Alles wat je moet weten over glaslatten en hoe je ze moet vervangen

Raamkozijn met glaslatten Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

Glaslatten zijn houten, aluminium of kunststof latten die ervoor zorgen dat het glas in het kozijn blijft zitten. Af en toe moet je deze vervangen, bijvoorbeeld omdat ze rot of verouderd zijn. Hoe pak je dat aan?

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn glaslatten?

Een glaslat is een onderdeel in het raam. Het zorgt ervoor dat het glas netjes op zijn plek blijft, ook aan de buitenkant. De latten sluiten het raam waterdicht af en gaan tocht tegen. Glaslatten bevestig je op het kozijn en tegen het glas aan, terwijl het kozijn meer dient als een omlijsting van het raam.

Anti tocht en inbraak

Door invloeden van buitenaf kan zo’n glaslat gaan slijten. Valt de regen bijvoorbeeld precies op het kozijn? Dan is de kans groot dat de glaslatten lelijk worden. Ook storm en vrieskou hebben invloed op de staat van de glaslatten. Het is belangrijk om ze dan te vervangen, zodat je woning beter geïsoleerd blijft en om de inbraakveiligheid te garanderen.

Aan vervanging toe

Alleen hoe weet je nou of je de glaslatten moet vervangen? Controleer hiervoor de randen van het glas. Zie je scheuren of barsten in het materiaal, dan is het tijd voor nieuwe. Ook tochtige ramen of vocht tussen het glas kunnen indicaties zijn van achterstallig onderhoud.

Lees verder onder de advertentie

Ga je de complete ramen vervangen voor bijvoorbeeld HR++-glas? Ook dan moeten de glaslatten los. Zijn ze nog in goede staat, dan kun je ze prima hergebruiken. Probeer ze wel intact te houden bij het loswrikken, anders moet je alsnog nieuwe latten kopen.

Soorten glaslatten

Van schuin tot recht en van ventilerend tot isolerend: de keuze is reuze als het gaat om glaslatten. Welke voor jou geschikt is, hangt af van het soort raam. Een schuine lat is meestal een goed idee, zodat het water makkelijker wegloopt. Twijfel je? Schakel dan een professional in.

Welk materiaal kies je?

Glaslatten komen in hout, aluminium en kunststof. Veelal wordt gekozen voor hetzelfde materiaal en dezelfde kleur als het kozijn. Hardhout is bijvoorbeeld een populaire optie. Dit is een duurzaam materiaal dat goed bestand is tegen viezigheid en rot.

Lees verder onder de advertentie

Stappenplan: glaslatten vervangen

Glaslatten vervangen kun je uitbesteden aan een expert. Dat is zeker aan te raden als je niet zozeer een ervaren klusser bent. Heb je wel twee rechterhanden, dan kun je zelf een poging wagen met dit stappenplan:

  1. Haal de bestaande kitrand los met een stanleymes.
  2. Verwijder de oude glaslatten voorzichtig met een plamuurmes en schroevendraaier. Beschadig hierbij het kozijn niet. Let op: het raam staat nu los!
  3. Maak het kozijn schoon en verwijder eventuele spijkers en resten van de oude latten.
  4. Zorg ervoor dat het glas - en specifiek de plek waar de nieuwe glaslatten komen - goed schoon is. Haal stof weg en neem af met terpentine.
  5. Koop de juiste glaslatten en zaag ze op maat.
  6. Met behulp van de oude glaslatten kun je alvast bepalen waar de spijkers moeten komen. Teken dit af.
  7. Plak beglazingsband achterop de glaslat. Houd zo’n 3 millimeter afstand over tussen de band en de bovenkant van de glaslat.
  8. Bevestig de latten met kleine spijkers en tik deze voorzichtig in het hout.
  9. Werk af met een beglazingskit. Doe dit met beleid en niet te snel, zodat er voldoende vulling tussen de glaslat en het glas komt.

De kosten

Laat je de ruiten in huis vervangen, dan is het zetten van nieuwe glaslatten inbegrepen. Qua kosten kun je denken aan rond de € 2.500 voor een tussenwoning (bij HR++-glas). Wil je enkel de glaslatten vervangen, dan kun je een timmerman inhuren. Meestal ligt dit tarief rond de € 40 per uur. Dit is exclusief materialen en het schilderwerk achteraf.

Lees verder onder de advertentie