Zwart gebrand hout: robuust materiaal voor binnen én buiten

M.m.v. vtwonen.nl/vtwonen-collectie (bank), bepurehome.com (zwarte kruk), restored.nl (tafellamp, glazen vaas met goudkleurig kapje, zwarte theepot), hetkabinet.nl (schaal van papierpulp, metalen ring, kussens, plaid), bolia.com (terra vaas), vtwonen.nl (houten olifant van kaj Bojesen), hm.com (bolvaasje en kaars in glazen potje), kringloop (marmeren vaasje), overig privébezit. Beeld JA | vtwonen 11-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 11-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Robuust, vurig en rauw: zwart gebrand hout geeft een unieke look aan zowel het interieur als exterieur. Met een speciale techniek wordt een koollaagje op het hout gebrand. Het resultaat? Duurzaam en uniek zwarthout voor buiten én binnen. Lees alles over dit unieke materiaal.

Lees verder onder de advertentie

Shou Sugi Ban

De techniek van het gebrande hout komt uit het eeuwenoude Japan en heeft de naam Shou Sugi Ban. Met deze brandtechniek worden houten planken zwart geblakerd door vuur. Hierdoor krijgt een flinterdun laagje van het hout een intens zwarte kleur. De elementaire kracht van het vuur is terug te zien in de structuur van het hout en dat maakt iedere gebrande houtsoort weer anders. Zo’n koollaag lijkt misschien zonde van het hout, maar het zorgt er juist voor dat het langer meegaat.

Van gevelbedekking tot binnenmuur

Shou Sugi Ban wordt voor verschillende toepassingen gebruikt. Vooral als gevelbedekking is het erg populair. Het zwarte koollaagje geeft iedere boerderij, schuur of overkapping een bijzondere look. Maar ook binnen misstaat het gebrande hout niet, bijvoorbeeld als wandbekleding of binnendeur. De combinatie van het natuurlijke materiaal en het stoere zwart brengt een robuust element aan het interieur.

De voordelen van gebrand hout

Houd je van een stoer, industrieel interieur dat tegelijkertijd warm en landelijk is? Dan is zwart gebrand hout een mooie optie. Heb je nog twijfels? Misschien overtuigen deze praktische voordelen je dan:

 • De Japanse verbrandingstechniek maakt het hout duurzamer. Van oudsher werd het gebruikt om het hout beter bestand te maken tegen schimmels, insecten en uitbreiding van brand.
 • Het geeft een doorleefde en robuuste look aan het hout.
 • Gebrand hout heeft minder onderhoud nodig dan ‘gewoon’ hout. Een keer in de vijf jaar oliën is meestal voldoende.
 • Zwarte verf kan snel vervagen of vergrijzen. Zwart gebrand hout blijft langer zwart.
 • Geschikt voor binnen én buiten.
 • Er zijn verschillende effecten mogelijk. Kies voor zwart hout met een zichtbare nervenstructuur of een ‘schubbenpatroon’.
 • Doordat de koollaag wordt bewerkt met bijvoorbeeld olie, geeft het niet af.

Zo combineer je het

Het zwart gebrande hout is een bijzondere eyecatcher in het interieur en exterieur. Een paar voorbeelden:

 • Gebrand hout als gevelbedekking

Gebruik je het als gevelbedekking, bijvoorbeeld bij een uitbouw (alles daarover lees je hier)? Combineer het met hoge ramen en zwarte kozijnen voor een modern, villa-waardig resultaat. Het vele glas zorgt ervoor dat het donkere hout er nog beter uitspringt. Of combineer zwart hout met witte bakstenen voor een contrasterende gevel.

 • Gebrand hout in de tuin

Een overkapping, pergola of schutting van gebrand zwart hout geeft de tuin een bijzondere upgrade. Het materiaal matcht bijvoorbeeld goed in een zentuin met een Japans tintje. Met een kleine vijver, een paar stengels bamboe en een klein grindpad maak je het compleet. Andere manieren om zo’n Japanse tuin te creëren, lees je hier.

 • Gebrand hout in huis

Ook binnen past zwart gebrand hout in verschillende toepassingen. Meubels in gebrand hout geven een rauwe tint aan het interieur. Prachtig in een industriële woonkamer, gecombineerd met betonvloer en warme kleuren. Maar ook als barn deur (weer eens wat anders dan de zwartstalen deur) of als wandbekleding werkt gebrand hout goed. Houd je meer van een mystiek, krachtig interieur? Wat dacht je van een compleet zwart interieur?

Combineer met…

Lees verder onder de advertentie