WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Gipsplaten schilderen in 4 stappen

Gipsplaten worden vaak gebruikt om wanden en plafonds snel en strak af te werken. Wil je de gipsplaten daarna in een mooie tint schilderen? Dan is het goed om te weten waar je op moet letten. Zo heb je voorstrijk nodig, wat voor verf je ook kiest. En als je onbewerkte gipsplaten hebt, moet je de openstaande naden eerst dichtkitten. Ontdek waar je nog meer rekening mee moet houden.

roze muur geverfd
Muurverf kleur Very Well Red, Pure Flat Emulsion, 2,5 liter € 61,75 (paintandpaperlibrary.com). Ronde hocker in verschillende maten en stoffen vanaf € 510,- (keijserenco.nl). Kop-en-schotel € 30,-, theelepel € 11,- (paviljoennoord.com). Mangohouten ladekast, 145x91x45 cm (lxhxd) € 1300,- (made.com). Bruine vaas € 29,50 (polspotten.com). Witte mok € 34,95, wierookhouder € 29,95 (letoile.store). Roze kaars XL € 39,99 witte vierkante schotel € 29,99, bruine ijzeren pot met oor € 22,99 (zarahome.com). Grijze keramieken kandelaar € 12,99 (hm.com). Drieluikspiegel € 225,- (nordal.eu). Sieradenboxen € 31,- (bungalow.dk). Overig privébezit.

Gipsplaten schilderen of stuken?

Misschien heb je je weleens afgevraagd wat beter is voor gipsplaten: een lik verf of stucwerk. Om dit prangende vraagstuk maar meteen te beantwoorden: het kan allebei! Een laag stucwerk kun je zowel glad als ruw opspuiten op de gipsplaten. Vervolgens kun je dit dit stucwerk ook schilderen om de gipsplaten extra te beschermen tegen vlekken. Een gestucte muur verven doe je zo. Maar gipsplaten zijn ook heel geschikt om direct te verven. 

Een must voor gipsplaten: voorstrijk en latexverf

Gipsplaten verven of stuken zonder voorstrijken is een no-go. Een gipsplaat is gemaakt van enorm zuigend materiaal, dus als je dit niet voorstrijkt wordt de laag stuc of verf door de plaat opgezogen. Dat is zonde van het materiaal en slecht voor de dekking van de kleur. Gebruik hiervoor een voorstrijkmiddel voor latexverf. Waarom voor latexverf? Gipsplaten kun je het beste verven met deze soort muurverf. Latex vormt een waterdichte laag over de gipsplaten, zodat je vuil en vlekken gemakkelijk kunt schoonmaken en de verf intact blijft. Bovendien is latexverf verkrijgbaar in duizenden kleuren: zo zit er altijd wat voor je tussen. Zitten er gipsplaten in de badkamer? Gebruik dan speciale schimmelwerende badkamerverf. Als je twijfelt over welke kleur je moet gebruiken, lees dan deze vijf praktische tips die je helpen bij het kiezen van een kleur.

Gipsplaten schilderen in 4 stappen

De gipswand of het plafond met gipsplaten schilderen doe je in deze drie stappen.

Stap 1 – Het juiste materiaal in huis halen

Scoor eerst deze spullen bij de bouwmarkt:

Stap 2 – De ruimte en gipsplaten voorbereiden

Waar je ook werkt, je wilt geen kliederboel op de grond. Rol daarom de stucloper langs de plek waar je werkt en knip deze indien nodig op maat. Schakel ook alvast de stroom uit in de ruimte. Ga je aan de slag met een gipswand? Haal alles van de muur, zowel decoratie als stopcontactfrontjes. Plak daarna alles wat je niet wilt schilderen af met schilderstape. Ga je onbewerkte gipsplaten schilderen waar je de naden of schroefgaten nog ziet? Gebruik dan de gipsplaatvuller en een plamuurmes om deze gaten zorgvuldig te vullen. Zo weet je zeker dat de gipsplaten een egale kleur krijgen, zonder reliëf. Is dit opgedroogd, pak dan het schuurpapier met korrel 160. Schuur alle oneffen plekken op de gipsplaten goed op. Maak de gipsplaten vervolgens stof- en vetvrij met een emmer lauwwarm water, een pluisvrije doek en wat afwasmiddel.

Stap 3 – De gipsplaten voorstrijken

Tijd om de gipsplaten in de voorstrijk te zetten. Begin met de randen en breng het voorstrijkmiddel aan met een kwast of kleine roller. Voor de grote stukken gebruik je de roller met telescopische steel. Breng het middel aan in gelijke banen van beneden naar boven. Eén laag voorstrijk op de gipsplaten is genoeg. Laat daarna de muur goed drogen, volgens de tijd die op de verpakking staat. Meestal is dat zo’n 12 uur.

Stap 4 – De gipsplaten verven

Als de voorstrijk is opgedroogd kun je beginnen met de latexverf. Begin weer met de randen en hoeken met een kleine kwast of roller. Gebruik niet te veel in één keer om klodders verf en druppels te voorkomen. Verf randen en hoeken van ongeveer vijf centimeter. Daarna begin je met de grote stukken van de gipsplaten. Hiervoor gebruik je een grote roller op een telescopische steel. Rol in denkbeeldige vierkanten van 1 vierkante meter in banen van boven naar beneden en links naar rechts. Verbind daarna alle vierkanten door nog een keer van boven naar beneden te rollen. Zorg dat je de hele laag in een keer afwerkt, om kleurverschil te voorkomen. Ben je klaar? Laat de gipsplaten goed drogen en begin daarna aan de tweede laag. Als ook die laag is opgedroogd zijn de gipsplaten klaar en kun je alle wanddecoratie en stopcontacten weer bevestigen. En dan… genieten van die vers geschilderde gipsplaten in je favoriete kleur.

Met deze kennis over gipsplaten schilderen op zak kun je zo aan de slag. Wil je extra ruimte creëren in huis? Daar zijn deze platen perfect voor. Zo plaats je een gipswand.

De wand stylen…

nog meer: vtverbouwen