Alles over houten vloeren en de alternatieven
Voor een gloednieuwe houten vloer moet je vaak diep in de buidel tasten. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van alternatieven voor houten vloeren te vinden. Details als nerf- en sloophouteffecten en v-groeven dragen bij aan de illusie. Alles over houten vloeren én de alternatieven voor jou op een rij.
Parket en planken
Er is een grote keus aan echte houten vloeren, van lange en brede massieve planken, kleinere planken waarmee dessins kunnen worden gelegd en lamelparket dat uit lagen is opgebouwd.
- Leggen: kan op twee manieren. Vastgelijmd of -gespijkerd aan de ondervloer of zwevend, dit betekent dat de planken wel met elkaar verbonden zijn, maar niet met de ondervloer.
- Afwerking en onderhoud: hout en parket kunnen worden gelakt, geolied (al dan niet gekleurde), geverfd (een oude of eenvoudige houten vloer) en in de was gezet, tegenwoordig met zogenaamde hardwax. Dagelijks vegen en wekelijks vochtig dweilen is genoeg. Als de waslaag dof wordt, kan deze worden verwijderd met een wasverwijderaar en moet de vloer opnieuw in de was. Een geoliede vloer met slijtplekken kan worden geschuurd en opnieuw geolied. Na acht tot vijftien jaar moet een gelakte vloer opnieuw worden geschuurd en gelakt.
- Voordelen: mooi parket of hout dat kundig is afgewerkt, heeft een satijnachtige gloed waardoor je meteen ziet dat het echt hout is. Dit geldt ook voor geborstelde vloeren met een voelbare nerfstructuur. Dankzij die rijke uitstraling knapt elke kamer op.
- Nadelen: hout is zelden goedkoop. Het is daarnaast gevoelig voor luchtvochtigheid en kan gaan werken of kromtrekken (behalve lamelparket, dat daar dankzij de kruislings verlijmde houtlagen tegen bestand is). Hout kan ook sterk verkleuren in de kamers waar direct zonlicht binnenvalt. UV-bestendige parketvernis helpt.
- Vloerverwarming: het is mogelijk, maar bij dikkere vloeren is het effect beperkt, aangezien hout isoleert.
LEES OOK
Houten vloer wit verven
Laminaat
Laminaat, in de vorm van tegels of planken, bestaat uit verschillende lagen materiaal – vandaar de naam – die samen een dikte van 6 tot 11 mm beslaan. De basis is doorgaans mdf of hdf met een kliksysteem. Daarop zit een kunststof laag met een hout- of steendessin of een effen kleur. Er zijn steeds meer laminaatsoorten verkrijgbaar met een voelbaar houtdessin en/of een v-groef en er zijn nu zelfs soorten die geschikt zijn voor natte ruimtes en voor visgraatdessins. Een van de perfecte alternatieven voor houten vloeren dus!
- Leggen: laminaat zelf leggen is goed te doen. Eronder komt een egaliserende ondervloer en daaronder dampwerende folie. Alles bij elkaar wordt de vloer ongeveer 1-2 cm hoger, waardoor je misschien deuren moet inkorten.
- Afwerking en onderhoud: na het leggen kunnen de plinten worden geplaatst en ben je klaar. Speciaal laminaat voor natte ruimten moet rondom worden afgewerkt met een sealstrip en siliconenkit. Stofzuigen, vegen, niet te nat dweilen, that’s it.
- Voordelen: het onderhoud, het leggemak, de redelijke kosten, de geringe dikte.
- Nadelen: niet elk houtdessin is even levensecht, zeker niet als er een beperkt aantal fotoprints is gebruikt. Bij goedkoper laminaat kan de toplaag snel slijten. En bij wateroverlast kan de onderlaag beschadigd raken.
- Vloerverwarming: ja.
LEES OOK
Zo blijft jouw laminaatvloer zo lang mogelijk mooi
PVC
Vloerdelen van pvc zijn een wat nieuwer alternatief voor houten vloeren die enorm in populariteit zijn gestegen dankzij de kwaliteit, het leggemak en de mooie dessins. De vloerdelen zijn maar 4 mm dik, met eventueel een dunne folielaag eronder, waardoor deuren niet hoeven te worden ingekort.
- Leggen: zelf leggen is nog makkelijker dan met laminaat, want de vloerdelen kunnen direct op een betonnen of houten ondervloer worden geplaatst, zolang die egaal is. Ze zijn buigzaam en met een mes op maat te snijden. Ze kunnen zowel gelijmd als zwevend worden gelegd. In het laatste geval is een ondervloer van speciaal folie aan te raden.
- Afwerking en onderhoud: net als bij laminaat. Leggen, stofzuigen, dweilen, klaar. Een plint is niet nodig.
- Voordelen: slijtvast en warm. Sommige pvc-vloeren worden geleverd met geluiddempende folie. Zolang pvc wordt verlijmd met watervaste lijm, kan het goed in de badkamer.
- Nadelen: als de ondervloer oneffen is, dan zie je dat door het pvc heen. Pvc reageert op rubber, zoals rubberen doppen en wielen onder meubels, en kan daardoor op die plekken verkleuren.
- Vloerverwarming: ja, tot maximaal 28 graden.
LEES OOK
Een huis waarin geleefd mag worden? Kies een van deze pvc-vloeren
Tegels
Ook wel bekend als keramisch parket. Tegels met een levensecht houtdessin geven sfeer en warmte aan een badkamer, maar zijn ook heel geschikt voor woonkamers, keukens, entreehallen en kelders. Er is een enorme keus aan kleuren, nerfdessins en houteffecten, van gebleekt drijfhout tot walnoot.
- Leggen: zelf leggen kan, zeker als je ervaring hebt met tegelen. De belangrijkste beslissing is de breedte en de kleur van de voeg, want die bepaalt hoe realistisch het houteffect is.
- Afwerking en onderhoud: de tegels kunnen in elke gewenste richting gelegd worden, anders dan hout of laminaat. En het onderhoud is zo simpel als je mag verwachten van tegels.
- Voordelen: slijtvast, snel schoon en duurzaam.
- Nadelen: een tegelvloer kan koud aanvoelen, zeker op een betonnen ondergrond.
- Vloerverwarming: gaat uitstekend samen met tegels.
Lees ook
Samenwerking 7 tips voor het kiezen van een houten vloer
vloeren ‘Groen’ aan je voeten: dit zijn milieuvriendelijke vloeren
vloeren Alles over een visgraatvloer (van materialen tot voordelen)
keuken inspiratie Nieuwe vloer nodig? 3x showstelers voor élke ruimte in huis
Bron: Illustraties: Josselin Bijl