De grote verdwijntruc: zo kun je een deur behangen

beeld vtwonen Beeld Beeld: vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 13 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra
Beeld Beeld: vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 13 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra

Vind je die witte deur in je mooi behangen muur een doorn in het oog? Haal dan de grote verdwijntruc uit door ook de binnendeur mee te behangen. Pak je het op de juiste manier aan, dan moet je van heel goede huize komen om de deuropening nog te vinden. Hans Klok, eat your heart out.

Lees verder onder de advertentie

De deur behangen: een oud kunstje

Deuren behangen is niks nieuws. Vroeger was het al chic om te doen. Een beetje grachtenpand had een deur met behang, dit gaf nog meer allure aan het huis. Meestal werd de omlijsting van de deur achterwege gelaten en de deuren zo glad mogelijk gehouden, zodat het behang er zo strak mogelijk op zat. Maar voor iets meer speelsheid zou je – net als Marianne hierboven deed in Weer verliefd op je huis – de rand om de deuren juist wel wit kunnen laten. Je kunt die aflevering hier terugkijken.

CHECK HIER DE BESTE BEHANGTIPS
Help, ik ga zelf behangen! Wat nu?

De deur voorbereiden

Wie een muur kan behangen, kan dat ook op een deur. Je maakt het jezelf wel moeilijker met een print, want het is natuurlijk wel het allermooist als deze feilloos doorloopt. Bepaal eerst van welk materiaal de deur is gemaakt:

Lees verder onder de advertentie
  • Kunststof deuren moeten eerst worden voorbehandeld met een watergedragen primer.
  • Een deur van plaatmateriaal of geperst hout geef je eerst een lik grondverf. Laat het goed opdrogen.
  • Bij een houten deur volstaat licht opschuren, maar wil je er zeker van zijn dat het mooi wordt, dan is daarna alsnog gronden toch een goed idee.

LEES OOK
Met de deur in huis: originele ideeën om een deur te pimpen

Aan de slag met de deur behangen

Zijn de voorbereidingen getroffen? Dan kan het behangen van de deur beginnen. Je kunt gewoon dezelfde behanglijm gebruiken als voor de muren. Ga eerst met de muren aan de slag en doe de deuren als laatst. Heb je een behangprint, dan luistert het aansluiten van het dessin heel nauw. Maak er geen haastklus van en bekijk het resultaat tussendoor even van een afstand.

Lees verder onder de advertentie

Tip: gebruik altijd behang uit hetzelfde verfbad, dit is vooral van belang als je de deur later gaat behangen. Anders loop je de kans dat er kleurverschil is en dat zou zonde zijn. Op elke behangrol staat een batchnummer, wanneer je de rol bijbesteld kun je dit nummer noemen.

LEES OOK
Weet je nog niet welk behang je wilt? Ontdek de behang shopgids

Finishing touch aan het behang

Een deur heb je natuurlijk vele male vaker vast dan de muren, dus vingerafdrukken zijn eigenlijk onvermijdelijk. Bij de meeste behangsoorten kun je dit met een lichtvochtige doek wel verwijderen, maar je zou de deur ook een finish kunnen geven. Door het gedeelte rondom de deurklink een laagje transparante lak te geven, is de deur meteen ook minder kwetsbaar voor scheuren.

Lees verder onder de advertentie

Ook een leuke print…

Bron: beeld: vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 13 | styling Marianne Luning | fotografie Margriet Hoekstra