open. Zo kan het vocht eruit en voorkom je vetluis.
  • Was je vaak op lage temperaturen? Wissel dit af en toe af met een was op minimaal 60 graden. Vaak geeft je wasmachine ook aan wanneer het weer tijd is voor een heter programma.

nog meer: Wasruimte