WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Douchekraan vervangen? Dat kun je prima zelf met dit stappenplan

Wanneer je de temperatuur van de douche niet meer goed kunt regelen of de kraan lang blijft nadruppelen na gebruik, dan is het hoog tijd om de douchekraan te vervangen. Dat klinkt misschien als een heel gedoe en veel abracadabra, maar het is makkelijker dan je denkt. Zeker met dit handige stappenplan.

douchekraan

Wanneer een douchekraan vervangen

Zonder een goedwerkende douchekraan wordt douchen een stuk minder ontspannen en verbruik je meer water dan nodig. Merk je dat het te lang duurt voordat je ideale temperatuur is bereikt of druppelt de kraan na het douchen nog lang na, dan weet je dat je richting bouwmarkt of badkamerwinkel moet. De meeste douches zijn inmiddels uitgerust met een thermostaatkraan, dus laten we daarvoor zien hoe je deze zelf kunt vervangen.

Een nieuwe douchekraan kiezen

Let bij de aanschaf van een douchekraan op een aantal zaken, want het is zonde om met de verkeerde thuis te komen of halverwege de klus te merken dat je toch net die andere kraan had moeten nemen. Een aantal tips:

  • Ga voor kwaliteit en kies een van de bekendere merken, anders zul je binnen een paar jaar weer aan de slag moeten.
  • Let goed op de hartafstand van de douchekraan, dit is de afstand tussen de middelpunten (het hart) van de twee aansluitingen die douchekranen hebben. Deze moet gelijk zijn aan de hartafstand van de nieuwe kraan, anders passen ze niet goed op elkaar. Er zijn twee maten: 12 en 15 cm.
  • Zit er tussen de aansluitingen een hartafstand van 12 cm, dan kun je een kraan met hartafstand van 15 cm wel bevestigen met een tussenstuk, een zogenaamde s-koppeling. Andersom is het niet mogelijk. Met zo’n s-koppeling heb je wel meer kans op lekkages, het beste is dus wel om precies dezelfde afstand te kiezen.

LEES OOK
Weinig m2 en toch maximaal ontspannen: inspiratie voor het inrichten van een kleine badkamer

Even over de s-koppeling

We hadden het er hierboven al even over: met behulp van een s-koppeling zorg je ervoor dat leidingen aansluiten op de douchekraan. Door de koppeling maakt de kraan verbinding met de muurplaat. De koppeling heeft uiteraard de vorm van een S en heeft aan beide kanten een buitenschroefdraad. Door de vorm kan de kraan altijd in de juiste positie gedraaid worden, zodat ie uiteindelijk perfect past. Na het vervangen van de douchekraan zie je trouwens niets meer van de s-koppeling omdat deze wordt afgedekt met een rozet.

In 7 stappen een douchekraan vervangen

  1. Kies de juiste maat. We hadden het er hierboven al over: meet goed de afstand tussen de twee leidingen in de muur op. Deze hartafstand kan bij een douchekraan 12 of 15 cm zijn.
  2. Sluit eerst het water af voordat je aan deze klus begint, dit voorkomt een heel waterballet. Het gaat om de hoofdkraan en eventueel een boilerkraan. De hoofdkraan zit meestal voor de watermeter. Daarna zet je de kranen van de douche open en wacht je tot er niets meer uitkomt.
  3. Voordat de nieuwe kraan gemonteerd wordt, moet eerst de oude verwijderd worden. Dit kun je doen door de rozetten aan beide kanten los te draaien. Hierachter vind je de s-koppelingen en deze draai je ook los.
  4. Let goed op hoe de oude kraan is opgehangen, want dan kun je afkijken hoe je het moet aanpakken. Het aansluiten lukt vaak niet met een rechte koppeling, vandaar dat de s-koppeling zo handig is en ideaal om de kraan horizontaal en waterpas op de muur te krijgen. Wikkel voor het plaatsen van de de s-koppelingen wat teflon tape (twee tot drie keer omwikkelen) aan een kant en draai deze zijde dan in de waterleiding met verstelbare moersleutel. Dit zorgt ervoor dat de kraan later niet gaat lekken. Zet het niet meteen muurvast, zo kun je nog wat bijsturen.
  5. Check goed of beide koppelingen even diep zitten en of de hartafstand klopt. Is dit namelijk niet het geval, dan komt de kraan niet recht te hangen en is er grote kans op lekkage. Daarna kun je de thermostaat erop schroeven, doe dit losjes want het is alleen om te checken of alles goed aansluit en waterpas is. Je kunt nu even de hoofdkraan weer openzetten en checken of er geen water lekt. Werkt alles goed? Haal de waterdruk er dan weer af.
  6. Verwijder de kraan en vul de ruimte rondom de koppelingen met sanitairkit. Schroef dan de rozetten over de s-koppelingen.
  7. Nu kan de kraan echt gemonteerd worden, oftewel op de s-koppelingen geschroefd worden. Schroef de rozetten over de koppelingen en bevestig daarna de kraan met de moersleutel (ook wel bahco sleutel). Je kunt er een doekje tussen plaatsen zodat je de kraan niet beschadigt. Draai ‘m goed vast. En klaar!

nog meer: vtverbouwen