Zo kun je zelf een parketvloer verwijderen

> Bloempot, bank en vloerkleed Studio AnoukB. Plant Jasmijn. Vloer Haarlemse Houthandel. Bijzettafels Just another shop. Beeld JA | vtwonen 08-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen
Beeld JA | vtwonen 08-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen

Is de vloer aan vervanging toe? Voor je een nieuwe gaat leggen moet de oude vloer er meestal uit. Heb je een houten vloer en wil je deze zelf uit de woning halen? Met dit stappenplan leer je hoe je zelf een zwevende of een verlijmde parketvloer kunt verwijderen. 

Lees verder onder de advertentie

Heb je een zwevende of verlijmde parketvloer?

Voor je de parketvloer gaat verwijderen is het handig om te weten of er een zwevende of een verlijmde parketvloer ligt. Een zwevende vloer ligt los op de ondervloer. De planken worden aan elkaar verbonden met een kliksysteem of lijm. Een verlijmende parketvloer is een vloer die met lijm is bevestigd aan de ondervloer. Over het algemeen klinkt zwevend parket wat holler en veert deze wat meer mee dan verlijmd parket. Weet je niet zeker hoe de parketvloer is gelegd? Dan kun je het beste een plank losmaken om erachter te komen. Zit er lijm onder de plank? Dan heb je te maken met een verlijmende vloer.

Een zwevende parketvloer verwijderen

Een oude parketvloer verwijderen is een flinke klus. Je kunt deze klus uitbesteden, maar zelf een zwevende vloer verwijderen is gelukkig niet heel moeilijk. Het kost vooral veel tijd. Volg onderstaand stappenplan om zelf een zwevende parketvloer te verwijderen.

  • Stap 1: zorg dat je het juiste gereedschap hebt
Lees verder onder de advertentie

Om een zwevende parketvloer te verwijderen heb je niet veel gereedschap nodig. Zorg voor een koevoet, een hamer en een breed spackmes. Een spackmes is een mes dat wordt gebruikt voor het bepleisteren van muren.

  • Stap 2: verwijder de plinten

Haal de plinten van de muren om ruimte te creëren aan de zijkanten van de vloer. Dit doe je door het spackmes tussen de plint en de muur te plaatsen. Tik met een hamer voorzichtig op de plint en wrik voorzichtig met het spackmes zodat de plint loskomt van de muur. Zo heb je plek om de koevoet te plaatsen.

Lees verder onder de advertentie
  • Stap 3: verwijder de vloer

Zet de koevoet onder de eerste plank en wip de plank omhoog. Herhaal dit proces voor de andere planken en verwijder ze één voor één. Wrik niet te hard met de koevoet en ga rustig te werk, al helemaal als je de parketvloer wilt hergebruiken. Is de vloer met een klikverbinding gelegd? Een klikvloer klik en schuif je eenvoudig in elkaar wanneer je hem legt. Als je deze parketvloer wilt verwijderen pas je dezelfde tactiek toe, maar dan andersom. De koevoet heb je bij een klikvloer alleen nodig om de allereerste plank omhoog te wippen.

Een houten vloer is warm en tijdloos. Is de parketvloer na het verwijderen nog mooi en intact gebleven? Dan kun je hem hergebruiken en in een andere ruimte leggen. Met deze tips leg je de houten vloer zelf.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Zo kies je de juiste houten vloer bij jouw interieur en huishouden

Een verlijmende houten vloer verwijderen

Omdat deze vloer goed vastzit, is gelijmd parket verwijderen minder eenvoudig dan het verwijderen van een zwevende vloer. Ook is het lastiger om een verlijmende parketvloer te verwijderen en hergebruiken. Dit omdat je te maken krijgt met lijmresten op het parket en afbrekende stukken tijdens het verwijderen van de vloer. Maar zelf een verlijmde parketvloer verwijderen kan zeker. Volg onderstaand stappenplan om zelf een verlijmde parketvloer te verwijderen.

  • Stap 1: kies het juiste gereedschap
Lees verder onder de advertentie

Net als bij het verwijderen van een zwevende parketvloer heb je voor het verwijderen van een verlijmde houten vloer ook een kleine hamer, koevoet en breed spackmes nodig. Daarnaast is het slim om een kleine cirkelzaag bij de hand te houden. Deze koop of huur je bij de bouwmarkt. Mochten de planken met niet-wateroplosbare lijm zijn vastgeplakt, dan heb je ook lijmverwijderaar of betonschuurmachine nodig.

  • Stap 2: verwijder de plinten

Haal de plinten van de muren om ruimte te creëren aan de zijkanten van de vloer. Doe dit op dezelfde manier als bij een zwevende houten vloer: zet het spackmes tussen de plint en de muur en tik met een hamer voorzichtig op de achterkant van het spackmes. Wrik voorzichtig met het spackmes zodat de plint loskomt van de muur en plaats de koevoet ertussen.

Lees verder onder de advertentie
  • Stap 3: verwijder de vloer

Zet de koevoet onder de eerste plank en wip de plank omhoog. Komt de plank niet goed los van de ondervloer? Gebruik de hamer om de koevoet voorzichtig onder de plank te wrikken. Dit doe je door de koevoet tegen de onderste rand van het parket te zetten en vervolgens voorzichtig op de bovenkant van de koevoet te tikken met de hamer. Zodra de vloer los begint te laten wrik je de plank los. Doe dit met beleid om schade aan de ondervloer te voorkomen. Wil de plank echt niet loslaten? Zaag hem dan doormidden met de cirkelzaag en probeer vervolgens de kleinere stukken los te wrikken. Herhaal dit proces voor alle planken en verwijder ze één voor één.

Lukt het écht niet om de parketvloer te verwijderen? Huur bij de bouwmarkt een ride-on vloerstripper. Met dit apparaat, dat lijkt op een grasmaaier waar je op kunt zitten, zal het parket uitbreken zeker lukken. Belangrijk aandachtspunt: een parketvloer verwijderen met een vloerstripper beschadigt de vloer dusdanig dat je hem niet kunt hergebruiken.

Lees verder onder de advertentie
  • Stap 4: Lijmresten van het parket verwijderen

Zo, de vloer is eruit. Goed nieuws: de ondervloer van het parket verwijderen is niet nodig. Wel is het belangrijk om de lijmresten van de ondervloer te verwijderen. Is de vloer verlijmd met wateroplosbare lijm? Dan heb je geluk! Met lauw water en een doek of spons veeg je de lijmresten weg. Weet je niet welke soort lijm er is gebruikt? Test de lijm met water. Als de lijm niet loslaat is er geen wateroplosbare lijm gebruikt. Koop in dat geval een lijmverwijderaar bij de bouwmarkt om de lijmresten van het parket en de ondervloer te verwijderen. Lijmverwijderaar is vrij agressief. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing goed door en wees voorzichtig. Als je liever geen lijmverwijderaar gebruikt kun je de lijmresten van de ondervloer ook verwijderen met behulp van een betonschuurmachine. Deze huur je bij de bouwmarkt. Met een betonschuurmachine verwijder je lijmresten snel en maak je de vloer mooi egaal. Ga wel voorzichtig te werk, zodat je de ondervloer niet beschadigt.

Nu de oude vloer eruit is kan de nieuwe vloer erin. Zoek je inspiratie? Ontdek welke vloer het best bij je woonstijl past.

Lees verder onder de advertentie

Een parketvloer laten verwijderen

Heb je geen tijd om zelf aan de slag te gaan? Laat een professional de parketvloer verwijderen. De kosten hiervoor zijn sterk afhankelijk van het type vloer (zwevend of verlijmd) en het oppervlak. Voor een zwevende vloer betaal je gemiddeld € 8 tot € 14 per m2, voor een verlijmde vloer ben je gemiddeld € 14 tot € 21 kwijt.

Wil je de parketvloer niet verwijderen, maar wel opfrissen? Door een houten vloer te verven ziet hij er in no-time weer uit als nieuw.

Shop de stijl…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen 08-2021 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen