Kasboek van een verbouwing

Geniet je ook zo van ons televisieprogramma Verbouwen of Verhuizen? De vtwonen-redactie wordt overspoeld met leuke reacties. Veel van jullie willen ook weten wat de kosten van zo’n verbouwing zijn. We zetten de minimale verbouwkosten voor je op een rijtje.

Verbouwingskosten

Investeren voor de keuken

De kosten van een nieuwe keuken zijn van veel verschillende factoren afhankelijk. Moet het leidingwerk opnieuw worden aangelegd? Moeten de wanden worden gestuukt? Is er een tegelzetter nodig? Wordt de hele keuken vervangen, of ben je alleen toe aan nieuwe deurtjes? En welk materiaal kies je daarvoor? Gemiddeld heb je voor een nieuwe keuken een budget nodig van 10.000 tot 18.000 euro. Dat is inclusief materiaal, arbeidsloon en voorrijkosten.

Het plaatsen van een schuifpui

Een schuifpui is echt een meerwaarde voor je huis. De plafondhoge ramen geven de woonkamer een zee van daglicht. Hoe betaalbaar jouw schuifpui zal zijn, is afhankelijk van de keuzes die je maakt. Zit er al een schuifpui in je huis en wil je die vervangen? Dat scheelt al de kosten van de aanpassing van de gevel. Kies je voor kunststof kozijnen, of wil je graag hardhout of aluminium? Wil je 1 vast deel en 1 schuifdeel, of kies je voor groter en wil je 2 vaste delen en een 1 schuifdeel? De gemiddelde kosten voor de kunststof variant van 6,8 vierkante meter met 1 vast deel zijn 3.500 euro inclusief plaatsen.

Vloer laten leggen

Een nieuwe vloer kan je interieur in een keer een heel andere stijl geven. Er zijn ontzettend veel verschillende vloeren, en evenveel prijsklassen. Om een indicatie te geven het volgende overzicht van gemiddelde prijzen exclusief legkosten:

 • Houten vloer: van € 40 tot € 120/m²
 • Parket: € 40 – € 60/m²
 • Fineerparket: € 30 – € 40/m²
 • Laminaat: € 12 – € 35/m²
 • Gietvloer: € 40 – € 90/m²
 • PVC: € 40 – € 50/m²
 • Keramisch parket: € 40 – € 130/m²

Muur verwijderen

Bepalend voor de prijs van het verwijderen van een muur is of het om een draagmuur gaat of niet. Is het een draagmuur, dan moet de constructie van het huis worden aangepast om problemen te voorkomen. De kosten voor het verwijderen van een muur en het plaatsen van een draagbalk en het afvoeren van het puin komen al snel op 1.000 euro uit. Het verwijderen van een (niet dragende) tussenmuur is een stuk goedkoper.

kast op maat

Een meubel op maat

Wat een meubel kost dat je op maat laat maken, is natuurlijk afhankelijk van het meubel (groot, klein, met veel vakjes en laatjes of juist niet…) en ook voor een heel belangrijk deel van het materiaal dat je kiest. Massief hout is een kwaliteitsproduct en daardoor aanzienlijk duurder dan een geperste variant. En dan komen de kosten van de meubelmaker zelf er nog bij die gemiddeld 45 euro per uur zijn.

Het budget voor de badkamer

Goed nieuws: de verbouwing van de badkamer is een flinke investering. Gemiddeld moet je rekenen op 8.000 tot 15.000 euro voor een badkamer met douche, wastafel en bad. Wat dan het goede nieuws is? Dit is net als de keuken een verbouwing waarvan je 75% terugverdient, mocht je je huis toch willen verkopen.

Dit kosten de experts

Wil je de aannemer overslaan (dat scheelt in de kosten) en zelf de hele verbouwing plannen, dan is het handig om de onderstaande prijslijst bij de hand te houden.

 • Elektricien € 35 – € 70/uur
 • Stukadoor € 20 – € 50/uur
 • Tegelzetter € 30 – € 40/uur
 • Schilder € 30 – € 40/uur
 • Timmerman € 25 – € 60/uur
 • Glaszetter € 35 – € 45/uur

(Voor alle prijzen geldt inclusief btw.)

Goed om te weten

55% van de verbouwkosten gaat op aan arbeidsloon, 40% aan materiaal en 5% aan voorrijkosten.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

jose knops op 13 december 2017 om 23:57

beste redactie : vanavond de uitzending gezien van verbouwen of verhuizen gezien , welke vloer is daarin gelegd ? gietvloer ?
mvg jose

>

Margriet op 19 oktober 2017 om 20:00

De minimale prijzen mogen weggehaald worden. De crisis is al even voorbij en goede vakmensen komen niet voor die tarieven. Ook zou er exclusief BTW moeten staan.

>

marianne mouchart op 22 juli 2017 om 19:43

in de uitzending van 22 juli ( vandaag) was de slapkamer heel romantisch gemaakt.
Er was gekozen voor een boxspring van swiss sense
Zou graag willen weten welke en welke toebehoren zijn gekocht en waar.
Ook de hemel boven het bed was heek gezellig. Waar is die te koop.

Ik hoor graag
mvg
Marianne Mouchart

>

Conny op 17 juli 2017 om 20:25

Ik zou graag willen weten welke kleur blauwe muurverf en welke witte muurverfkleur is gebruikt op de eerste foto met de bruine lederen bank, onder het kopje 'kasboek van een verbouwing'.

>

Anoniem op 28 maart 2017 om 22:00

Beste mensen
Hoe kom je in aanmerking om via jullie programma onze kamer zo mooi te veranderen?????
Vriendelijke groet Agnes

>

Anoniem op 29 maart 2017 om 08:26

Beste Agnes, je kunt vrijblijvend een mailtje sturen naar vtwonen@idtv.nl. Wil je liever deelnemen aan Verbouwen of Verhuizen, dan kun je mailen naar vtwonenverbouwen@idtv.nl. Vergeet geen foto's en een beschrijving van de huidige woonsituatie bij te voegen.

>

Anoniem op 12 februari 2017 om 20:32

Zou graag mijn woonkamer anders willen. Maar heb een erg hoog plafond. Weet niet wat ik daar mee kan.

>

Anoniem op 20 februari 2017 om 10:41

Beste, vanachter een scherm kunnen wij je daar helaas niet in adviseren. Misschien kun je kijken naar een ander kleurtje? Iets waarmee je het plafond optisch verlaagd.

>

Anoniem op 13 januari 2017 om 15:03

Goedemiddag,

wij zitten met een voor ons onmogelijk taak, wij willen onze kamer die moeilijk in te delen is graag veranderen/verbouwen.
En kijken altijd naar jullie tv progamma;s, maar wij komen er niet uit.
Wij zitten met deuren/hoekjes en open haard heel lastig en willen daarom de keuken helemaal verplaatsten/ openhaard eruit en misschien nieuwe pui,

maar wie helpt ons daarbij?? Hoe kom je net als in jullie progamma aan één iemand die dit allemaal voor je regelt/ook tijdens de uitvoering?

A.U.B, help ons gr Toos

>

Anoniem op 16 januari 2017 om 07:55

Beste Toos, in ons programma Verbouwen of Verhuizen werken we samen met een aannemer. Hij coördineert de hele verbouwing.

Shop suggesties

Inspiratie suggesties