WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De juiste ondervloer kiezen: zo ga je te werk

Heb je eindelijk een mooi tapijt of een fijne laminaatvloer uitgekozen? Dan ben je er helaas nog niet helemaal. Want niet alleen de looks van de vloer bepalen het woongemak, ook de ondervloer die wordt gebruikt kan bepalend zijn. Bij elke situatie past een bepaalde ondervloer. De juiste ondervloer kiezen: zo ga je te werk!

Dit zijn dé vloerentrends van dit moment - Cotap Ambiant

Een ondervloer kiezen

Een goede ondervloer kiezen is essentieel voor een nieuwe vloer. Vaak in meerdere opzichten. Want naast dat het voor stabiliteit zorgt, egaliseert het de vloer ook, zorgt het voor isolatie en beschermd het de vloer uiteindelijk ook. Een ondervloer is vaak verkrijgbaar in de vorm van een folie of de zogenaamde groene platen. Welke ondervloer je nodig hebt, is afhankelijk van de woonsituatie.

Zo zal een ondervloer in een appartement ook hogere geluidsreducerende werking moeten hebben dan bij bijvoorbeeld een benedenwoning. Bij een benedenwoning is het juist belangrijk om te kijken naar een goede vochtbeschermende ondervloer. 

LEES OOK
Zo kan jij het ook: tips om laminaat te leggen als een pro

Stabiliseren en egaliseren

Bij een harde vloer, zoals bij laminaat of PVC, is het van belang dat deze goed en stevig ligt, maar ook volledig vlak. Is de vloer niet volledig vlak gelegd? Dan kunnen de vloerdelen niet mooi op elkaar aansluiten waardoor er oneffenheden ontstaan. Dat ziet er niet alleen minder mooi uit, maar het zal in de loop van de tijd ook voor beschadigingen zorgen.

Omdat een ondervloer vaak van een zachter materiaal is gemaakt dan de vloer zelf, kan het oneffenheden opvangen en wegwerken waardoor de vloer mooi stabiel ligt. 

Het egaliserende vermogen van een ondervloer wordt vaak aangeduid in millimeters. De dikte van de ondervloer is namelijk gelinkt aan het isolerende vermogen. Hoe dikker de ondervloer, hoe meer-ie zal egaliseren. Hoe meer oneffenheden een vloer heeft, hoe dikker de ondervloer dus vaak moet zijn. 

Heb je last van veel hoogteverschillen en oneffenheden in een vloer? Dan zul je de vloer eerst vlak moeten maken met behulp van spaanplaten of egalisatiemortel. Ook als de vloer scheef loopt.

LEES OOK
Zo blijft jouw laminaatvloer zo lang mogelijk mooi

Isoleren

Naast de egaliserende- en stabiliserende functie heeft een ondervloer ook een isolerende werking. Niet alleen op het gebied van warmte vasthouden, maar ook het isoleren van geluid. 

Zo zorgt een ondervloer ervoor dat er minder kou van bijvoorbeeld het beton naar de vloer zal stralen. Daarnaast zal een ondervloer geluiddempend werken. Zo zullen bijvoorbeeld voetstappen minder hard doorklinken. Vooral in een appartement is dat essentieel. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de onderburen. 

Het geluidsreducerende vermogen van een vloer wordt aangeduid in decibellen. Hoe hoger de decibellen hoe hoger het geluiddempende vermogen.

LEES OOK
Keuzes… Wordt het visgraat parket of toch laminaat?

Vochtbestendig

Niet alleen de bovenkant van een vloer kan in de loop van de jaren beschadigd raken. Krassen, deuken en butsen horen er nou eenmaal een beetje bij. Maar vergeet niet dat de onderkant van de vloer ook kan beschadigen. Dan wel niet door krassende meubelpoten, wel door optrekkend vocht. Met een ondervloer bescherm je een vloer tegen vocht en kou van onderaf en voorkom je dat de vloer krom zal trekken. 

Een vochtbestendige ondervloer is met name van belang als de onderliggende ruimtes niet verwarmd zijn. Denk bijvoorbeeld aan het wonen boven een berging of gelijkvloers. 

Vloerverwarming

De luxe van vloerverwarming in huis? Dan is de keuze voor een ondervloer ook een stuk makkelijker. Er zijn namelijk maar een aantal ondervloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming. Vaak kom je uit bij een folie. Wel heb je de keuze uit extra opties. Zo is deze ondervloer van Sencys geschikt voor vloerwarming maar heeft het ook een extra geluidsreducerende functie. 

nog meer: vloeren