WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Houten vloer leggen als een pro? Met deze tips lukt dat

Er is niets tijdlozer dan een houten vloer: de eindeloze mogelijkheden en warme sfeer passen in ieder interieur. Bij het leggen van een houten vloer zijn er allerlei dingen waar je rekening mee moet houden. Maar niet gevreesd: wij vertellen je er alles over.

houten vloer

Deze houten vloer komt uit de vtwonen collectie vloeren. Ontdek hier de gehele collectie en verkooppunten.

Vloer kiezen

Er zijn verschillende soorten houten vloeren. De vraag is: ga je voor parketvloer of kies je juist voor massieve houten vloerdelen? Elk houtsoort heeft zijn eigen karakter en onderhoudseisen. Ontdek hier alles over de verschillende houten vloeren en baseer daarop jouw keuze.

Houten vloer leggen

Heb je de vloer gekozen? Dan zijn er twee manieren om een houten vloer te leggen: zwevend en vast. Bij vast een vloer leggen wordt deze op een tussenvloer gelijmd of gespijkerd (genageld). Hierdoor ‘werkt’ de houten vloer weinig en hoef je minder ruimte langs de zijkant vrij te laten.

Een zwevende vloer ligt los op de ondervloer op een isolerende tussenlaag. De planken worden meestal met mes en groef verbinding erop gelegd. Voordeel hiervan is dat de vloer te verhuizen is en dat het geluidsisolerend werkt. Nadeel is dat de vloer kan gaan kraken bij het lopen en dat de planken kunnen gaan krimpen of juist uitzetten. Deze legmethode is ook minder geschikt voor ruimtes die breder zijn dan 6 meter.

Kosten vloer laten leggen

Is zelf een vloer leggen niets voor jou? Dan kun je een bedrijf inhuren om dit voor je te doen. Gemiddeld kost dit € 20 tot € 30 per m², afhankelijk van het soort vloer (parket of massief hout), de manier van leggen en het legpatroon.

Ondervloer

De ondervloer waarop je de houten vloer legt, moet droog zijn (en blijven). In een bestaand huis is dit geen probleem, maar als er een nieuwe betonvloer is gestort, moet je rekenen op zo’n twee maanden droogtijd. Het vochtgehalte van de ondervloer kun je door een vakman laten opmeten zodat je zeker weet dat hij droog genoeg is. Verder moet hij volkomen vlak en egaal zijn.

ronde eettafel
M.m.v. Neef Louis (tafelblad, ornament op schouw), De Machinekamer (onderstel tafel), Goeds (donkergrijze vaas, eetkamerstoelen), xandl.nl (hanglampen), Sukha Amsterdam (lijsten met stof, plaid), anneoldekalter.com (lijsten met posters), Things I Like Things I Love (vaas met kom, grijze vaas, houten lepel), MaisonNL (theepot), Serax (witte kopjes, borden), Zara Home (witte kandelaar, ronde kaars op de schouw). Overig privébezit.

Zelf houten vloer leggen

Een houten vloer of parket is vrij makkelijk zelf te leggen. Wil jij aan de slag, maar weet je niet waar je moet beginnen? In de kluswijzer houten vloer leggen vind je stap-voor-stap uitleg over het leggen van een houten vloer of parket.

TIP: Vloerdelen en parket zijn meestal voorzien van een mes en groef, zodat je ze makkelijk zelf kunt leggen. Vloerdelen die ook aan de kopse kant een mes en groef hebben zijn vaak duurder maar zorgen er wel voor dat de vloer gladder en steviger ligt.

kliklaminaat in de woonkamer
Laminaat XL Collar warm bruin, lamel 138×32,6×0,8 cm met groef, inhoud pak5 stuks voor 2,25 m², per m² € 27,99. | M.m.v. couleurlocale.eu (beige bijzettafel Pawn van Serax), vtwonen.nl (gouden wandlamp Trio Cleo, houten ronde salontafel Post van Ferm Living), goeds.nl (vloerlamp brass met matzwarte kap van Gubi, goudkleurig wandobject, fauteuil Co van Menu), studio-henk.nl (bank Layer Sofa), zarahome.com (plaid, kussens, zwart bord, keramieken bol, donkergroene vaas, marmeren schaaltje), hm.com (goudkleurige kandelaar, beige vaasje), casagitane.com (bruine schaal), mooswillemsen.com (art op paper in lijst No 166 / No 169), waterdrinker.nl (planten en grote bloempot), vestingh.nl (verf planken kast Peppery Black No. 71).

In de lengte of in de breedte?

Een houten vloer leg je in de regel met de naden haaks ten opzichte van het grootste raam. Op deze manier valt het licht parallel aan de naden en zie je ze het minst. De legrichting kan een ruimte optisch langer of breder maken. Hierbij is het net als met kleding: strepen in de breedte maken breder, strepen in de lengte maken langer. Een ruimtelijk effect krijg je ook door de vloer diagonaal te leggen.

Plinten bij houten vloer

Een houten vloer is aan de randen op verschillende manieren af te werken. Zo kun je kiezen voor een klassieke plint of een systeemplint. Systeemplinten zet je over een deklatje heen. Voordeel hiervan is dat je hier snoeren achter kunt verwerken. Heb je een duidelijke over­gang van de ene vloer naar de andere, of is er hoogteverschil? Dit los je op door een profiel tussen de vloeren te zetten.

Meer hout in je interieur

nog meer: vloeren