WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Snel aan de slag: kun je verven zonder te schuren?

Soms heb je nu eenmaal zin om de handen uit de mouwen te steken en een meubelstuk te upgraden met een laag verf. Of je hebt een mooie kringloopvondst die wel een nieuw jasje kan gebruiken. Het liefst ga je direct aan de slag met de kleur naar keuze, maar zo simpel werkt het vaak niet. Vooraf moet het meubel goed ontvet én geschuurd worden, en dat neemt vaak nog meer tijd in beslag dan het verven zelf. Of kun je ook verven zonder te schuren? Dit is het antwoord.

vtwonen 05-2021 | spiegel op dressoir met webbing krukje en vloerkleed

Kun je verven zonder te schuren?

Het liefst ga je direct aan de slag met de kwast, maar echt verstandig is dat niet. In bijna alle gevallen is het beter om het meubelstuk dat je wilt verven eerst te schuren. Simpelweg omdat verf beter hecht aan een grove ondergrond. Al behandelde meubels zijn vaak glad, en dat maakt dat de verf er niet aan zal hechten. Je kan last krijgen van druipers, of erger: verf die niet 100% opdroogt. 

Vaak is de onderlaag ook (licht) beschadigd en bevat ‘ie daardoor oneffenheden. Deze kun je helaas niet altijd verbloemen met een extra laag verf. Soms benadruk je de beschadigingen er juist mee. Ook in zo’n geval is het beter om het meubelstuk eerst netjes te schuren. 

LEES OOK
Houten meubels schilderen? Volg dit stappenplan

Ontvetten is key

Toch hoef je niet direct schuurpapier aan te schaffen. In sommige gevallen kun je namelijk wél verven zonder te schuren. Zeker als de ondergrond niet te glad aanvoelt, heb je een kans dat de verf gewoon goed hecht. Echter, het is altijd van belang om het meubelstuk dat je wilt verven goed te ontvetten. Of je het nu wel of niet gaat schuren. 

Speciaal middel om te verven zonder schuren

Ook andere speciale middelen zijn op de markt gebracht om verven zonder te schuren mogelijk te maken. Deze middelen zijn vaak geconcentreerd, en hebben dus een sterke werking. Een voorbeeld hiervan is HG Verven zonder schuren. De naam zegt het al: door deze ontvetter zou je het schuren van het meubelstuk kunnen skippen.

LEES OOK
Eerste hulp bij verfvrees

Verf afbijten

Een ander middel dat je kunt gebruiken is de verfreiniger van St Marc in poedervorm. Dit laatste is belangrijk, want de vloeibare vorm werkt minder goed. Als je de poeder aanmaakt met minder water dan nodig, ontstaat er een extra sterk papje. Door dit papje aan te brengen op het te behandelen meubelstuk en het even in te laten trekken, zul je zien dat de verf er zo goed als afbijt. Als de ondergrond na gebruik een doffe look heeft en grover aanvoelt, ben je helemaal klaar voor de start. 

Krijtverf

Als je snel aan de slag wilt, dan is krijtverf de verf voor jou. Niet alle soorten krijt- of kalkverf zijn geschikt, maar bij sommige soorten hoef je niet te schuren of zelfs niet te ontvetten. De verf pakt namelijk mooier op een gladde en vlakke ondergrond. Daarnaast is kalk- en krijtverf enorm dekkend en wat dikker dan andere verfsoorten. 

nog meer: verf en behang