WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Jouw creatie kamerbreed op de muur? Maak zelf behang!

Ben je zelf best te spreken over je creatieve talenten? Of kun je in de winkel gewoonweg niet vinden wat je zoekt? Laat dan je fantasie de vrije loop en exposeer een eigen creatie kamerbreed op zelfgemaakt behang. Het levert een wand op waarvan er geen tweede bestaat. Persoonlijker dat dit wordt het niet.

Zelf behang maken

Fotobehang

Die favoriete foto kingsize op de muur in de woonkamer, keuken of op het toilet, het is een fluitje van een cent – mits de foto genoeg pixels heeft en dus scherp genoeg is. Zelf zo’n pareltje geschoten met je mobiel? Dan is het belangrijk dat hij minimaal 2 MB is. In de meeste online tools voor fotobehang wordt de resolutie van de foto meteen gecheckt en zie je of deze goed genoeg is voor jouw plannen.

Heb je een kiekje uit de oude doos – bijvoorbeeld een bijzondere foto van je moeder of oma in haar jonge jaren – die je graag uitvergroot zou willen zien op de muur? Dan kun je deze afbeelding laten scannen en eventueel laten bewerken, zodat je ‘m digitaal hebt. Dit digitaliseren kun je zelf doen met een scanner of laten doen bij een printshop. Google help je aan een adres bij je in de buurt.

Stempelen

Zelf een patroon stempelen op de muur is even makkelijk als het klinkt. De basis is een rustige behangmuur – wit of een andere uni-kleur – en daarna kun je op verschillende manieren aan de slag.

Voor het stempelen van het behang heb je verf nodig. Gewone stempelinkt vervaagt te snel en dat is zonde van het werk. Wanneer je het niet al te los uit de pols wilt doen, kun je kant-en-klare sjablonen kopen waarna je met een kwast elke keer de open delen inkleurt. Je kent dit tamponeren vast nog wel van het vak handvaardigheid op school. Even rondsnuffelen op Etsy brengt je ook op de mooiste dessins.


Zelf een patroon bedenken voor de muur kan natuurlijk ook. Knip hiervoor een vorm uit een gewone spons, doop deze in de verf en stempelen maar. Let op dat je bovenaan begint, zodat je niet een tweede keer over je versgestempelde muren hoeft met je handen.

LEES OOK
DIY: stempelen op de muur

Eigen illustratie op behang

Is jouw kind een Rembrandt in de dop? Of heb je zelf een fantastisch ontwerp dat een plek op de muur verdient? Je kunt van iedere tekening een behangprint laten maken. Bij bijvoorbeeld Rebel Walls kun je een eigen ontwerp uploaden. De designers kijken nog even mee om de puntjes op de i te zetten als je dat wilt. Ook leuk: bij Karwei dagen ze je met een behang battle uit om zelf behang te maken. Je kunt er shoptegoed mee winnen.

Zelf behangen

Het behang ontwerpen is één ding. Ervoor zorgen dat jouw design naadloos en loeistrak op de muren komt is een tweede. Zorg in ieder geval dat je alle benodigdheden in huis hebt zodat je niet heen en weer naar de winkel moet tijdens het klussen. Als je je aan de juiste volgorde houdt en een behangmaatje met ervaring in de buurt hebt, kan kan er niet veel fout gaan.

LEES OOK
Help, ik ga zelf behangen! Wat nu?

nog meer: verf en behang