Vocht in de muur: wat te doen en wat juist niet

beeld vtwonen Beeld

Een veel voorkomend probleem bij oudere huizen is vocht in de muren. Het geeft opvallende, gele vlekken die steeds groter en donkerder worden. En als je er niks aan doet, dan is schimmel het resultaat. Dit moet je doen én laten als je vocht in de muur hebt.

Lees verder onder de advertentie

Optrekkend vocht

Heb je boven de muurplinten vochtige vlekken die vooral in de hoeken steeds meer omhoog komen? Dan is de kans groot dat dit grondwater is dat zijn weg omhoog zoekt via jouw muren. Het oorzaak zit ‘m vaak in de waterkering. Heb je die niet of is het kapot, dan krijgt het grondwater vrij spel en trekt het vocht in je muren.

Het resultaat is een muur vol gele of bruine vlekken en afbladderend behang en schilderwerk. Vochtige muren brengen vaak ook een muffe geur mee.

Muren opvullen

Alleen de muur afkrabben en opnieuw schilderen of behangen is zinloos bij vochtproblemen: het probleem zal terugkomen en dan is al je werk voor niets geweest. Wacht daarom niet te lang met actie, want baksteen verpulvert na een lange blootstelling aan vocht. Laat de muur opvullen met vochtwerend middel, zodat het grondwater niet meer omhoog kan komen. Het is een klus die nauwkeurig moet gebeuren, dus laat dit over aan een specialist.

Lees verder onder de advertentie

Doorslaand vocht

Als je witte, steenachtige plekken op de buitenmuur hebt, dan is de kans groot dat je last hebt van doorslaand vocht. Vooral bij oude huizen en gebouwen komt dit veel voor. De reden dat het vocht door de gevel komt, is omdat de gevelbekleding poreus geworden is.

Bij doorslaand vocht is het belangrijk dat je de muren professioneel laat behandelen. Vaak moeten de muren geïmpregneerd worden met een onzichtbare coating of moet de hele gevel opnieuw bekleed worden.

Condensatievocht

Geen vocht in de muur maar last van druppels die van je ramen naar beneden lopen, een klam gevoel als je een bepaalde ruimte inloopt of een badkamer die maar vochtig blijft? Het zijn tekenen dat het slecht gesteld is met de isolatie én ventilatie van je woning of een bepaalde ruimte.

Lees verder onder de advertentie

In de badkamer is het belangrijk dat je gebruik maakt van mechanische ventilatie en in de slaapkamer is luchten belangrijk.

Schimmel

Een vochtige, warme omgeving is voor schimmels perfect om lekker te groeien. Vooral zwarte schimmel houdt van vochtige muren, waardoor deze vaak in badkamers voorkomt. Maak deze schimmel niet schoon met een droge doek, maar altijd met een natte. Zo voorkom je dat de sporen van de schimmel in je luchtwegen terechtkomen.

Bron: beeld: vtwonen tegelcollectie | styling Fietje Bruijn, fotografie Dennis Brandsma

Lees verder onder de advertentie