Wat is wijsheid: eerst de keuken plaatsen of eerst de vloer leggen?

beeld vtwonen Beeld vtwonen 09-2016 | styling Moniek Visser | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 09-2016 | styling Moniek Visser | fotografie Sjoerd Eickmans

Slopen, zagen, stucen, boren: je gaat je huis (ver)bouwen en daar komt veel bij kijken. De volgorde van werkzaamheden is bij de verbouwing van een huis heel belangrijk, zodat er niet onnodig stappen worden vergeten of overgeslagen, met veel stress als gevolg. Een veelgestelde vraag onder klussers: plaats je eerst de keuken of leg je eerst de vloer?

Lees verder onder de advertentie

Vloer of keuken?

Het antwoord is simpel: beide is mogelijk. Vaak is dit afhankelijk van welke vloer er gelegd wordt. Een gips- of tegelvloer kan gelegd worden voordat de keuken geplaatst wordt. Dit geldt ook voor een verlijmde ofwel een PVC-vloer. Je kunt de verlijmde PVC-vloer onder de keuken namelijk doorleggen.

In andere gevallen is het aan te raden om altijd éérst de keuken te plaatsen. De reden hiervoor: een keuken verplaats je niet meer. Het is dus zonde om een PVC-vloer onder de keuken te leggen omdat dit verspilde vierkante meters zijn die je nooit meer terugziet. Kies je voor een zwevende vloer, bijvoorbeeld een PVC-vloer met kliksysteem, dan wordt ook eerst de keuken als eerste geplaatst en daarna pas de vloer. Goed om te weten: een vrijstaande koelkast of oven kan wel op de zwevende vloer geplaatst worden.

Nog een tip: kies eerst je keuken uit en dan pas de vloer. De keuken is een grote uitgave en belangrijker voor het eindresultaat. Een vloer vinden die mooi aansluit op je nieuwe keuken is makkelijker dan andersom.

Lees verder onder de advertentie

De hoogte van de vloer

Geef bij de keukenleverancier aan wat de totale hoogte wordt van de vloer, dus van de ondervloer en vloer samen. Laat vervolgens de keukenplint op die hoogte zagen. Zo kan na het leggen van de vloer de keukenplint er makkelijk opgezet worden. Als je de keuken óp de laminaatvloer plaatst, heb je geen recht meer op de fabrieksgarantie. Omdat de vloer niet gelegd is volgens de legvoorschriften en omdat de vloer niet meer vrij kan bewegen (de vloer moet nog kunnen uitzetten en krimpen) is er geen mogelijkheid meer op garantie. De keuken op de vloer zetten kan ervoor zorgen dat je schade brengt aan de vloer.

Een zwevende vloer wordt altijd gelegd tot 10 millimeter van de stelpoten van de keuken waarna de keukenplint geplaatst kan worden. Voordeel is dat de kans op schade aan de vloer bij het installeren van de keuken voorkomen wordt en bij lekkage of aanschaf van een nieuwe vloer is deze makkelijker te vervangen.

Een kookeiland wordt geplaatst voordat de vloer gelegd wordt

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld vtwonen 06-2015 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Jansje Klazinga
Beeld vtwonen 06-2015 | styling Frans Uyterlinde | fotografie Jansje Klazinga

Vloer leggen bij kookeiland

Een kookeiland weegt te zwaar voor een zwevende dekvloer zoals laminaat, lamelparket of een PVC-vloer met kliksysteem. Ook een kookeiland wordt geplaatst voordat de vloer gelegd wordt. Hier zijn de zijkanten een extra uitdaging. Deze kunnen direct geplaatst worden als er rekening gehouden wordt met de dikte van de vloer.

Een andere optie is dat deze tot de grond geplaatst wordt en daarna wordt afgewerkt met een plakplint. Als de zijwanden geplaatst worden met een ruimte voor de vloer, kunnen de planken er mooi onderdoor gelegd worden. De stelpoten van het kookeiland worden hetzelfde afgewerkt als de keuken.

Lees verder onder de advertentie

Hoe zit dat met open keukens?

In veel nieuwe huizen zie je open keukens terug. Hierbij wordt vaak een tegelvloer gelegd met aangrenzend een houten vloer. Regel is dat de tegelvloer eerst gelegd wordt. Dan vaak gevolgd door het plaatsten van de keuken en daarna pas de houten vloer. Het is makkelijker de aansluiting met een tegelvloer te maken dan andersom. Belangrijk is wel dat je de totale hoogte van de vloer, inclusief lijmlaag of ondervloer, van tevoren weet zodat deze op dezelfde hoogte uitkomt als de houten vloer die later gelegd wordt.