WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Houten balken in huis restaureren en onderhouden

Houten balken in huis zijn prachtig en zorgen voor veel karakter en sfeer. Genoeg reden dus om de houten balken onderdeel te maken van het interieur in plaats van ze weg te stoppen achter een muur. Maar omdat houten balken vaak oud zijn, kunnen ze soms wel een opfrisbeurt gebruiken en anders het nodige onderhoud. Hier moet je op letten als je houten balken in huis wilt restaureren en onderhouden.

vtwonen 07-2021 | eettafel met verschillende stoelen in roodtinten
Verfkleur op wand Truffel van Carte Colori, 2,5 liter, rieten stoel rechts achter tafel, leren wijnkoeler in raam, plafondlamp Maron, prijs op aanvraag, donkerbruine raambekleding Indivipro (brechtmurreatelier.nl). Zwarte tafel, 3 meter (l) (wdstck.eu). Beige beklede stoel, dezelfde stoel roze geschilderd (com-anders.nl). Oranje keramieken tafel, 58×35 cm (kasstoor.nl). Bloem in vaas en cactus (plantje.nl). Grote rieten mand, grote groene vaas, hoge groene schaal, kleine groene schaaltjes, per stuk, kleine groene vaas op tafel (householdhardware.nl). Rieten schaal in raam, mand links onderdeel salontafel, lichte rieten schaal op kruk, houten stoel met rotan, tafellaken met gele streep, 110×180 cm, groen wijnglas, linnen servet over stoel, 45×45 cm, hanglamp links, hanglamp rechts (couleurlocale.eu). Houten lepel op roze bakje (koconceptstore.nl). Rode kom Merci van Serax, 15 cm (Ø) (vtwonen.nl). Roze schaal met ore, langwerpig roze bakje, roze bord, oranje bord (sissy-boy.com). Groot bruin bord, bruine schaaltjes (letoile.store). Bloempot privébezit.

Met welke houtsoort heb ik te maken?

Ten eerste is het van belang op onderzoek uit te gaan. En dan met name naar het soort hout van de balken. Elke houtsoort vraagt namelijk om een andere aanpak en je wilt niet dat de handelingen die je uitvoert de kwaliteit van het hout aantasten. 

De meest voorkomende houtsoort voor houten balken in huis is eikenhout. Je kunt eikenhout herkennen aan de lichte en goudachtige kleur. Het hout heeft een ongelijke structuur met rechte nerven en niet al te veel knoesten. Eikenhout is zwaarder dan zachthout. Ook Douglas hout wordt regelmatig ingezet voor houten balken in huis. 

Twijfel je over de houtsoort van de balken? Schakel dan altijd een expert in. De balken zijn tenslotte onderdeel van de constructie van het huis en deze wil je zeker niet beschadigen. 

LEES OOK
Dit zijn de meest gebruikte houtsoorten en hun effect

Schade-onderzoek

Na het onderzoek naar de houtsoort is het observeren nog niet voorbij. Het is namelijk ook belangrijk om bewust te zijn van eventuele schade. Check de balken op waterschade en vochtigheid, maar ook schimmels en houtworm. Zo kun je nog voor het behandelen van de houten balken in huis actie ondernemen om de schade te verminderen of uiteindelijk te voorkomen.

LEES OOK
Eerste hulp bij houtworm

Balken schoonmaken

Gebruik voor het schoonmaken van de houten balken een simpel sopje van water en ammoniak. Ammoniak werkt ook perfect in de bestrijding tegen houtworm. Heb je veel last van actieve houtworm? Dan werkt het vaak beter om met een chemisch middel aan de slag te gaan of een expert in te schakelen. Niet de fijnste optie, wel de beste. Houtworm kan namelijk erg hardnekkig zijn en veel schade veroorzaken.

Schuren of branden

Zijn de balken in huis behandeld of geverfd? Dan kun je de verf verwijderen met een schuurmachine of verfbrander. Vanwege het vaak grote oppervlak van de balken is dat een tijdrovend klusje. Het kan dus verstandig zijn om een professionele schuurmachine of verbrander aan te schaffen of te huren. Dat gaat een hoop tijd schelen! 

Nabehandeling

Nu de houten balken ontdaan zijn van vuiligheden en eventuele verfresten ben je er nog niet. De balken moeten namelijk nog nabehandeld worden en die behandeling is compleet afhankelijk van jouw smaak. Je kunt de balken kaal laten voor een stoere en karakteristieke sfeer. Behandel de balken dan enkel met een blanke lak.

Je kunt de balken ook een andere houtlook geven door beits te gebruiken. Let wel dat een donker houtsoort moeilijk lichter te maken is. Andersom gaat dit een stuk makkelijker.

Als laatste optie kun je de balken schilderen. Als je de balken iets minder opvallend wilt maken, kies je voor een kleur die ook op het plafond of de wanden zit. Een neutrale kleur zoals wit is natuurlijk altijd goed. Wil je juist voor contrast zorgen en een extra wow-effect? Geef de balken dan een donkere kleur om ze te laten contrasteren met de rest van het huis. Let wel: als de ruimte niet erg groot of hoog is, kan dit wel een verkleinend effect hebben. 

LEES OOK 
Houten meubels schilderen? Volg dit stappenplan

Houten balken in huis verven

Het verven van houten balken in huis is niet moeilijk, maar wel tijdrovend. De balken hebben vaak één tot twee lagen grondverf nodig voordat de definitieve kleur erop gaat. Door de oneffenheden en structuur in het hout is het belangrijk dat je secuur te werk gaat. 

Gebruik daarnaast ook altijd de juiste spullen. Goedkope kwasten en verfrollers laten nog weleens haartjes en pluizen achter. Heel vervelend, want het kost een hoop tijd om deze te verwijderen en vervolgens weer over te lakken. Bij het verven van houten balken kan het dus verstandig zijn om te investeren in goede kwaliteit verfspullen. Kies bijvoorbeeld voor een viltroller zoals deze om het aantal pluisjes te minimaliseren. 

Houten balken onderhouden

Om ervoor te zorgen dat houten balken in topconditie blijven, kan het geen kwaad ze af en toe schoon te maken. Gebruik nooit te veel water, want daar worden de houten balken niet mooier van. Voordat je de houten balken lakt of verft, kan het verstandig zijn te behandelen met een middel dat houtworm voorkomt. Zoals met deze spray van HG tegen houtworm.

nog meer: vtverbouwen