kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Weinig ruimte in huis? Kies een ruimtebesparende trap

Wie weinig ruimte heeft, moet creatief zijn. Bijvoorbeeld met een ruimtebesparende trap. Een gewone vaste trap neemt namelijk nogal wat plaats in. Een spiltrap kan meters winst opleveren. Maar er zijn meer mogelijkheden.

Vaste trap

Heb je een hal, dan is een gewone vaste trap de meest logische oplossing. Maar een vaste trap in de woonkamer of in een slaapkamer naar een entresol of tussenverdieping is vaak zonde van de ruimte. Voor een vaste trap heb je al gauw zo’n twee vierkante meter aan vloeroppervlakte. Door de trap steiler te maken en de treden smaller, bespaar je al veel ruimte. Niet genoeg? De oplossing: een ruimtebesparende trap.

Spiltrap

Een spiltrap of spiraaltrap wordt ook wel 
wenteltrap genoemd, al is dat bouwtechnisch niet helemaal juist. Het principe van een spiltrap is dat de traptreden 180 graden rondom een metalen spil worden geplaatst, zodat de trap niet meer plaats inneemt dan de breedte van de treden. Er zijn al spiltrappen met een diameter van maar 100 cm. Ze zijn er in allerlei stijlen en materialen, van industrieel metaal en landelijk hout tot ouderwets gietijzer. Ze kunnen zowel links- als rechtsdraaiend zijn, in een hele of halve cirkel draaien. Een spiltrap is wel een gezichtsbepalend element. Een spiltrap is in hoogte aan te passen en goed zelf 
te monteren. De prijzen variëren afhankelijk van het materiaal; er zijn al zelfbouwpakketten van eenvoudige stalen trappen te koop van circa € 1000,-.

Middenboomtrap

Bij een middenboomtrap worden de traptreden ondersteund door stalen elementen die in het midden tussen elke trede worden gemonteerd. Deze stalen consoles zijn in hoogte verstelbaar, zodat ze op elke maat kunnen worden gemaakt. De trappen zijn maximaal 60 cm breed en kunnen een draai hebben of recht omhoog gaan. De ruimtewinst zit ’m vooral in de afwijkende vorm van de traptreden; sommige varianten hebben om en om een uitsparing, zodat er genoeg plaats is voor de voeten, maar in de breedte weinig ruimte innemen. Een zelfbouwpakket is er vanaf zo’n € 900,-.

Vlizotrap en harmonicatrap

Voor een ruimte waar je niet dagelijks komt, zoals de zolder of vliering, kun je ook een vlizotrap gebruiken. Je klapt deze uit als je naar boven wilt. Een vlizotrap is meestal een eenvoudige houten uitschuifbare trap die je in en uit een luik in het plafond schuift. De trap ligt op de vloer van de bovenverdieping. Een harmonica- of schaartrap neemt minder plaats in, omdat je die helemaal opvouwt. Een vlizotrap komt op ongeveer € 160,-, een harmonicatrap heb je vanaf € 350,-.

Neem voor meer informatie een kijkje bij prijzentrappen.nl, 1001trappen.nl, trappenkopen.nl, upstairs.nl en vlizotrapkopen.nl.

Bron: vtwonen 03-2018 | Fotografie Morten Holtum

nog meer: vtverbouwen