Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming? vtwonen legt uit!

Vloerkleed van de vtwonen collectie Chambray Concrete, ook in Lead, Pitch Black, Mustard en Sea Green, op maat gemaakt met gefestonneerde rand, prijsvoorbeeld 200×300 cm .M.m.v. vtwonen.nl/vtwonen-collectie (bank), bepurehome.com (zwarte kruk), restored.nl (tafellamp, glazen vaas met goudkleurig kapje, zwarte theepot), hetkabinet.nl (schaal van papierpulp, metalen ring, kussens, plaid), bolia.com (terra vaas), vtwonen.nl (houten olifant van kaj Bojesen), hm.com (bolvaasje en kaars in glazen potje), kringloop (marmeren vaasje), overig privébezit. Beeld JA | vtwonen 11-2019 | styling Kim van Rossenberg  | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld JA | vtwonen 11-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Beeld je een ijskoude, winterse ochtend in. Eentje waarop je uit bed stapt zonder koude voeten te krijgen. Hoera voor vloerverwarming! Maar welke vloeren zijn hier nou geschikt voor? We verklappen alvast dat lang niet alle soorten tegen de warmte en het vocht kunnen. De vloeren waaronder het wél mogelijk is, zetten we – inclusief de gemiddelde kosten en aandachtspunten – op een rij. Doe er je voordeel mee!

Lees verder onder de advertentie

Op welke vloeren is vloerverwarming mogelijk?

Achter – of moeten we zeggen onder – vloerverwarming gaat heel wat schuil. Het is dan ook lang niet onder elke vloersoort mogelijk, maar met de juiste voorkennis ben je al een eind op weg. Of die verwarming mogelijk is, heeft vooral te maken met de warmteweerstand van de vloer. Hoe meer warmte de vloer doorlaat, hoe makkelijker het is om verwarming eronder te plaatsen. Zo bereikt de warmte jouw voeten en ontstaat er geen vochtophoping onder de vloer. Ligt in jouw (toekomstige) huis één van onderstaande vloeren? Dan komt die vloerverwarming al een stapje dichterbij.

  • Mensen met een stenen of betonnen vloer in huis, hebben vaker last van koude voeten. Doordat de warmte goed wordt geleid, is deze vloersoort gelukkig zeer goed te combineren met vloerverwarming.
  • Een PVC vloer is ook een populaire soort om vloerverwarming onder te plaatsen. Doordat de planken van een PVC vloer erg dun zijn, laten ze warmte goed door. Op enkele uitzonderingen na, zijn bijna alle PVC vloeren geschikt voor vloerverwarming.
  • Ook laminaat is in veel gevallen geschikt voor vloerverwarming, maar hierbij moet je wel goed naar de dikte kijken. Hoe dunner de plank, hoe beter de warmte van je verwarming wordt doorgelaten. Vaak staat op de verpakking van laminaatplanken of er vloerverwarming onder kan. Goed opletten bij aanschaf dus!
  • Tapijt combineert in sommige gevallen ook goed met vloerverwarming, maar het mag niet te dik zijn. Een tapijtvloer met ondervloer is niet handig wanneer je warmere voeten wilt.
  • Heb je een huis met een houten vloer? Lange tijd werd gedacht dat vloerverwarming dan niet mogelijk was, maar niets blijkt minder waar. Met de juiste aanpassingen en kennis kan het namelijk prima. Weten hoe? We schreven er eerder een artikel over.

LEES HIER
Wil je vloerverwarming én een houten vloer? Zo kan het

Lees verder onder de advertentie

Hier moet je op letten

Zoals je hierboven al las, is het vooral belangrijk om te kijken naar de isolatiewaarde van je vloer. Laat de vloersoort te weinig warmte door, dan heeft verwarming weinig zin. Het is zonde van de aanleg en je bent er onnodige kosten aan kwijt. Ook is soms een pomp om de warmte te verdelen nodig. Dit is vooral afhankelijk van de oppervlakte van je vloer. Heb je een klein huis? Dan is de CV-ketel wellicht voldoende. Heb je een groot huis? Dan kan die extra pomp nodig zijn. Je kunt de verdeler plaatsen onder bijvoorbeeld de trap of in de meterkast. Zo’n pomp kost wat extra, maar levert uiteindelijk wel de fijnste warmte in het hele huis op.

Dit zijn de gemiddelde kosten voor het aanleggen van vloeverwarming

Voordat je vloerverwarming laat aanleggen, wil je waarschijnlijk een beeld hebben van de kosten. Hierbij is het belangrijk om twee soorten vloerverwarming te onderscheiden: kies je ervoor om de verwarming als bijverwarming te gebruiken of laat je ‘m infrezen? Bij de laatste optie kun je uitgaan van zo’n 35 tot 40 per vierkante meter. Gebruik je de verwarming enkel als bijverwarming? Dan mag je er per vierkante meter zo’n 5 van aftrekken. Hoe groter de oppervlakte van je huis, hoe lager de kosten in verhouding zullen worden. Het is een flinke investering, maar wel een die je heel wat winters warme voeten oplevert.

LEES OOK
Zo fijn is elektrische vloerverwarming in de badkamer

Lees verder onder de advertentie

Bron: vtwonen 11-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans