WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vloerbehandeling: de finishing touch

Een houten vloer kun je op veel manieren afwerken. Maar welke vloerbehandeling geeft nu welk effect? En hoe zit het met het onderhoud?

naturel slaapkamer hangstoel

Olie en zeep

Olie versterkt de structuur en kleur van het hout, zodat je de natuurlijke uitstraling zo veel mogelijk behoudt. Het onbehandelde hout wordt verzadigd met olie. Je kunt kiezen voor verschillende pigmenten voor bijvoorbeeld een witte of grijze gloed.

Zo’n basis vloerbehandeling kun je heel goed zelf doen. Normaal onderhoud bestaat uit stofzuigen en wekelijks vochtig reinigen met speciale vloerzeep. Bij slijtage wordt een intensieve reiniger gebruikt die vuil en oude zeepresten verwijdert. Daarna wordt onderhouds-olie aangebracht die de oorspronkelijke olielaag in de vloer herstelt. Er wordt aangeraden deze reiniger eens per halfjaar te gebruiken. Voordeel en tevens nadeel: olie is een gemakkelijk bij te werken vloerafwerking, maar je moet dat dus wel geregeld doen.

Hardwax-olie

Hardwax-olie is een product dat zowel olie als wax bevat. Het product wordt aangebracht in twee lagen. De eerste laag impregneert het hout, de tweede laag blijft op het houtoppervlak liggen en beschermt deze. In plaats van de eerste laag hardwax-olie kan een kleurolie worden gebruikt, deze is verkrijgbaar in verschillende natuurlijke houttinten.

Hardwax-olie is een blanke afwerking die net als olie en zeep de natuurlijke uitstraling van het hout behoudt, maar geeft wat meer glans aan de vloer. De tweede laag hardwax-olie zorgt voor een extra slijtlaag, dus biedt wat meer bescherming dan een afwerking met olie en zeep. Bij slijtage van de tweede laag zie je dat door glansafname. Je kunt de vloer in dat geval ook plaatselijk bijwerken met de speciale onderhoudsproducten.

Hardwax-olie is een zachte vloerafwerking, wat betekent dat het onderhoud vrij intensief is. Aangeraden wordt wekelijks te dweilen met een multicleaner en maandelijks een speciaal onderhoudsproduct te gebruiken om de oppervlakte-bescherming in stand te houden.

LEES OOK
Houten vloer wit verven

Lak

Acryllak is een oplosmiddelvrij en snel drogend product. Het is totaal naturel ten opzichte van de ondergrond. De natuurlijke kleur van het hout verandert dus niet door de afwerking, wel door vergeling van het hout zelf. Gemakkelijk zelf aan te brengen, al dan niet in combinatie met een gekleurde grondlak. Waar lak voorheen vaak een glanzend oppervlak had, is het tegenwoordig in matte uitvoeringen verkrijgbaar die in naturelle uitstraling niet onderdoen voor een afwerking met olie of hardwax-olie.

Lak is een slijtvaste en onderhoudsarme vloerafwerking. Duurder, maar dus ook duurzamer dan eerder genoemde afwerkingen; lak heeft een minimale gebruiksduur van vijf jaar. Aanbevolen wordt om wekelijks te dweilen met een speciaal onderhoudsproduct dat kleine krasjes opvult en de toplaag intact houdt. Verder is er geen onderhoud nodig. Nadeel van lak is dat deze afwerking niet plaatselijk is bij te werken, dus mocht er na verloop van (veel) tijd slijtage optreden, dan moet de vloer helemaal geschuurd en opnieuw gelakt worden.

Idee: welke afwerking je ook kiest, stofzuigen is altijd een goed idee. Los vuil is namelijk de grootste vijand van je vloer. Daarom is een goede deurmat of zogenoemde schoonloopmat ook aan te raden.

LEES OOK
Dit zijn de meest gebruikte houtsoorten en hun effect

Altijd schuren

Waarom? De ‘poriën’ van de vloer moeten open staan voor de vloerbehandeling om de bewerkingsmiddelen goed op te nemen. De vloer moet daarna stof-, vuil- en vetvrij zijn. Hoe? Met een bandschuurmachine met korrel 100/120 en als laatste korrel 80. Schuur de vloerranden met een kantenschuurder. Let erop dat je geen banen gaat zien, en laat de machine niet te lang op één plek staan om kuilen te voorkomen.

nog meer: vtverbouwen