kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Stap voor stap: ontwerp je eigen huis

De knoop is doorgehakt: je gaat een woning laten bouwen. Nu breekt de periode van oriënteren, verdiepen en ontwerpen aan. Alles valt of staat met een goede voorbereiding. Gelukkig kun je in deze fase al best veel zelf doen. Hoe je dit aanpakt en waar je op moet letten lees je in dit 5 stappenplan.

1. Bepaal het budget

Tja, het bouwen van je droomhuis moet natuurlijk wel gefinancierd worden. Heb je bij een bestaand huis alleen de hypotheek en een eventuele verbouwing als grootste kostenpost, bij een nieuwbouwwoning moet je ook aan andere zaken denken. De grond waarop gebouwd wordt bijvoorbeeld. Verder is er een architect nodig die het huis ontwerpt en wordt de uiteindelijke bouw verzorgd door een aannemer. Wat, waar en hoe je precies wilt bouwen hangt voor een groot deel af van je budget. Verdiep je voordat je begint in de hypotheek, laat je adviseren hoeveel je kunt lenen. Het is wel zo prettig als je naast de maandelijkse hypotheeklasten ook nog wat overhoudt om te sparen of leuke dingen van te doen.

2. Wat zijn je eisen?

Als de financiering rond is wordt het tijd na te gaan denken over het daadwerkelijke ontwerp. Begin hierbij met het bepalen van de eisen. Ben je met z’n tweetjes en heb je voldoende aan twee slaapkamers of heb je een groot gezin en kun je wel wat ruimte gebruiken? Wil je graag een garage voor de auto, een extra berging of een zolder … het is handig hierbij een ruimtelijst te maken. Hierop geef je (globaal) aan welke soort ruimtes er moeten komen en hoe groot ze zijn. Het geeft je een idee van de totale benodigde vierkante meters. Baken zoveel mogelijk direct af, zo blijft het einddoel overzichtelijk. Het feit dat er nog niets is zorgt voor vrijheid, maar het betekent ook dat je over elk detail moet nadenken.

3. Visualiseer je woonwensen

Droom je al jaren van een grote slaapkamer met badkamer ensuite, of zie je jezelf al staan in een grote leefkeuken boven de pruttelende pannen? Om je droomhuis werkelijkheid te laten worden is het belangrijk je wensen helder te hebben. Denk hier niet te licht over, je wensenpakket bepaalt straks voor een groot deel je woongenot. Het handigste is een wensenlijst te maken in volgorde van belangrijkheid. Met deze lijst kun je naar een architect, zodat hij doelgericht aan de slag kan en binnen jullie budget past.

4. Kies een architect

Heb je helder voor ogen hoe de woning eruit moet komen te zien? Dan is het nu tijd om op zoek te gaan naar een architect. Het is belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij een ontwerper, hij of zij moet immers jullie droomhuis op papier gaan zetten. Op internet kun je al een heleboel voorwerk doen. Zoek per provincie naar architectenbureaus die je aanspreken en bekijk alvast wat voorbeelden en projecten in de portfolio’s. Bij de verkoop van zelfbouwkavels doen gemeenten vaak al een voorselectie van bureaus. Prettig voor jou, want het helpt bij het uitkiezen van een architect én je kunt meteen inspiratie opdoen voor het ontwerp van je huis. Op internet zijn trouwens ook veel online tools te vinden waarmee je al een eerste ontwerp-aanzetje kunt maken. Leuk om alvast een idee te krijgen van je wensen en de eerste voorzichtige stappen in de ontwerpwereld te zetten.

5. Leg afspraken vast

Het klinkt als een open deur, maar het is belangrijk niet te luchtig te denken over een contract met een architect. Leg het budget en alle afspraken per onderdeel vast, de architect vertaalt deze woonwensen naar een ontwerpvoorstel, die jullie samen steeds verder aanscherpen. Is het ontwerp en het voorstel helemaal naar jullie zin en binnen budget? Dan maakt de architect een realistische uitvoerbare bouwtekening en kan de bouw beginnen!

Bron beeld: vtwonen mei 2013 | Fotografie Jeroen van der Spek | Styling Cleo Scheulderman

nog meer: vtverbouwen