WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een droger op de wasmachine plaatsen, kan dat?

Een wasmachine en droger zijn superhandig. Na het wasprogramma stop je de was meteen in de droger en binnen een paar uur heb je weer een lading schone kleding. Maar deze apparaten nemen ook flink wat ruimte in. Het is daarom handig om de droger op de wasmachine te zetten, maar je moet er natuurlijk niet aan denken dat de droger op de grond klettert. Ontdek hoe je de droger en wasmachine veilig op elkaar plaatst en hoe je ze in goede staat houdt.

wasmachine in kast
hoge kast met twee wasmachines in de bijkeuken

Is het verstandig om een wasmachine en droger op elkaar te plaatsen?

Een droger en een wasmachine kun je vaak zonder problemen op elkaar zetten. Als je dit op de juiste manier doet, tenminste. Het is altijd belangrijk dat de apparaten stevig op elkaar staan, zodat je niet het risico loopt dat het ene apparaat van het andere valt. Plaats je de wasmachine en droger op de juiste manier op elkaar, dan kunnen ze gewoon tegelijk aan en zullen de apparaten niet worden belast. Zet de droger het liefst op de wasmachine vast met een tussenstuk. Hier lees je verderop in dit artikel meer over. 

Zet de wasmachine onderop

Wil je de twee apparaten op elkaar zetten, plaats dan altijd de droger op de wasmachine en niet andersom. Een wasmachine weegt namelijk een stuk meer dan een droger en kan erg gaan schudden door het centrifugeren. Zeker oudere wasmachines trillen door slijtage vaak meer tijdens het centrifugeren. Een droger is lichter en stiller. Zorg daarom voor een stabiele basis en plaats de wasmachine onderop. Is de wasmachine kleiner dan de droger? Geen probleem, stapelen kan dan nog steeds. Als de wasmachine niet kleiner is dan 55 centimeter kun je een grotere droger prima op een wasmachine stapelen met een stapelkit. Is de wasmachine kleiner dan dit formaat, dan is het beter om de apparaten naast elkaar te plaatsen. 

Droger op wasmachine plaatsen met een tussenstuk

Er bestaan speciale stapelkitten om de droger stabiel op de wasmachine te zetten. Er zit dan een soort plaat tussen de wasmachine en de droger die ervoor zorgt dat de droger niet kan vallen. Zo’n stapelkit komt in een universeel formaat en koop je online of bij de bouwmarkt. Heb je het tussenstuk in huis? Volg dan onderstaande stappen om de droger op de wasmachine te plaatsen.

 1. Til met z’n tweeën
  Zorg allereerst dat je een buddy hebt met wie je de stapelkit bevestigt en de droger op de wasmachine tilt. Heb je rugklachten of kun je zelf niet zwaar tillen? Vraag dan een extra persoon om de apparaten voor je te verplaatsen. De wasmachine en droger zijn zware apparaten, dus verkijk je er niet op.
 2. Zorg dat de wasmachine waterpas staat
  Een van de belangrijkste tips om een vallende droger te voorkomen, is om ervoor te zorgen dat de wasmachine recht staat. Ook zonder stapelen moet de wasmachine altijd waterpas staan. Is dit niet het geval, dan functioneert deze niet optimaal en is de kans op schade aanwezig. Dit beïnvloedt ook hoelang de wasmachine meegaat. De trommel kan uit balans raken en hierdoor kunnen leidingen stuk gaan. Als een wasmachine waterpas staat worden trillingen geminimaliseerd en zorg je voor een stabiele basis voor de droger. Leg de waterpas horizontaal op de wasmachine en check of de luchtbel precies in het midden uitkomt. Plaats de waterpas hierna ook in verticale richting. Komt de luchtbel niet in het midden uit, verstel dan de pootjes aan de onderkant van de wasmachine. Heb je geen waterpas? Sommige smartphones hebben ook een waterpasfunctie.
 3. Bevestig de stapelkit op de wasmachine
  Zet de stapelkit volgens de gebruiksaanwijzing in elkaar en leg ’m recht op de wasmachine. Trek de bevestigingsriemen onder de wasmachine door. Trek de riemspanner niet meteen aan, maar zorg er eerst voor dat deze op een plek zit waar je er straks makkelijk bij kunt. Als ie daar zit, mag je hem aantrekken.
 4. Zet de droger op de wasmachine
  Dan is het nu tijd om de droger op de wasmachine te tillen. Doe dit altijd met z’n tweeën. Controleer vooraf de pootjes onder de droger: zitten de pootjes niet in de hoeken, schroef ze er dan af en plak antislip-strips aan de onderkant van de droger.

Wasmachine en droger op elkaar in een kast

Een veilig en stijlvol alternatief is om de droger op de wasmachine te plaatsen in een wasmachinemeubel, bijvoorbeeld in een wasmachinekast die je zelf maakt. Zet je de apparaten in een kast, dan worden trillingen tot een minimum beperkt en blijven de apparaten stevig op hun plek. Let er wel op dat de wasmachine en droger hun warmte kwijt kunnen. Zorg dat er altijd een beetje ruimte aan de achterkant over is en dat je de kastdeuren open laat als de apparaten aan het werk zijn. Wil je een nieuwe droger aanschaffen en twijfel je over een warmtepompdroger of een condensdroger? Een warmtepompdroger is de beste keus voor kleine ruimtes met weinig ventilatie. 

Je kunt een wasmachinemeubel naar wens uitbreiden met kasten, kledingrekken en andere opbergruimte. Ben je benieuwd hoe je de wasruimte stijlvol én functioneel inricht? Een wasruimte inrichten doe je met de juiste basics en styling.

Staat de droger op de wasmachine, maar heb je ze liever niet zo prominent in de ruimte? Haal de wasmachine uit het zicht met een paar simpele trucs.

Schoonmaakhulpjes…

nog meer: Wasruimte