WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De muur glad maken in 7 makkelijke stappen

Als je uitgekeken bent op grove muren heb je mazzel. Een granol, bakstenen, betonnen of structuurmuur glad maken is namelijk een makkelijke klus om zelf te doen. Je hebt er niet veel voor nodig en als je de tijd neemt om zorgvuldig te werken, heb je al snel een strak eindresultaat. En dat zonder te stuken! In zeven handige stappen creëer je die stijlvolle strakke look die past in elke woonstijl. 

fauteuil wit

De muur glad maken zonder stuken 

Een muur met structuur mag zeker gezien worden. Spachtelputz, een soort pleisterwerk met korrels, wordt al jaren gebruik om de wand extra op te laten vallen. Een mooie ruwe muur is authentiek en zorgt voor een stoer karakter. Houd je toch meer van een strakke moderne uitstraling  of is de muur beschadigd en wil je deze weer feilloos hebben? Een muur met structuur glad maken zonder stuken doe je binnen een handomdraai. Hiervoor gebruik je speciale egalisatiepasta die je met een roller op de muur aanbrengt. Met een trekker verspreid je de pasta over de muur en maak je deze helemaal glad. Het is belangrijk dat je de juiste spullen in huis hebt, de muur goed voorbereidt en netjes te werkt gaat. Deze zeven stappen helpen je daarbij.

Stap 1 – Haal de goede tools in huis voor het glad maken van de muur

Voordat je aan de slag gaat heb je het een en ander nodig. Sommige gereedschappen of materialen heb je misschien al. Je scoort alles wat je nodig hebt in ieder geval zo bij de bouwmarkt. Verzamel de volgende spullen: 

Niks mag in de weg zitten: haal eerst alle

wanddecoratie weg

wandplanken wanddecoratie
Op wand krijtverf in kleur Courtly Rose, per liter € 39,25 (pure-original.nl). Op maat gemaakte zwevende eikenhouten wandplanken afgewerkt met olie, per meter 
€ 180,- (houthandelvansteen.nl). Op en om de bovenste plank: zwart keramieken 
vaas, prijs op aanvraag (vantil.nl). Dienblad € 59,- (kasstoor.nl). Marmeren vaas 
€ 79,- (homestede.nl). 3D-portret door Margo van Erkelens, prijs op aanvraag (margovanerkelens.com). Terra kunstobject van Maria Lenskjold, prijs op aanvraag (theodeto.com). Schildering op doek van Atelier de Rijk, prijs op aanvraag 
(tessaderijk.com). Op en om de middelste plank: schilderij van Maartje van den Noort, prijs op aanvraag (maartjevandennoort.nl). 3D-kunstwerk van Atelier de Rijk, prijs op aanvraag (tessaderijk.com). Geurkaarsen in zwarte pot, per stuk € 85,-, bruine vaas Wobbly Vase € 240,- (2222studio.com). Glazen vaas met geschulpte rand € 30,-
(nordal.eu). Houten bord € 130,- (homestede.nl). Marmeren kandelaar met zwart metalen accent € 35,- (brostecopenhagen.com). Zwarte keramieken vaas, prijs op aanvraag (vantil.nl). Op en om de onderste plank: Alabaster waxinelichthouder vanaf € 23,- (homestede.nl). Houten etagère € 163,- (kasstoor.nl). Terra kunstobject van Maria Lenskjold, prijs op aanvraag (theodeto.com). Grijs papieren wandobject, gouden papieren object, prijs op aanvraag (elsavisser.com). Grijsfluwelen box, set van 3
€ 125,- (nordal.eu). Eettafel € 990,- (www.mimiettoi.com). Hanglamp € 511,90 
(homestock.nl). Rode velours stoel € 649,- (kasstoor.com). Beschilderde eetkamerstoel van Atelier de Rijk, prijs op aanvraag (tessaderijk.com). Bruine wicker stoel 
€ 450,- (vantil.nl). Bruin porseleinen schaal € 55,-, bruine steengoed vaas € 48,- (brostecopenhagen.com). Glazen karaf € 100,- (paviljoennoord.com). Papieren kunstobject op tafel, prijs op aanvraag (elsavisser.com).

Stap 2 – Bereid de muur voor

Niets mag letterlijk in de weg zitten van een gladde muur. Haal daarom alle plinten, stopcontacten, wanddecoratie en overige uitsteeksels weg. Als je de stopcontacten hebt weggehaald, plak ze dan gelijk goed af met tape zodat er geen nattigheid in druipt. Leg ook alvast de afdekfolie op de grond en plak deze met tape vast aan de vloer. Maak daarna de muur schoon met wat water, afwasmiddel en een borstel, zodat al het stof en vuil weg is. Zo blijft het egalisatiemiddel goed zitten.

LEES OOK
Gestucte muur verven? Met deze 4 stappen zorg je voor een strak resultaat

Stap 3 – Vul eventuele gaten op

Om de muur zo glad mogelijk te maken, is het handig om eerst alle diepere beschadigingen, deuken en gaten op te vullen. Denk bijvoorbeeld aan oude boorgaten of butsen die in de loop der jaren zijn ontstaan. Gebruik hiervoor een muurvuller en plamuurmes. Spuit de muurvuller in het gat en strijk het glad met het plamuurmes. Zorg dat de muurvuller is opgedroogd voordat je naar stap vier gaat.

Stap 4 – Test de muur en zet alles klaar

Het is nog geen tijd om te rollen: eerst moet je weten wat voor muur je hebt. Neemt deze gelijk vocht op of is het een ‘droge’ muur? Dit test je door een beetje water op de wand aan te brengen met een doek. Als de muur het water gelijk opzuigt, heb je een zogenaamde zuigende ondergrond. Om te voorkomen dat de muur het egalisatiemiddel opzuigt moet je deze behandelen met een voorstrijkmiddel. Loopt het water gelijk naar beneden? Dan hoef je niets te doen. Is de muur stoffig of gruizig, zoals baksteen? Gebruik dan voorstrijk fixeermiddel. Als je last hebt van hardnekkige vlekken op de muur, gebruik dan speciale voorstrijk voor vlekken. Dit product isoleert de vlek, waardoor je er na het glad maken van de muur niks meer van ziet.

Stap 5 – Breng het egalisatiemiddel aan met een roller

Nu is het tijd om te beginnen met het glad maken van de muur. Pak de roller, rol een paar keer door het egalisatiemiddel en start aan de bovenkant van de muur. Begin met een klein deel van de muur, zo’n 2 m2. Rol rustig van boven naar beneden en daarna van links naar rechts, om het egalisatiemiddel egaal te verspreiden. 

Stap 6 – Strijk de muur glad

Heb je een mooi stuk ingerold? Begin dan onderaan de muur met strijken en werk langzaam naar boven tot je een glad resultaat hebt. Wacht niet te lang met strijken want het egalisatiemiddel droogt vaak al binnen 30 minuten. Dit proces van rollen en strijken herhaal je vervolgens, stukje bij beetje.

Stap 7 – Maak de muur extra glad

Laat de muur voordat je aan deze stap begint minimaal acht uur drogen. Als je de muur een, of meerdere, mooie kleuren wilt geven nadat je deze glad hebt gemaakt, kun je het beste een tweede laag egalisatiemiddel aanbrengen. Zo weet je zeker dat de muur glad genoeg is, voor een superstrak eindresultaat. Ben je klaar met het rollen, strijken en is de muur goed opgedroogd? Werk dan de hele muur af met het fijne schuurpapier door licht heen en weer te wrijven. Zo haal je eventuele strepen en andere oneffenheden netjes weg.

Tevreden over de gladde muur en toe aan de volgende stap? Met deze vier snelle en verrassende verfideeën geef je het huis zo een facelift.

Moois voor op de muur…

nog meer: vtverbouwen