De vloer egaliseren als een pro

Keuken, privé-aankoop. Moduleo PVC-vloer Country Oak nr 54991,  Wanden in keuken in kleur Urban Taupe, wandpanelen in kleur Midden Marmer, . Barkruk, , Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 15, aflevering 12 | styling Liza Wassenaar | fotografie Margriet Hoekstra
Beeld JA | vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 15, aflevering 12 | styling Liza Wassenaar | fotografie Margriet Hoekstra

Toe aan een nieuwe vloer, maar geen zin om de oude eruit te halen? Dat hoeft ook niet per se. Met een speciaal egaliseermiddel maak je namelijk eenvoudig de vloer glad voordat je een nieuwe legt. Of je nu een houten vloer, betonnen vloer of tegelvloer hebt, met deze stap-voor-stap gids is er geen vloerenspecialist nodig om de vloer egaal te maken.

Lees verder onder de advertentie

Daarom moet je de vloer egaliseren

Een egale ondervloer is essentieel als je een nieuwe vloer wilt leggen. Het zorgt voor meer stabiliteit en stevigheid en daarnaast is de vloer die je er overheen legt minder vatbaar voor beschadigingen. Of je de vloer moet egaliseren, is afhankelijk van de vloer die je gaat leggen. Hoe dunner het materiaal, hoe belangrijker een egale ondergrond is. Kies je bijvoorbeeld voor plak-pvc? Dan is het egaliseren van de vloer essentieel. Onder dit dunne materiaal voel je namelijk alle oneffenheden. Pvc-tegels zijn daarentegen een stuk dikker en vangen een ongelijkheid tot 2 millimeter op.

Kies het juiste egalisatiemiddel

Voor het egaal maken – ofwel egaliseren – van een ongelijke vloer gebruik je egalisatiemortel. Dit is vloeibaar cement met kunststofdeeltjes dat je over een bestaande houten vloer, betonnen vloer of tegelvloer giet. Er bestaan verschillende soorten egalisatiemortels. Op de verpakking zie je voor welke vloer deze geschikt is. Let op: voor een houten vloer heb je een ander middel nodig dan voor tegelvloer of betonvloer.

Er bestaan drie soorten egalisatiemortels:

Lees verder onder de advertentie
 • Zelfnivellerende, gietbare egalisatiemortel. Dit middel heeft een korte droogtijd, is geschikt voor betonvloeren en bruikbaar tot het egaliseren van 30 mm.
 • Smeerbare uitvlak- en egalisatiemortel. Bruikbaar voor dikke vloeren (10 cm).
 • Hybride egalisatiemortel. Dit middel kan als zelfnivellerende en als smeerbare mortel worden ingezet. Je kunt het smeren of vloeibaar aanbrengen.

Houten vloer egaliseren

Heb je een huis gekocht met de bestaande houten vloer er nog in? Die kun je gewoon laten liggen als je gaat egaliseren. Maar let op: niet alle houten vloeren zijn geschikt voor een egalisatiemortel. Laat dit daarom altijd door een vloerexpert controleren. Heb je een houten vloer die je wel kunt egaliseren? Zet voordat je aan de slag gaat eventueel ‘bewegende’ vloerdelen goed vast met schroeven en verwijder uitstekende spijkers of andere elementen. Breng daarna een toplaag aan van spaanplaat of underlayment. Vervolgens kit je kieren en naden goed dicht om lekkage van de egalisatiemortel te voorkomen. In het stappenplan onderaan lees je wat de vervolgstappen zijn voor het egaliseren van de vloer.

LEES OOK
Zo kies je de juiste houten vloer bij jouw interieur en huishouden

Lees verder onder de advertentie

Betonvloer of tegelvloer egaliseren

Is de ondergrond van beton, steen of tegels? Dan gebruik je het beste cementgebonden egalisatiemateriaal. Kleine oneffenheden werk je gemakkelijk weg met standaard egalisatiecement. Diepere scheuren en gaten vul je op met een plamuurmiddel. Omdat beton- en gietvloeren vaak een hoog vochtopnemend gehalte hebben, is een vloerprimer onmisbaar. Let erop dat de betonnen vloer voor het egaliseren stof- en vetvrij is. Dan hecht de primer beter. Wil je een industriële look in huis? Om de betonlook te houden, werk je de vloer alleen nog af met een speciale coating. Standaard egalisatiemiddel heeft een zachtgrijze kleur. Gips-gebonden egalisatiemortel is juist crèmekleurig en vaak ook verkrijgbaar in betonlook. Wil je het aanpassen naar je eigen smaak? Je kunt er altijd nog een coating met een kleur naar wens overheen gieten.

Let erop dat de betonnen vloer voor het egaliseren stof- en vetvrij is. Dan hecht de primer beter.

Eettafel, stoelen en lampen vintage. Vloer van gevlinderd beton via Bako Beton. Beeld JA | vtwonen 03-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen
Beeld JA | vtwonen 03-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen
Lees verder onder de advertentie

Goedkope manier om de vloer te egaliseren?

De kosten om een vloer te egaliseren hangt af van het soort vloer dat je wilt vlakstrijken. Daarnaast hebben het aantal m2, de type materialen en de laagdikte invloed op de prijs. De prijs per m2 voor een zelfnivellerende mortels is relatief hoog. De smeerbare uitvlak- en egalisatiemortels zijn een stuk goedkoper. Hoe hoog de kosten zijn hangt ook af van de staat van de ondervloer. Heeft deze gaten en oneffenheden? Dan moet je eerst in de weer met snelcement of een houtvuller.

Stappenplan vloer egaliseren

Zelf een vloer egaliseren lijkt misschien een lastige klus, maar met de juiste tools en onderstaand stappenplan doe je dit als een pro.

Dit heb je nodig:

Lees verder onder de advertentie
 • Egalisatiemortel
 • Vloerprimer
 • Snelcement
 • Speciekuip
 • Cementmixer
 • Vloerspaan of lijmkam

Stap 1 – Ondergrond schoonmaken en voorbereiden

Maak de houten ondergrond schoon met een stofzuiger, daarna plaats je de spaanplaten of underlayment erop. Ga je een betonnen ondervloer of tegelvloer egaliseren? Dan is het droog-, schoon- en vetvrij maken voldoende. Met een speciale vloerreparatie, zoals snelcement maak je gaten en scheuren dicht. Zo begin je met een mooi afgewerkte ondergrond.

Stap 2 – Voorbehandelen met primer

Breng nu het voorstrijkmiddel (ook wel primer genoemd) aan op de ondergrond. Doe dit met roterende bewegingen en zorg dat de primer volledig opgedroogd is voordat je de egalisatiemortel aanbrengt. Heb je een houten vloer? Behandel dan de spaanplaten met vloerprimer. Betonnen- en tegelvloeren kun je het beste met een hechtprimer voorbehandelen. Op die manier zuigt de egalisatiemortel niet vast aan de ondergrond.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming? vtwonen legt uit!

Stap 3 – Egalisatiemortel maken en aanbrengen

Hoeveel egaliseermiddel je nodig hebt, hangt af van het vloeroppervlak. Maak het middel aan in een cementkuip – zoals voorgeschreven op de verpakking – en stort het uit over de vloer. Trek het egaliseermiddel met een lijmkam of vlakke vloerspaan vanuit een hoek over de vloer in stroken van 1 meter. De meeste egalisatiemortels hebben een zelfnivellerende werking. Dit betekent dat het zichzelf automatisch waterpas stelt. Zo krijg je altijd een glad en strak resultaat. Houd bij het egaliseren van de vloer rekening met een droogtijd van minstens 24 uur.

Is de klus ‘vloer egaliseren’ succesvol afgerond? Dan is het tijd om de nieuwe vloer te leggen. Ontdek welke vloer het beste bij jouw woonstijl past.

Lees verder onder de advertentie

Moois voor op de vloer…

Bron: Beeld 1: vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 15, aflevering 12 | styling Liza Wassenaar | fotografie Margriet Hoekstra . Beeld 2: vtwonen 03-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen