WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Hoelang gaat een wasmachine mee?

Handdoeken, vieze sokken, stinkende sportkleding, kleding vol vlekken: je stopt ze misschien wel dagelijks in de wasmachine. We kunnen eigenlijk niet zonder, dus het is verstandig om ervoor te zorgen dat dit apparaat zo lang mogelijk meegaat. Laat je informeren door de verschillende factoren die invloed hebben op de levensduur van een wasmachine en ontdek manieren om deze te verlengen.

wasmachine in kast
hoge kast met twee wasmachines in de bijkeuken

De gemiddelde levensduur van een wasmachine

Ieder huishouden heeft baat bij een goede wasmachine. Een wasmachine is niet goedkoop. Gemiddeld ben je hier zo’n € 700 aan kwijt. Een uitgave die je liever niet al te vaak doet. Maar hoelang gaat een wasmachine mee? Dit heeft met verschillende factoren te maken. Bijvoorbeeld hoe je met het apparaat omgaat, hoe vaak je wasjes draait en hoe je hem onderhoudt. Bij goed gebruik van een wasmachine heb je er jarenlang plezier van.

De gemiddelde levensduur van een wasmachine ligt tussen de 10 en 15 jaar. Na die periode is de wasmachine vaak aan vervanging toe. In sommige gevallen gaat een wasmachine wel 20 jaar mee. Met een beetje pech gaat de wasmachine juist eerder kapot. Ben je benieuwd hoeveel wasbeurten de wasmachine meegaat? Gemiddeld gezien zou een wasmachine zo’n 3000 wasbeurten probleemloos moeten werken. 

De levensduur van een wasmachine per merk

Welke wasmachine gaat lang mee? Over het algemeen geldt dat wasmachines van duurdere merken langer meegaan. Merken zoals Miele, Bosch en Siemens maken gebruik van hoogwaardige materialen en duurzaam design. Deze merken staan bekend om hun kwaliteit en daar betaal je voor. Kies je voor een goedkopere wasmachine, dan gaat deze mogelijk minder lang mee. Maar dit is geen regel. De prijs wordt namelijk ook door het aantal functies en het vermogen van de wasmachine bepaald. Dus ook goedkopere varianten kunnen lang meegaan. 

Hoe bepaal je welke wasmachine bij je past?

Om tot de juiste keuze van een wasmachine te komen, bepaal je eerst aan de hand van het aantal personen dat je huishouden heeft welk vulgewicht je nodig hebt. Vervolgens kies je een prijsklasse en bekijk je de verschillende opties per model. Gebruik je geen droger, dan kan een hoger toerental handig zijn. Zo komt de was al wat droger uit de wasmachine. En woon je klein, dan is een stil model aan te raden. Gelukkig zijn er een hoop aanbieders op de markt, die onderscheidende technieken aanbieden. Zo vind je altijd wel een wasmachine die aan je wensen voldoet.

Zo verleng je de levensduur van een wasmachine

Door goed met een wasmachine om te gaan zorg je ervoor dat de wasmachine langer meegaat. Breng onderstaande tips in de praktijk om de levensduur van een wasmachine te verlengen.

  1. Zet de wasmachine op een gunstige plek. Een wasmachine die in een koude of vochtige ruimte staat zal eerder problemen gaan vertonen dan een wasmachine in een verwarmde (bij)keuken.
  2. Stop de wasmachine niet te vol. Een te volle trommel kan schade veroorzaken. Je belast hiermee de schokbrekers en lagers van de machine. 
  3. Maak de wasmachine regelmatig schoon. De meeste wasmachines zijn voorzien van het programma ’trommel reinigen’. Is deze optie niet aanwezig, selecteer dan het katoenprogramma op 90°C. Zorg ervoor dat de trommel leeg is en gebruik geen wasmiddel. Maak ook de deurrubbers en het wasmiddelbakje regelmatig schoon. 

Gaat de wasmachine kapot? Een defect betekent niet dat de wasmachine meteen vervangen moet worden. Een reparatie is soms voldoende om weer te kunnen wassen. Neem contact op met een specialist om te bepalen wanneer en wasmachine vervangen moet worden. 

De afschrijvingswaarde van een wasmachine

Een wasmachine wordt in de loop der jaren minder waard. Een ander woord voor de waardevermindering van een product is afschrijving. Je berekent de afschrijvingswaarde van een wasmachine per jaar eenvoudig door de aanschafprijs door de verwachte levensduur te delen. Zoals eerder benoemd gaat een wasmachine gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Vergeet ook niet om rekening te houden met eventuele reparatiekosten. Deel het afschrijvingsbedrag per jaar door het verwachte aantal wasbeurten per jaar. Dan heb je de afschrijving per wasbeurt.

De waarde van een wasmachine bepalen

Een wasmachine is een waardevol product. Ook als het apparaat kapot is, is het geld waard. Werkt je wasmachine nog goed, maar ga je liever voor een energiezuinigere variant? Of ga je samenwonen en hebben jullie beide een werkende wasmachine? Zet de oude wasmachine dan niet zomaar bij het grofvuil, maar probeer ’m te verkopen. Wanneer de wasmachine nog goed functioneert, kun je er een goede prijs voor krijgen. Zo kun je voor een Miele die 10 jaar oud is nog steeds van een verkoopprijs van rond de € 100 uitgaan. Is de wasmachine kapot? Winkels bieden vaak de mogelijkheid om de machine gratis retour te nemen. Dit doen zij niet zomaar, een oude wasmachine is vaak nog geld waard voor metaalhandelaren. Je kunt de wasmachine ook inleveren bij de gemeente.

Nu je weet hoelang een wasmachine meegaat, is het tijd om onze tips over hoe je de levensduur van een wasmachine kunt verlengen in de praktijk te brengen. Of bekijk eens onze tips om een wasruimte in te richten.

nog meer: Wasruimte