Zo fijn is elektrische vloerverwarming in de badkamer

beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen 10-2020 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 10-2020 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans

Net uit je bed en landen op een steenkoude vloer is verleden tijd dankzij vloerverwarming in de badkamer. Pas als je het hebt, weet je dat je nooit meer zonder wilt. Ben je benieuwd naar wat je betaalt voor de aanleg en op welke verbruikskosten je moet rekenen? Wij zochten het voor je uit.

Lees verder onder de advertentie

Vloerverwarming in de badkamer

Ga je met een badkamerverbouwing aan de slag? Kijk dan of er budget overblijft voor vloerverwarming. Hoe fijn is het om op je blote voeten een behaaglijke ruimte binnen te stappen, met name als de buitentemperaturen dalen? Bovendien kun je door het aanleggen van vloerverwarming de radiatoren schrappen wat weer meer ruimte en mogelijkheden biedt voor al je mooie plannen.

Niet aangesloten op de cv

In een kleine ruimte als de badkamer wordt meestal gekozen voor elektrische vloerverwarming, zodat deze onafhankelijk van de centrale verwarming en andere radiatoren in huis werkt. Vaak vind je het in de badkamer prettiger om het lekker warm te hebben – ook als je net onder de douche vandaan komt – en dat kan een hogere temperatuur zijn dan in de rest van het huis.

Hoe elektrische vloerverwarming werkt? In de badkamer wordt meestal gebruik gemaakt van matten waarin verwarmingskabels zijn verwerkt. Ze zijn maar een paar millimeter dik en hebben dus weinig invloed op de hoogte van de vloer. De warmte wordt afgegeven aan de bovenliggende vloer en vervolgens wordt ook de ruimte verwarmd doordat de vloer warmte afgeeft. We zetten hieronder een aantal voordelen op een rij.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Zo kun je de radiator mooi verbergen

De voordelen van elektrische vloerverwarming

  • Het werkt onafhankelijk van de cv en je kunt dus per ruimte kiezen voor dit type verwarming en voor het aantal graden. Zo kun je de temperatuur buiten de badkamer lager houden wat weer scheelt in de kosten.
  • Je kunt de matjes onder ieder type vloer aanleggen en ze kunnen zelfs over een oude vloer heen worden gelegd.
  • De ruimte warmt in no time op en komt gelijkmatig omhoog, zo heb je het al snel lekker warm.
  • Door de gelijkmatige temperatuurverdeling daalt de luchtvochtigheid, dit scheelt ruim 10% met wanneer je voor radiatoren kiest.
  • Vloerverwarming is onzichtbaar en je hoeft er dus geen rekening mee te houden.
  • Het is een duurzame en – gezien de stijgende gasprijzen – slimme keuze.
Op de muur krijtverf Moorland per liter € 39,30, op de vloer lakverf Bohemian per liter € 61,40, verf op de kasten lakverf Old Rose per liter € 61,40 (pure-original.nl). Kasten, beide op maat gemaakt, prijs op aanvraag, wasbak prijs op aanvraag (com-anders.nl). Bad in gepatineerd messing, 2000x815x555 cm (lxbxh), prijs op aanvraag bij de koperslagerij (juliusballer.nl). Losstaande kraan in brons € 2050,-, wastafelkraanin brons € 525,- (jee-o.com). Plexiglazen tafel van HKliving € 195,- (vtwonen.nl). Doek van waxstof item nr. VL40850.365.02 vanaf € 54,95 (vlisco.com). Vloerkleed € 495,- (rozenkelim.nl). Lampenkap € 375,-, lampenvoet € 396,- (polspotten.nl). Glazen vaas van Menu € 69,95, glazen vaas op vensterbank van Bloomingville € 38,99, bord van HKliving € 17,50, waterkan van Ferm Living € 35,-, glazen van Ferm Living per 4 € 35,-, stenen zeepbakje van Ferm Living € 119,-, wafel handdoek van Ferm Living € 39,- (vtwonen.nl). Geel glazen object kwart cirkel van HKliving € 59,95 (deens.nl). Mintgroen keramisch object € 69,95, geurstokjes € 26,95, oranje glazen plateau € 259,- (hkliving.nl). Sieradendoosje € 19,-, kandelaar € 19,95, wollen deken van Hay € 75,- (eijerkamp.nl). Schaaltje op 3 poten € 30,- (101cph.com). Overig privébezit.  Beeld JA | vtwonen 10-2020 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen
Beeld JA | vtwonen 10-2020 | styling Marianne Luning | fotografie Stan Koolen
Lees verder onder de advertentie

Wat verbruikt elektrische vloerverwarming?

Het verbruik van elektrische vloerverwarming ligt uiteraard aan de afmeting van de badkamer, maar ook of de ruimte goed geisoleerd is en of je het als hoofdverwarming of bijverwarming gebruikt. Met bijverwarming maak je ook nog gebruik van een radiator. Ook zijn er verschillende soorten matten met wisselende vermogens.

Gemiddeld gezien verbruik je per m2 minder dat 30W wanneer je de temperatuur op 21 graden wilt hebben en het buiten rond de 7 graden is. Doordat de ruimte snel opwarmt, krijg je al gauw een comfortabel gevoel en wordt de thermostaat lager gezet. Dus al met al valt dit mee.

LEES OOK
Douchekraan vervangen? Dat kun je prima zelf met dit stappenplan

Lees verder onder de advertentie

Dit kost elektrische vloerverwarming in de badkamer

De kosten voor de aanleg van elektrische vloerverwarming in de badkamer ligt aan de soort matten en het vermogen, maarv ook aan het aantal vierkante meters. Grof gezegd kun je uitgaan van 500 euro per 5m2. Voor het laten aanleggen betaal je rond de 35 euro per uur. Zeker bij een badkamer (vocht en elektriciteit blijft tricky) aan te raden.

Hier bovenop komen uiteraard nog de verbruikskosten. De elektriciteitsprijzen stijgen de laatste tijd enorm, op dit moment (juli 2022) ligt de stroomprijs die je betaalt per kWh stroom tussen de € 0,50 en € 0,70, dit ligt aan het energiecontract die je met de leverancier hebt afgesloten Per uur verbruik je ongeveer 2kwh, dus dan kom je tussen de € 1,- en € 1,50 uit.

Bron: vtwonen 10-2020 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans

Lees verder onder de advertentie