WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Mdf schilderen: in 3 stappen het beste resultaat

Je bent eruit: je wilt de keukenkastjes, een tv-meubel of radiatorombouw een kleur geven. Vaak zijn deze meubels en onderdelen in huis gemaakt van mdf. Door de gladde afwerking van deze houtsoort is mdf makkelijk te verven, dus dat is alvast goed nieuws. Wel zijn er een paar dingen waar je op moet letten voor je start met het schilderen van mdf.

vensterbank mdf
Kussens in de vensterbank linnenlook Pax Taupe in de kleur S004 Nofruit Rugkussen in de vensterbank linnenlook Pax Taupe in de kleur S004 Nofruit Crème vaas Nago PAND40 Wandlamp (bij de vensterbank) STRØBY Dutch Home Label Gele serveerschaal Anna Abel & Tosh. Meer zien van deze foto? Bekijk hier de aflevering van weer verliefd op je huis.

Wat is mdf?

We beginnen bij de basis: wat is mdf eigenlijk? De afkorting mdf staat voor medium density fibre-board. Simpel uitgelegd is het plaatmateriaal van houtvezels en kunsthars die worden samengeperst tot een glad oppervlakte. Het materiaal is erg gebruiksvriendelijk en wordt vaak gebruikt voor allerlei klusprojecten. En het mooie is: mdf kun je zelf in allerlei kleuren schilderen. Of je nu een boekenkast van mdf wilt verven, mdf plinten gaat schilderen of raamkozijnen van mdf wilt lakken: met goede voorbereiding, de juiste verf en beste materialen is het een fluitje van een cent.

Mdf schilderen: in 3 stappen het mooiste resultaat

Mdf schilder je net even anders dan andere houtsoorten. Doordat het geperste plaatmateriaal makkelijk vocht (en dus ook verf opneemt), moet je vaak meerdere verflagen aanbrengen en een grondverf of primer gebruiken. Met deze drie stappen maak je van je mdf schilderklus een succes. 

  1. Mdf voorbehandelen en afplakken

Het is belangrijk dat je eerst het mdf vet- en stofvrij maakt. Zitten er oneffenheden in een meubelstuk of een gaatje in een plaat? Vul deze dan op met mdf-vulmiddel en schuur de boel met licht schuurpapier op tot het oppervlak glad is. Daarna kun je aan de slag met een ontvetter om het materiaal volledig vetvrij te maken. Let goed op dat je voor het mooiste resultaat de randen, hoeken en gaatjes goed meeverft. Is het mdf klaar om geschilderd te worden? Plak dan de delen af die je niet wilt verven en leg eventueel iets op de grond tegen het knoeien. Tip: zorg dat je tape van kwaliteit gebruikt. Zo voorkom je dat je het schilderwerk er weer aftrekt zodra de klus geklaard is en je het tape verwijdert. 

  1. Mdf schilderen met grondverf en primer 

Omdat mdf dus van nature een houtsoort is dat makkelijk vocht opzuigt, is het belangrijk om je schilderklus te starten met een grondverf of primer. Grondverf en primer zorgen er namelijk voor dat het hout minder vocht opzuigt. Je hoeft maar één laag aan te brengen. Wil je van het mdf ook de kopse kant verven? Omdat deze kant vaak helemaal niet behandeld is, trekt de verf hier nog sneller in. Dit los je eenvoudig op met een speciale randsealer. Wil je het mdf liever schilderen zonder grondverf of primer? Dat kan, maar houd er dan wel rekening mee dat je meer lagen (lak)verf nodig hebt om de verf dekkend te krijgen. Hier gaat het spreekwoord ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ dus op. Wel goed om te weten: de primer en/of grondverf moet zo’n vier tot acht uur drogen, dus ga niet te snel door met stap 3. Ga je wit mdf schilderen? Dankzij de lakdraagfolie zuigt het mdf een stuk minder verf op. Het is op deze delen niet nodig om primer of grondverf aan te brengen, maar doe dit wel aan de (bruine) onbewerkte randen. Schuur de witte gedeeltes licht op voordat je het mdf gaat verven. 

LEES OOK
Deur verven: in 4 stappen een streeploos resultaat

  1. Aan de slag met de juiste verf voor mdf 

Dan is het tijd voor het echte werk. Omdat mdf een houtsoort is, kun je het beste houtverf gebruiken in plaats van muurverf. Deze verf is als matte lakverf, zijdeglans of hoogglans verkrijgbaar. Welke verf je gebruikt om je mdf te schilderen hangt af van de ruimte waar het terecht komt. Hoogglans kan bijvoorbeeld mooi zijn in de badkamer omdat het een kleine(re) ruimte groter maakt, terwijl je bij mdf keukenkastjes misschien eerder kiest voor matte lak of zijdeglans omdat het minder vuil aantrekt. Welke lakverf je ook kiest, let erop dat je de verf gelijk over het mdf verdeelt en de eerste laag niet te dik aanbrengt. Zodra de eerste laag wat is uitgehard, schuur je deze licht op en kun je de tweede verflaag op het mdf schilderen. Wacht niet langer dan de geadviseerde droogtijd, zo voorkom je strepen. Meer tips? Ontdek de beste tips om te verven

Met welke roller moet je mdf verven? 

Om het beste resultaat te behalen bij het mdf schilderen en lakken, zijn de materialen van groot belang. Omdat mdf vocht opneemt is het belangrijk om verfborstels en verfrollen te gebruiken die daar tegen kunnen. Ook hangt het af van de oppervlakte van het mdf die je wilt schilderen. Gaat het om een grote mdf-plaat? Dan kun je het beste een vachtroller gebruiken. Doordat de vacht van de roller ook verf opneemt, kun je de verf beter verdelen. Zorg er wel voor dat je niet te veel verf op de roller doet door ‘m door een verfbak te halen. Dit helpt je de verf beter over het mdf te verdelen. Ga je fijnere delen van mdf verven, zoals een kozijn of ladekastje? Kies dan voor een viltroller, ook wel lakroller genoemd. Een viltrol heeft vaak korte haren wat ideaal is om een gladde ondergrond zoals mdf te schilderen.

Niet alleen bij mdf schilderen is voorbereiding het halve werk. Ook als je een hele muur een lik verf geeft is het belangrijk om beslagen ten ijs te komen. Zeker weten dat je niets vergeet? Ontdek wat je allemaal nodig hebt voordat je die muur omtovert in een andere kleur. 

Shop moois voor in huis…

nog meer: verf en behang