Met een inbouwairco heb je altijd een aangename temperatuur in huis
Airconditioning brengt verkoeling op warme dagen. In de winter kan hij ook verwarmen. Door koude of warme lucht de woning in te blazen zorgt ie voor een constante aangename temperatuur in huis. Een inbouwairco is een airconditioningsysteem dat vast in de woning wordt geplaatst. Ontdekt wat de voordelen en aandachtspunten van een inbouwairco zijn en wat zo’n apparaat kost.
Hoe werkt een traditionele (inbouw) airco?
Een traditionele airconditioning, of airco, onttrekt warme lucht uit de ruimte waar hij hangt of staat en voert deze af naar buiten door een buitenunit of afvoerslang. Het onttrekken van de warme lucht gebeurt met een speciale koelvloeistof die zich in de binnenunit van de airco bevindt. De koelvloeistof verandert in de airco in een gas. Tijdens dit proces neemt de vloeistof warmte van de binnenlucht op. Via een compressor stroomt de damp naar een condensor. De condensor vormt het gas weer om tot een vloeistof, dit heet condenseren. Tijdens het condenseren geeft de koelvloeistof zijn opgenomen warmte af naar buiten. Terwijl de verdampte koelvloeistof door de buizen van de airco stroomt, blaast een ventilator in de airco de gekoelde lucht gelijkmatige de woning in. Als de verdampte koelvloeistof al zijn warmte heeft afgegeven aan de buitenlucht verandert de damp weer in koelvloeistof. Deze cyclus blijft zich herhalen zolang de airco aanstaat.
Hoe werkt een (inbouw) airco zonder buitenunit?
De meeste airco’s werken met een binnen- en buitenunit. Er bestaan ook airco’s zonder buitenunit. Een inbouwairco zonder buitenunit werkt net even anders. Dit systeem koelt de lucht in de ruimte door warme lucht aan te zuigen met een ventilator. De warme lucht wordt in de airco naar een warmtewisselaar geleid waar koelvloeistof doorheen stroomt. De koelvloeistof neemt de warmte uit de lucht op. Vervolgens blaast de airco via de ventilator de gekoelde lucht de ruimte in. Via twee roosters in de muur wordt warme lucht afgevoerd naar buiten.
Wil je meer weten over de airco? Ontdek de voor- en nadelen van een airco in huis.
De voordelen van een inbouwairco
Een inbouwairco is een vorm van een lucht-lucht warmtepomp. Eén van de grootste voordelen van deze pomp is dat je er niet alleen mee kunt koelen, maar dat je er ook mee kunt verwarmen. Andere voordelen van een inbouwairco zijn:
- Zorgt voor schone lucht in huis, omdat de lucht in de airco wordt gefilterd.
- Kan op verschillende plekken worden geplaatst, zoals in het plafond, aan de wand of op de vloer.
- Doordat je met een airco per ruimte kunt verwarmen bespaar je op de energiekosten.
- De meeste inbouwairco’s beschikken over een zelfreinigend filter dat het vuil naar een geïntegreerde opvangbak verplaatst. Hierdoor heb je weinig onderhoud aan de inbouwairco.
De nadelen van een inbouwairco
Naast de vele voordelen heeft een inbouwairco ook een aantal aandachtspunten. Houd hier rekening mee bij de aanschaf:
- Een inbouwairco installeren in een bestaande woning is een flinke klus. Voor de installatie moet het plafond, de muur of de wand deels worden opengebroken.
- Hoe groter de airco, hoe groter het koelvermogen. Een kleine inbouwairco is makkelijker weg te werken in de woning, maar het kan zijn dat deze niet voldoende koelvermogen heeft voor de ruimte waarin hij staat.
- De buitenunit van een inbouwairco maakt flink wat geluid. Dit kan als vervelend worden ervaren door jezelf of de buren.
- Hij is er altijd, ook als je ’m niet gebruikt.
Een inbouwairco in het plafond
Als je een inbouwairco in het plafond laat plaatsen valt hij het minst op. De airco kan alleen worden ingebouwd in een verlaagd plafond, zoals een spanplafond of systeemplafond. Bij deze methode wordt een horizontale binnenunit weggewerkt tussen het originele en het verlaagde plafond. Je ziet alleen het rooster van de airco.
Een inbouwairco in de wand of op de vloer
Kun of wil je de airco niet in het plafond laten inbouwen, bijvoorbeeld om je geen ruimte hebt voor een verlaagd plafond of omdat je een airco in het plafond niet mooi vindt? Kies dan voor een verticale inbouwairco in de wand of op de vloer. Werk de inbouwairco in de woon- of slaapkamer weg in een kast, in een gipsplaten of houten omlijsting of achter een valse wand zodat hij niet opvalt. Zo is een airco in de slaapkamer wel stijlvol.
Een airco laten inbouwen? Dit zijn de kosten
Wil je een wand-, vloer- of plafondairco laten inbouwen? De prijs van een inbouwairco ligt gemiddeld tussen de € 1200 en € 3000. Over het algemeen is een inbouwairco met één of meerdere buitenunits duurder dan een variant met alleen een binnenunit. Een inbouwairco installeren is vakwerk. Laat deze klus daarom uitvoeren door een professional.
Een inbouwairco werkt op elektriciteit. Je kunt hem daarom goed laten installeren in combinatie met zonnepanelen. Zo maak je de woning extra duurzaam. Ontdek wat de gemiddelde kosten van zonnepanelen zijn en wat ze je uiteindelijk opleveren.
Bron: Beeld: vtwonen 07-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen