Over de pelletkachel
De pelletkachel heeft de looks van een houtkachel, maar verbrandt geen grote blokken hout. Een pelletkachel werkt namelijk met pelletkorrels, dit zijn kleine stukjes geperst hout. Je kunt 'm in één ruimte gebruiken - meestal is dat de woonkamer - maar met een cv-pelletkachel kun je ook het hele huis verwarmen.
Veel hoef je zelf niet te doen om de pelletkachel aan het werk te krijgen. Je voorziet het reservoir van voldoende pelletkorrels en met één druk op de knop warmt hij zo snel mogelijk op tot de gewenste temperatuur. Een automatisch systeem brengt de juiste hoeveelheid pellets naar de brandkamer waar ze verbrand worden. Een ventilator blaast de warme lucht de ruimte in en de rookgassen en fijnstof worden via het rookkanaal weer afgevoerd.
6 voordelen van een pelletkachel
- 01.
De pelletkachel is eenvoudig te gebruiken: je hebt geen gesleep met zware houtblokken, maar vult af en toe de pellettank met pelletkorrels. Daarna krijg je hem met één druk op de knop aan de praat en regelt het systeem zelf de aanvoer van de korrels. In sommige gevallen kun je hem zelfs met je mobiel bedienen.
- 02.
Je hebt geen aardgas nodig voor de pelletkachel en daarmee bespaar je flink op de gasrekening. Zo'n 80% van het totale gasverbruik is meestal toe te schrijven aan het verwarmen van de woonkamer.
- 03.
Hoog rendement: ruim 90% van de energie wordt omgezet in warmte.
- 04.
Betaalbaar en ook geschikt voor het verwarmen van een minder goed geïsoleerd huis.
- 05.
Pelletkachels stoten per branduur ongeveer 80% minder fijnstof uit dan open haarden en houtkachels.
- 06.
De pelletkachel brengt sfeer en gezelligheid: deels door de mooie vormgeving en deels door het zien van het echte haardvuur.
6 nadelen van een pelletkachel
- 01.
Je hebt stroom nodig voor de pelletkachel, dit in tegenstelling tot een open haard of houtkachel.
- 02.
Met het verbranden van de pellets komt fijnstof vrij. In grotere hoeveelheden is dit slecht voor de gezondheid en voor het milieu. Ook de omwonenden kunnen last hebben van jouw pelletkachel.
- 03.
Je hebt een flinke en ook nog eens droge opslagplek voor de pelletkorrels nodig: per stookseizoen verbruik je toch al gauw een volle pallet.
- 04.
Er moeten bomen gekapt worden om houtpellets te maken.
- 05.
Je krijgt sinds 1 januari 2020 geen subsidie meer voor een pelletkachel.
- 06.
Pelletkachels moeten onderhouden worden, al geldt dat ook voor andere verwarmingssystemen.
Tip! Koop een pelletkachel altijd bij een DE-erkend bedrijf en laat de kachel ook door deze partij installeren. Hiermee voorkom je dat je een te grote of te lage capaciteit voor de ruimte uitkiest en weet je zeker dat de pelletkachel goed wordt ingeregeld. Bekijk hier het digitale archief waarin je alle erkende installatiebedrijven kunt terug vinden.