WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Wil je een aanbouw? Hier moet je op letten

Je kunt van van alles in en aan huis bouwen… een veranda, serre, dakkapel of een aanbouw. Welke mogelijkheden zijn er? Hoe pak je dat aan? En hoe zit het met vergunningen?

aanbouw

Vind je je huiskamer te klein of wil je een grotere keuken? Met een aanbouw creëer je relatief makkelijk extra leefruimte. Je moet dan natuurlijk wel een deel van je tuin opofferen, maar zelfs als je maar een klein stukje aanbouwt, levert dat al veel meer licht en lucht op. Ook qua investering is het de moeite waard, want de waarde van je huis stijgt er alleen maar door.

Een aanbouw realiseren

Een aanbouw is een flinke klus en vereist wel wat bouwkennis, dus kun je dit beter door een aannemer laten uitvoeren. De aanbouw kan ter plaatse worden gerealiseerd, maar er zijn ook bedrijven die de hele aanbouw in de werkplaats maken en dan kant-en-klaar aanleveren. Meestal worden de muren pas doorgebroken als de aanbouw helemaal klaar is, zodat het huis zo kort mogelijk open staat.

Een serre

Een andere mogelijkheid om je huis te vergroten, is een serre bouwen. In tegenstelling tot een aanbouw, die meestal voor uitbreiding van de leefruimte zorgt, is een serre een opzichzelfstaande ruimte. Een serre is vooral bedoeld om binnen een buitengevoel te creëren en bestaat daarom grotendeels uit glas. Een serre wordt bijna altijd kant-en-klaar aangeleverd.

Waar moet je op letten?

  • Zorg ervoor dat de aanbouw goed past bij het uiterlijk van het huis en het een mooi geheel wordt. Gebruik óf precies dezelfde materialen en kleuren als het huis óf juist heel contrasterende. Denk in dat laatste geval bijvoorbeeld aan een houten aanbouw bij een stenen huis. Dat is vaak sfeervol en is makkelijker te realiseren dan precies dezelfde stenen vinden en dezelfde voegen toepassen.
  • Een architect raadplegen over de bouw kan een goede investering zijn; hij of zij haalt meer uit de mogelijkheden dan je zelf misschien zou bedenken.
  • Bepaal of er een fundering nodig is. Kies je voor hout (houtskeletbouw), dan is dat niet altijd nodig. Bij een stenen aanbouw is het wel verstandig om deze op een stevige fundering te zetten om scheuren te voorkomen. Hierdoor lopen de kosten wel op.
  • Houd er rekening mee dat je in huis ook nog het nodige zult moeten aanpassen. Wat doe je met de muren en het plafond? Hoe heel je de vloer aan? En hoe ga je de nieuwe ruimte indelen? Denk ook aan elektra; waar moeten stopcontacten komen?
  • Nog meer licht creëer je door een lichtstraat of lichtkoepel in het dak van de uitbouw te plaatsen. Ook kun je meteen zonnepanelen installeren.

Kosten

Reken voor een kleine aanbouw mét fundering grofweg op zo’n € 20.000,-. Een handige rekentool vind je op: www.verbouwkosten.com/verbouwtool of op www.deaanbouwexpert.nl/aanbouw-berekenen.

Vergunning nodig?

Een aanbouw tot maximaal 4 meter diep en 5 meter hoog mag je zonder vergunning realiseren aan de achterkant van je woning. Behalve als er sprake is van een monument, dan heb je wel een vergunning nodig. In sommige gemeentes gelden andere regels (welstandscommissie, beschermd dorpsgezicht), dus check altijd bij je gemeente wat wel en niet is toegestaan.

Shop moois voor in huis…

nog meer: vtverbouwen