WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Gestucte muur verven? Met deze 4 stappen zorg je voor een strak resultaat

Je kunt een glad of grof gestucte muur prima een kleurtje geven. Om oneffenheden te voorkomen is het goed om op een aantal zaken te letten. Zo wordt de afgewerkte muur strakker dan strak en komt de nieuwe kleur perfect uit de verf. Ontdek welke materialen en verf je nodig hebt, hoe je de muur voorbereid, het schilderen aanpakt en waar je na het verven op moet letten. 

woonkamer inspiratie grijs zwarte meubels
Op de wanden krijtverf Old Flax van Pure & Original, 1 liter € 40,75 (pure-original.nl). Wollen vloerkleed Soft Peas van Hay, 240×170 cm € 719,- (vtwonen.nl). Zwarte stoel met rotan rugleuning en stoffen zitting € 756,-, zwarte schaal Riva geribbeld glas, 25,5×13 cm (Øxh) € 39,95, zwarte vaas Riva geribbeld glas 12×36,5 cm (Øxh) € 49,95 (nordal.eu) Hanglamp Drop Chandelier, oxidized € 1099,-, lichtgrijze vaas Submarine, big € 349,- (101cph.com). Wandpaneel van betonstuc € 600,-, sidetable van betonstuc € 1749,- (lanena-home.com). Vaas vooraan op sidetable € 96,95, gebreide plaid Pien, 130×170 cm € 69,95, servies op tafel van HK Living vanaf € 6,95 (loftloft.nl). Ronde opbergpot met deksel € 15,99, vierkant kussen grijs 50×50 cm € 35,99 (zarahome.com). Kunstwerk op sidetable prijs op aanvraag (dailypat.com). Staande lamp JWDA € 1499,95, 3-zitsbank Offset € 3695,-, losse hoes voor Offset 3-zitsbank € 1109,95 (menuspace.com). Kussen Cargo, 45×60 cm € 79,-, salontafel zwart marmer € 1745,- (homestede.nl). Glazen bol kwal € 29,95, grijze houten eetkamerstoel met gevlochten zitting FDB Møbler vanaf € 649,- (letoile.store). Eettafel op maat gemaakt, prijs op aanvraag (com-anders.nl). Zwarte eetkamerstoel Afternoon vanaf € 319,95 (goeds.nl). Linnen gordijnen prijs op aanvraag (bymolle.com).

Houd een strakke muur strak én schoon

Een egaal afgewerkte muur is een lust voor het oog. Een grof of glad gestucte muur of plafond is op zichzelf al strak en als je deze ‘naturel’ wilt houden, is dat zeker een optie. Twijfel je of je een gestucte muur moet verven of behangen? Doen! Hiermee maak je de gestucte muur niet alleen nog smaakvoller, het zorgt ook voor een handige beschermlaag waardoor je vlekken makkelijker schoonmaakt. Een win-winsituatie dus! Voor behang is het belangrijk dat de ondergrond redelijk strak is. Een verflaag kun je op zowel een grof als een glad gestucte muur aanbrengen. Afhankelijk van de ondergrond van de muur ziet de voorbereiding voor het verven van de gestucte muur er anders uit. Bedenk ook alvast goed hoe je de muur wilt verven. Ontdek verschillende snelle verfideeën. 

1. De tools om een gestucte muur mee te verven

Voordat je aan de slag gaat moet je in ieder geval het goede materiaal in huis halen. Dit heb je nodig om die gestucte muur in je favoriete kleur te schilderen: 

 • grote vachtroller
 • normale verfroller
 • telescopische steel
 • twee handkwasten
 • plamuurmes
 • emmer
 • niet-pluizende doek
 • fijn schuurpapier
 • schilderstape
 • ontvetter
 • muurvuller (voor eventuele gaatjes)
 • afdekfolie. Is de muur nieuw gestuct en nog niet voorzien van een extra laag verf? Koop
 • Bij een nieuw gestucte muur zonder verflaag: voorstrijkmiddel
 • Bij een poederige muur waar witte aanslag vanaf komt: fixeermiddel
 • Verf 

Door de juiste materialen te gebruiken blijft de muur langer mooi en geniet je elke dag weer van die zorgvuldig gekozen kleur.

2. De muur voorbereiden en schoonmaken

Voordat je aan de slag gaat is het verstandig de muur licht op te schuren met fijn schuurpapier. Zeker bij een muur die nieuw is gestuct, kunnen er nog korrels op de muur zitten. Deze korrels kunnen samen met de verf van de muur af vallen, waardoor je lelijke plekken overhoudt. Als je alle ruwe plekken hebt weggeschuurd, ga met een stoffer over de muur om hem stofvrij te maken. Daarna moet je de gestucte muur schoonmaken vóór het verven. Dit doe je met een emmer water met sop of ontvetter en een pluisvrije doek. Zo zorg je er uiteindelijk voor dat de verf goed hecht en niet gaat bladderen. Kom je krassen, deuken of andere beschadigingen tegen in de muur? Vul deze op met een muurvuller en plamuurmes. Plak daarna alles wat je niet wilt schilderen af met schilderstape en bedek de vloer met afdekfolie. Gebruik een speciale vlekkenspray als er hardnekkige vlekken op de muur zitten. Deze spray bedekt vlekken en schilder je makkelijk over.

3. De gestucte muur voorstrijken

Als het een nieuw gestucte muur is die je wilt verven, kun je hier het beste eerst een laag voorstrijk op aanbrengen. Net gestucte muren hebben namelijk een zuigende werking en nemen gelijk vocht op. Voorstrijk voorkomt dat de verf wordt opgezogen en daardoor niet goed dekt. Voorstrijk breng je aan met een roller in gelijke banen van beneden naar boven. Eén laag voorstrijk is voldoende. Is de muur nog steeds stoffig of gruizig? Breng dan een laag voorstrijk fixeermiddel aan. De voorstrijk moet je gemiddeld zo’n twaalf uur laten drogen. Zit er al een oude verflaag op de muur? Dan kun je de gestucte muur verven zonder voorstrijk. 

Als het een nieuw gestucte muur is die je wilt verven, kun je hier het beste eerst een laag

voorstrijk op aanbrengen.

oudroze interieur
Goudkleurige tafel, 100×75 cm (Øxh) € 2212,50, kleine goudkleurige tafel, 61×76 cm (Øxh) € 525,- (polspotten.nl). Stoffen stoel met goudkleurige poot € 1250,- (mobilia.nl). Blauwe tafelloper € 43,-, roze linnen servet € 9,- (libecohomestores.eu). Glazen kruk € 1115,-, blauwe porseleinen borden per stuk € 43,71, pastelkleurige bekers € 32,75 (badenbaden.nl). Divers Wonki Ware servies met dessin in pastel en poedertint vanaf € 19,-, rechthoekige schaal € 14,- (couleurlocale.eu). Goudkleurig slabestek in bloemvorm € 12,99, goudkleurig bestek per couvert € 9,99, roze vaas met goudkleurige rand € 19,99, stolp met goudkleurige voet € 19,99, goudkleurig blad prijs op aanvraag (hm.com). Kop en schotel in wit met goud € 5,99, goudkleurig peper-en-zoutstel € 22,99 (zarahome.com). Goudkleurige siervorm € 36,-, servetring € 5,95 (loods5.nl).

4. Aan de slag met de verf

Is de wand schoon en voorgestreken? Dan is het tijd om de gestucte muur te schilderen in de door jou gekozen kleur. Begin met een kwast bij de randen, hoeken en – als ze er zitten – rond de stopcontacten met een baan van ongeveer 5 centimeter. Klaar? Dan is het tijd voor het grove geschut met de verfroller met telescoopsteel. Zo verf je makkelijk ook de hoogste delen van de muur. Rol de roller door de verf. Zorg dat het regelmatig over de roller wordt verdeeld en niet druipt. Begin daarna in vierkanten van ongeveer 1 m2 en verf in banen van links naar rechts en daarna van boven naar beneden. Zorg dat de banen elkaar goed overlappen zodat je geen strepen krijgt. Daarna verbind je alle geschilderde vierkanten met elkaar door nog een keer van boven naar beneden te rollen. Als je de hele muur hebt gedaan, bepaal dan of je een tweede laag verf nodig hebt. Een tweede laag heb je nodig als je de gestucte muur nog door de verf heen ziet. Is er geen tweede laag nodig? Haal dan de schilderstape weg. Zolang de muur nat is blijven er geen lijmresten achter en beschadig je de net geverfde muur niet. Wel een tweede laag nodig? Laat de muur eerst goed opdrogen voordat je een nieuwe laag aanbrengt. 

Na het verven van de gestucte muur klaar voor de volgende stap? Er is nog nooit een wand minder leuk geworden van een mooi schilderij, ornament of ander stijlvol item. Inspiratie nodig? Dit zijn wanddecoratie-sets die perfect bij elkaar matchen.

Sfeervolle kleuren voor op de wand…

nog meer: vtverbouwen