WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Geld als water: wat kost een waterontharder?

Minder kalkaanslag, apparatuur die langer meegaat én een zachtere huid: zomaar een paar voordelen van een waterontharder. Het apparaat onttrekt calcium- en magnesiumdeeltjes zodat er zacht water overblijft. Klinkt goed toch? Maar wat kost zo’n waterontharder?

waterontharder
Red en blue kraan met verschillende functies: koud, heet, plat en bruisend water prijs op aanvraag (grohe.nl). Glazen met messing omhulsel van Nordal (vtwonen.nl). Theepot (nordal.eu).

Hoe werkt een waterontharder precies?

Hard water betekent dat er veel mineralen in je leidingwater zitten. Hoe hard leidingwater is, verschilt per gemeente en druk je uit in Duitse hardheid (dH). Hoe hoger dit getal, hoe harder je leidingwater is en hoe meer je last kunt hebben van kalkaanslag. Een waterontharder haalt het grootste deel van deze mineralen uit het leidingwater, waardoor je water zachter wordt. De gemiddelde waterhardheid ligt tussen de 6 dH en 16 dH. Benieuwd hoe hard het leidingwater in jouw gemeente is? Check het in deze tool.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Een waterontharder heeft diverse voordelen:

  • Minder kalkaanslag in je badkamer, gootstenen en wc waardoor je minder tijd en energie kwijt bent aan schoonmaken.
  • Je witgoedapparatuur gaat langer mee, doordat er minder kalkaanslag ontstaat. Ook heb je minder wasmiddel nodig.
  • Zacht water lijkt beter te zijn voor je huid. Met name eczeem en een gevoelige huid lijken erger te worden door hard water, omdat het je huid (nog) sneller uitdroogt.
  • Het is beter voor het milieu omdat je geen of minder agressieve schoonmaakmiddelen nodig hebt.

LEES OOK:
Badkamer schoonmaken? Zo doe je dat!

Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Dat klinkt natuurlijk allemaal fantastisch, maar er kleven ook nadelen aan een waterontharder:

  • Allereerst: het kost wat knaken. Als je kijkt naar de voordelen (minder kalkaanslag, betere huid, apparaten gaan langer mee, minder wasmiddel nodig) is dit een investering voor de lange termijn. Het duurt best een tijd voordat je je investering terugverdient. Ook moet het apparaat bij een afvoer geplaatst worden, zodat het zoute spoelwater naar de riolering geleid wordt en er is een verbinding met de waterleider nodig. Is dit er niet? Dan wordt de installatie ingewikkelder en (nog) duurder.
  • Een waterontharder moet je onderhouden en dat kost tijd en geld. Zo moet je ‘m goed afstellen, kapotte onderdelen (laten) vervangen en aangekoekt zout verwijderen. Ongeveer één keer in het jaar of in de twee jaar moet je een onderhoudsbeurt laten uitvoeren. Gemiddeld kost dit zo’n € 60 tot € 100 per keer (inclusief arbeid en btw). Moet je onderdelen laten vervangen of zout laten bijvullen, dan zal dit meer zijn.
  • Een waterontharder maakt geluid tijdens het schoonspoelen van de ionenwisselaar. Bij slimme waterontharders kun je instellen dat hij dit doet op een moment dat je er geen last van hebt (als je op je werk zit bijvoorbeeld). Maar dit kan niet bij alle ontharders en dus kan het zo zijn dat dit middenin de nacht gebeurt.

De gemiddelde prijs van een waterontharder

De gemiddelde prijs van een waterontharder varieert omdat het afhankelijk is van een aantal factoren. Zo zijn er drie type waterontharders: mechanische, elektrische en magnetische. Een mechanische waterontharder werkt op waterdruk, waardoor je geen kosten aan elektriciteit kwijt bent. Dit type waterontharder is ook in aanschaf goedkoper dan elektrische waterontharders die met slimme besturing werken.

Elektrische ontharders zijn vaak goedkoper in gebruik, doordat er minder zout en water verbruikt wordt en er geen onnodige spoelingen worden gedaan.

Magnetische waterontharders zijn het goedkoopst en vanaf enkele tientjes verkrijgbaar. De werking hiervan is nooit wetenschappelijk bewezen. Een mechanische waterontharder heb je al vanaf zo’n € 700, een elektrische vanaf € 900.

Ook kun je kiezen voor een onderhoudscontract. Vaak is dan de aanschaf en installatie goedkoper, maar betaal je geregeld voor onderhoud. Check goed de voorwaarden, kosten en wat er onder onderhoud valt en wat niet.

Tot slot heeft het volume van de waterontharder invloed op de prijs. Dit wordt berekend op basis van de grootte van je huishouden en het gemiddelde waterverbruik.

Met alle bovenstaande factoren inachtneming, betaalt een huishouden van vier personen met een gemiddeld waterverbruik voor een waterontharder gemiddeld zo’n € 1000 á € 2000 – inclusief plaatsing, exclusief btw.

LEES OOK:
Zo krijg je kalk uit de douche (ook de meest hardnekkige)

De beste waterontharder voor jouw situatie

Er zijn talloze fabrikanten, merken en soorten waterontharders. Wat voor jou de beste is, is afhankelijk van veel factoren. Wil je een elektrische of mechanische ontharder? Wil je een onthardingssysteem met of zonder zout? Hoeveel capaciteit heb je nodig? Wat is je verbruik? Hoeveel wil je eraan uitgeven?

Welke waterontharder het beste is, is daarom voor iedereen anders. Voor een goed advies kun je het beste hulp vragen van een professionele waterontharder-installateur. Hij of zij kijkt naar jouw specifieke situatie, doet een wateranalyse en kan je op maat informeren en adviseren.

nog meer: vtverbouwen