Kasboek van een verbouwing

beeld vtwonen Beeld

Heb je ook zo genoten van ons televisieprogramma Verbouwen of Verhuizen? De vtwonen-redactie werd overspoeld met leuke reacties. Veel van jullie willen ook weten wat de kosten van zo’n verbouwing zijn. We zetten de minimale verbouwkosten voor je op een rijtje.

Lees verder onder de advertentie

Investeren voor de keuken

De kosten van een nieuwe keuken zijn van veel verschillende factoren afhankelijk. Moet het leidingwerk opnieuw worden aangelegd? Moeten de wanden worden gestuukt? Is er een tegelzetter nodig? Wordt de hele keuken vervangen, of ben je alleen toe aan nieuwe deurtjes? En welk materiaal kies je daarvoor? Gemiddeld heb je voor een nieuwe keuken een budget nodig van 10.000 tot 18.000 euro. Dat is inclusief materiaal, arbeidsloon en voorrijkosten. Meer weten over het verbouwen van je keuken? Je leest er alles over in onze special ‘vtverbouwen keuken’. Een nieuwe keuken hoeft overigens niet duur te zijn. Je zorgt al snel voor een totaal nieuwe look door de keukendeurtjes te vervangen.

Het plaatsen van een schuifpui

Een schuifpui is echt een meerwaarde voor je huis. De plafondhoge ramen geven de woonkamer een zee van daglicht. Hoe betaalbaar jouw schuifpui zal zijn, is afhankelijk van de keuzes die je maakt. Zit er al een schuifpui in je huis en wil je die vervangen? Dat scheelt al de kosten van de aanpassing van de gevel. Kies je voor kunststof kozijnen, of wil je graag hardhout of aluminium? Wil je 1 vast deel en 1 schuifdeel, of kies je voor groter en wil je 2 vaste delen en een 1 schuifdeel? De gemiddelde kosten voor de kunststof variant van 6,8 vierkante meter met 1 vast deel zijn 3.500 euro inclusief plaatsen.

Vloer laten leggen

Een nieuwe vloer kan je interieur in een keer een heel andere stijl geven. Er zijn ontzettend veel verschillende vloeren, en evenveel prijsklassen. Om een indicatie te geven het volgende overzicht van gemiddelde prijzen exclusief legkosten:

 • Houten vloer: van € 40 tot € 120/m²
 • Parket: € 40 – € 60/m²
 • Fineerparket: € 30 – € 40/m²
 • Laminaat: € 12 – € 35/m²
 • Gietvloer: € 40 – € 90/m²
 • PVC: € 40 – € 50/m²
 • Keramisch parket: € 40 – € 130/m²

Muur verwijderen

Bepalend voor de prijs van het verwijderen van een muur is of het om een draagmuur gaat of niet. Is het een draagmuur, dan moet de constructie van het huis worden aangepast om problemen te voorkomen. De kosten voor het verwijderen van een muur en het plaatsen van een draagbalk en het afvoeren van het puin komen al snel op 1.000 euro uit. De verbouwkosten voor het verwijderen van een (niet dragende) tussenmuur zijn een stuk lager.

beeld vtwonen Beeld

Een meubel op maat

Wat een meubel kost dat je op maat laat maken, is natuurlijk afhankelijk van het meubel (groot, klein, met veel vakjes en laatjes of juist niet…) en ook voor een heel belangrijk deel van het materiaal dat je kiest. Massief hout is een kwaliteitsproduct en daardoor aanzienlijk duurder dan een geperste variant. En dan komen de kosten van de meubelmaker zelf er nog bij die gemiddeld 45 euro per uur zijn.

Het budget voor de badkamer

Goed nieuws: de verbouwing van de badkamer is een flinke investering. Gemiddeld moet je rekenen op 8.000 tot 15.000 euro voor een badkamer met douche, wastafel en bad. Wat dan het goede nieuws is? Dit is net als de keuken een verbouwing waarvan je 75% terugverdient, mocht je je huis toch willen verkopen.

Dit kosten de experts

Wil je de aannemer overslaan (dat scheelt in de kosten) en zelf de hele verbouwing plannen, dan is het handig om de onderstaande prijslijst bij de hand te houden.

 • Elektricien € 35 – € 70/uur
 • Stukadoor € 20 – € 50/uur
 • Tegelzetter € 30 – € 40/uur
 • Schilder € 30 – € 40/uur
 • Timmerman € 25 – € 60/uur
 • Glaszetter € 35 – € 45/uur

(Voor alle prijzen geldt inclusief btw.)

Goed om te weten

55% van de verbouwkosten gaat op aan arbeidsloon, 40% aan materiaal en 5% aan voorrijkosten.

Lees verder onder de advertentie