De zolder als leefruimte

beeld vtwonen Beeld

Als de verbouwing van de zolder geslaagd is, kan het inrichten beginnen. Vraag jezelf eerst af: hoe ga ik de zolder gebruiken? Een zolder slaapkamer behoort tot de mogelijkheden.

Lees verder onder de advertentie

Slapen op zolder

Slapen in de nok van het huis vraagt om een ruimte waar het oude zoldergevoel nog zichtbaar is, ook al woon je in een nieuwbouwhuis. Maar hoe doe je dat? Kies bijvoorbeeld voor nieuwe, houten balken en geef ze een oude look door ze te schilderen met krijtverf. De verf breng je sterk verdund aan met een spons. Zo blijft de verf vooral in de kieren zitten; op de balk blijft maar een dunne laag achter. Ga je grondig verbouwen, kies dan voor een rond raam. Het is een mooie verwijzing naar een oud stalraam.

Tips voor de zolder slaapkamer

  • Houd rekening met de schuine wanden voordat je bed en meubels koopt. Hou je wel genoeg ruimte over om te lopen? Door de schuine daken kan het lastig zijn om overal rechtop te staan.
  • In plaats van een grote kledingkast kun je ook kiezen voor op maat gemaakte inbouwkasten tegen de schuine wanden. Deze ruimte gebruik je toch niet en zo kun je alle onhandige hoekjes verbergen en optimaal gebruiken.
  • Bedenk dat een zolder zich boven andere kamers in huis bevindt. Een parketvloer is gehoriger dan vloerbedekking.
  • Houd met het kiezen van verlichting rekening met de hoogte van het plafond. Tafellampen, staande lampen of spots zijn hier vaak het handigst.

Optisch ruimte creëren

Welke kleuren ga je gebruiken? Schuine muren lijken sneller op je af te komen. Een licht kleurenpalet zoals wit, beige of pastel geeft een ruimtelijker effect. Is de zolderkamer aan de kleine kant? Schilder het plafond eveneens in een lichte kleur. Zitten er balken, schrootjes of andere planken tegen het plafond? Schilder deze dan allemaal wit, dat maakt de ruimte groter. In een kamer waar veel zonlicht binnenvalt, heb je minder kleur nodig. Bij een kamer op het noorden kan wit ‘koud’ worden en kun je voor warmere tinten gaan. Lichte raamdecoratie draagt ook bij aan een ruimtelijk gevoel. Een lichte vloer met bijvoorbeeld een white wash laat de ruimte nog groter lijken. Plinten in dezelfde kleur of materiaal als de vloer versterken dit effect.

Bron: vtwonen home guide 2015

Lees verder onder de advertentie