WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Dit kun je doen met restjes verf

Heb je na een verfklus nog een bodempje verf over? Het is zonde om dit meteen weg te gooien, want het kan later best nog van pas komen. Voor een DIY of voor het bijwerken van een beschadigde muur bijvoorbeeld. Dit kun je allemaal doen met restjes verf.

Upgrade voor lijsten

Lijsten kun je makkelijk schilderen met overgebleven restjes verf. Denk aan fotolijstjes en de lijst om een schilderij. Wel handig als de lijst van hout is, dat schildert een stuk makkelijker. Maak de ondergrond goed vetvrij voordat je begint met schilderen.

Lijsten direct op de muur

Dit is misschien meer iets voor de durfals onder ons, maar je kunt de lijsten ook direct op de muur schilderen. Maak verschillende afmetingen en vormen, speel met kleuren en transparantie en hang een paar mooie foto’s of gave prints in jouw nieuwe ‘fotolijsten’. Je kunt ook zelf sierlijstjes maken.

Verrassende binnenkant

Of je nou een kast met of zonder deuren hebt: een gekleurde binnenkant kan een leuke verrassing zijn. En het kan een oud meubel weer een nieuw leven inblazen. Heb je niet meer zoveel verf over om een hele kast te schilderen? Gebruik dat restje verf dan om jouw (vitrine)kast een flinke upgrade te geven door de binnenkant de verven. Dubbelscore: de accessoires in de kast zullen beter naar voren komen met de nieuwe contrasterende kleur op de achtergrond.

Versier een bloempot

Zet jij jouw kamerplanten het liefst in een terracotta pot? Ook deze kun je schilderen met een restje verf. Verf de hele pot of alleen de rand. Of versier ‘m met vrolijke polkadots. 

vtwonen weer verliefd op je huis | Eva in Alblasserdam

Kleurvak

Met de overgebleven verf hoef je niet per se een hele muur te verven: je kunt er ook voor kiezen om een klein kleurvak aan te brengen op bijvoorbeeld een witte muur. Of speel met contrast en breng twee verschillende kleuren aan. Met kleurvakken creëer je niet alleen een speelse look, maar juist ook rust. Omdat je met verschillende kleuren ruimtes ook optisch kunt scheiden. Geef de speelhoek bijvoorbeeld een vrolijke kleur. 

Transparant kleurvak

De kleurvakken van hierboven kun je ook toepassen met transparante vlakken. Zo kun je meerdere muurkleuren uit een kleur verf halen. Hoe? Simpelweg door de verf aan te lengen met water. Hoe meer water, hoe transparanter de kleur. Je kunt de kleurvakken eventueel ook laten overlappen met elkaar. 

Oud meubel nieuw jasje

Heb je nog een houten eetkamerstoel die wel een nieuw jasje kan gebruiken? Gebruik dan gewoon dat restje verf dat je nog over hebt. Maak de stoel goed vetvrij en geef hem een snelle schuurbeurt. Je kunt de schuurbeurt eventueel ook overslaan, maar dan zal de verflaag wel sneller slijten. 

Bewaren

De overgebleven verf liever bewaren? Dan is het slim om het verfblik goed af te sluiten. Als je wilt dat de verf zo lang mogelijk goed blijft, dan moet dat luchtdicht gebeuren. Maak de randen goed schoon, zodat de deksel er weer perfect op past. Sla met een hamer op de deksel tot ie weer helemaal vast zit. Bewaar de verf rechtop en in een omgeving waar het donker en niet te koud is. 

nog meer: verf en behang