WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Do it yourself: stijlvolle design lampvoet

Geen vaas, geen lamp, maar een combinatie van allebei! Heb je een basic vaas in huis die nauwelijks bloemen ‘vasthoudt’? Tijd om er een design lampvoet van te maken. Met een paar latjes, verf en wat snoeren tover je het in een paar uur tijd om tot een pronkstuk.

Design lampvoet

Wat je al niet kunt doen met een basic vaas en wat handigheid. Neem deze lamp: in een uurtje gemaakt en je hebt meteen een designstuk in huis. Bekijk de video om te zien hoe je de design lampvoet stap voor stap maakt.

Dit heb je nodig:

LEES OOK
DIY: wandlamp van een bord

diy lamp wit
diy voetlamp

Zo maak je de design lampvoet

  1. Zaag de latten op maat of laat ze op maat zagen in de bouwmarkt. Elk vierkant bestaat uit 2 latjes van 12,5 cm en 2 van 15,5 cm. Bepaal het aantal vierkanten; wij kozen voor 5.
  2. Schuur de latten glad en lijm ze aan elkaar met houtlijm. Schilder ze rondom, behalve de binnenkanten.
  3. Zet de vaas op z’n kop en bepaal het midden van de bodem. Plak hier een stukje afplaktape op tegen het uitglijden en boor een gaatje. Boor ook een gat aan de zijkant van de vaas waar straks het snoer door gaat.
  4. Trek het snoer door het draadeinde en duw het draadeinde door het gat. Trek aan de onderkant het snoer door het geboorde gat uit de vaas. Draai het moertje via de binnenkant van de vaas aan het draadeinde vast, tegen de vaas aan. Draai de messing sokken om het draadeinde heen, zodat dat niet meer in zicht is. Laat een klein randje draadeinde over, hier wordt straks de fitting op vast gedraaid. 
  5. Lijm de vierkanten met het lijm-pistool op 4 punten aan de vaas op gelijke afstand van elkaar.
  6. Sluit de fitting aan. Trek het snoer naar binnen, totdat de fitting het draadeinde raakt. Draai vast. Draai het moertje aan de binnenkant van de vaas ook goed vast, zodat alles stevig vast zit. Draai nu de eerste ring op de fitting en zet de lampenkap erop. Draai de tweede ring op de fitting, zodat de kap stevig zit.
  7. Sluit de stekker op het andere einde van het snoer aan.
design voetlamp beige
Print Karolina Skórka (@ k.a.r.o.l.inka). Marmeren blad marmerplaat Verona (tegelsinhuis.nl).

“Niet zo’n fan van beige? Ook met felle kleuren pakt de lamp

goed uit”

BEKIJK OOK
Do it yourself: messinglook letters van klei

Combineer met de design lampvoet…

nog meer: vttv