WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Online verf bestellen? Zo kies je de perfecte kleur

Naar een woonboulevard of bouwmarkt gaan is niet ieders pakkie an. Gelukkig ben je niet genoodzaakt om naar een fysieke winkel te gaan, want online kun je ook prima je slag slaan. Het aanbod is enorm en je kunt eindeloos scrollen en zoeken naar de perfecte verfkleur. Maar dat maakt het ook meteen lastig, want hoe vind je online de mooiste kleur?

vtwonen weer verliefd op je huis | aflevering 11 seizoen 13 | stylist Fietje in Haarlem

Voorbereiding

Begin bij het begin: zet alles voor jezelf op een rijtje. Wat ga ik schilderen? Wat voor soort verf heb ik daarvoor nodig? En welke sfeer wil ik creëren? Wil je een ruimte koeler maken of warmer? En wil je matte verf of juist glanzend? De antwoorden op deze vragen zijn namelijk van invloed op je uiteindelijke kleurkeuze.

Als je wensen duidelijk zijn, dan kun je beginnen met filteren. Op de meeste websites van bouwmarkten waar je online verf kunt bestellen, kun je gericht zoeken op de soort verf en finish die je nodig hebt. Zo is de eerste selectie voor je gemaakt en kun je de kleur gaan bepalen.

Kleuren zoeken

Heb je een aantal kleuren gevonden die je aanspreken? Maak hier dan een lijstje van. Zo kun je de verfkleuren googelen en kijken of anderen je al voor zijn gegaan met deze kleur. Of check bij het bewuste verfmerk op Instagram of Pinterest of je foto’s kunt vinden waarin deze kleuren zijn gebruikt. Zo krijg je een goed beeld van het eindresultaat.

Daarnaast zou je ook de kracht van social media in kunnen zetten. Met een simpele oproep in een Facebook-groep van klussers, een bouwmarkt of verfmerk kun je vragen of iemand jouw favoriete kleur al heeft uitgeprobeerd en misschien het resultaat zou willen delen.

Apps

Tegenwoordig bestaan er ook talloze kleurenapps waarmee je een verfkleur op jouw muur kunt uitproberen. Dat maakt de keuze toch net iets makkelijker. Tenminste, als je niet doorslaat en uiteindelijk teveel kleuren leuk vindt.

Verftesters

Als je echt op safe wilt spelen met online verf bestellen, kies dan eerst een kleurtester. Veel verfmerken hebben deze verftesters tegenwoordig in het assortiment, vaak is dit een kleine roller of een blikje. Extra fijn: ze zijn meestal niet al te duur: je zou er dus een aantal kunnen bestellen om zo verschillende kleuren uit te proberen.

Kies bij het testen wel voor de muur die je gaat schilderen. De ligging van de ruimte en muur hebben namelijk invloed op hoe de kleur er uiteindelijk uit komt te zien. En voor de twijfelaars onder ons: je kunt er dan ook net zoveel nachtjes over slapen als je nodig hebt.

Verf shoppen…

nog meer: verf en behang